Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo spokojne, delikatne, nieśmiałe dziecko

Polecane posty

Gość gość
Tylko widzisz, u osób z ZA brakuje empatii, ja miałam jej zawsze w nadmiarze i aż mnie to denerwowało nawet. Do tej pory mam mnóstwo empatii, uwielbiam metafory a ci z ZA chyba nie bardzo, ale przy tym potrafię być bardzo wredna dla tych co mnie atakują.

Gość gość
23,49. Odpiszę ci jutro, bo teraz byłoby za długo, piszę z tel. Ok?

Ja bym dalej pytała synka, zadawałabym mu pytania, wypytywałabym aż do skutku- na zasadzie co się nie podoba, co jest fajne, dlaczego koleżanka dokucza, czy tylko jemu czy innym dzieciom również, czy ma kolegę/koleżankę z którą lubi się bawić, w co się lubią bawić?, ale przyznaję szczerze, porozmawiałabym również z nauczycielkami w przedszkolu, powiedziałabym co mnie martwi, zastanawia, nurtuje, chciałabym wiedzieć co one zaobserwowały i wspólnie znaleźć sposób, żeby poprawić tą sytuację. Nie jestem uprawniona do tak daleko idącego wniosku, ale zachowanie Twojego syna może wskazywać na nieprzystosowanie do przedszkola. Dzieci, jeżeli mają kolegów, dobrze czują się w przedszkolu, jeżeli zaś nie mają to nie chcą chodzić do przedszkola i mają negatywny stosunek do niego, mają tez mały zasób wiedzy o placówce albo nie chcą o niej mówić. Obraz zachowań dziecka nieprzystosowanego przylega do obrazu dziecka, nie ma poczucia więzi z przedszkolem. Dla dzieci w wieku przedszkolnym najważniejsze jest posiadanie kolegów w grupie rówieśniczej , czyli najważniejsze dla nich są więzi osobowe .

Gość alazuku
Polecam książkę "Edukaja wobec zagrożeń rozwoju i bezpieczeństwa dzieci" pod redakcją Sabiny Guz i Jolanty Andrzejweskiej , rozdział pt."Więzi emocjonalne i społeczne dziecka z przedszkola" Jadwigi Lubowiecka

Gość gość
podbiję

Gość gość
Zazdroszcze wam moj jest rozdarty od urodzenia doslownie.

Polecam książkę "Edukacja wobec zagrożeń rozwoju i bezpieczeństwa dzieci" pod redakcją Sabiny Guz i Jolanty Andrzejewskiej , rozdział pt. "Więzi emocjonalne i społeczne dziecka z przedszkolem" Jadwigi Lubowieckiej

Gość gość
"Dla dzieci w wieku przedszkolnym najważniejsze jest posiadanie kolegów w grupie rówieśniczej , czyli najważniejsze dla nich są więzi osobowe . " Dorośli też potrzebują kolegów w środowisku w którym np. pracują, bo prędzej czy później nie wytrzymaliby psychicznie w takim miejscu. Chodzi o poczucie wzajemnej akceptacji i szacunku. Kazdy człowiek tego potrzebuje czy to 3 letni czy to 103 letni.

Gość katarzynnnnnnna
Faktycznie, jeśli zauważymy u dziecka niepokojące objawy, to warto zabrać je do Psychomedic na diagnozowanie i sprawdzić czy nie ma autyzmu. Szybka i prawidłowa diagnoza pozwala podjąć odpowiednie kroki. Można się tam zarejestrować na wizytę pod nr 22 253 88 88 . Uważam, ze warto.

Gość gość
Niesmiałość nie jest najbardziej pozytywną cechą. Chyba że nie jest nadmierna. Jesli masz jednak z tym problem. - warto pomyslec o jakiejs terapii. W http://terapia-adhd.waw.pl/dladzieci/psychoterapia/ tam na pewno Was wesprą. Dziecko zacznie radzić sobie z nieśmiałościa. Warto spróbowac:)