Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmamamamuskaona

W jaki sposob usypiacie wasze niemowlaki w dzień i w nocy?

Polecane posty

Gość gośćmamamamuskaona

Mam problem Z naszym 4miesiecznym maluchem, ponieważ jeśli chcemy aby spał w dzień to trzeba go nosić na rączkach od momentu jak zacznie ziewac. Inaczej sam się nie utuli i będzie marudny. Wieczorem to samo, zasypia dopiero około 23 jak się zmęczy, zostanie ponoszonych a na koniec najlepiej jeszcze cyc. Problem w tym że takie dziecko coraz więcej waży, już teraz 7.5 kg no i chcielibyśmy aby nocne spanie rozpoczynał do 21 wg sprawdzonej rutyny: aktywność, kąpiel, pierś, sen.

Gość gość
Mi mówili nie noś bo się przyzwyczai:) tak zrobiłam nie żałuję moja ma pół roku punkt 11 właśnie spi zasypia sama .no ale dzieci się różnią

Gość gość
Tak ale jeśli dziecko ci płacze to co nie weźmiesz na ręce aby się wyplakalo i usnelo że zmęczenia? Ono potrzebuje bliskości.

Gość gość
Moja corka od urodzenia zasypia sama. ( teraz ma 2 miesiace) Po jedzeniu ja nosze ale tylko do odbicia potem ja klade i sama zasypia. A jak nie zasypia to grzecznie lezy i ma nad soba zabawki lub melodia gra. Nosze ja tylko w dzien ale to z potrzeby bliskosci. Nie wiem jak wy ale ja mam duza potrzebe miec ja blisko wiec biore ja w dzien na rece i przytulam lub lezy mi na brzuchu. Staram sie byc spokojna i nie denerwowac bo dziecko to odczuwa.

Gość gość
Aha i jeszcze jedno. Corka ma odrozniony sen nocny od dziennego. W nocy spi w swoim lozeczku z nami w sypialni ale w dzien w ogole tam nie przebywa. W szien spi albo w wozku albo na tapczanie i w dzien to sa drzemki po 2-3 h podczas gdy w nocy zasypia okolo 23 to spi do 5-6 rano. Potem zasypia jeszcze na 3 h. Najbardziej aktywna jest miedzy 19-22 wlasnie wiec moze dlatego tyle spi w nocy bo sie wymeczy :) ale nam to odpowiada bo pozno chodzimy spac

Gość gość
Niestety dziecko jest madre i wykorzystuje to ze sie je nosi. Trzeba od dnia urodzin nie mosic bo potem dziecko jest nauczone i koniec. Ja mam blizniaki i sila rzeczy nie byly nauczone noszenia i w ogole nie ma z nimi problemow. Leza w swoim lozeczku caly czas chyba ze sa przy cycu czy kapiel to wiadomo.

Gość gość
Teraz odzywaja sie mamusie ktore "nauczyly" dziecko zasypiac same. Autorko nie daj sobie wmowic ze to twoja wina. Dzuecko rodzi sie z okreslonym charakterem i nie kazde dziecko jest w stanie samo sie wyciszyc. Jednym trzeba pomoc po prostu. Ja przed snem spiewam i lekko sie kolysze ze swoim dzieckiem tak jakbysmy wolno tanczyli. Jak sie wyciszy klade go kolo siebie i zasypia. Rytm dnia musisz wypracowac. Moze po prostu o danej godzinie wez go do sypialni i stworz warunki na sen. a zeby nie chodzil spac tak pozno zrezygnuj z ostatniej drzemki

Gość gość
Ja daje piwo do buteleczki tak 100ml i spi min 8 h

Gość gość
Ja mojej półrocznej córce daje ćwierć tabletki nasennej a jak wstaje to ćwierć uspokajającej i moge spokojnie na fejsie z koleżankami pisać

Gość gość
Hm są dzieci których nie nauczy się spać samemu i takie które w patologicznym domu będą spiacymi aniolkami. Znam ludzi którzy swoje dzieci wytresowali dzieci je kochają ale przytulaja się do cioci bo mama mówi ze sa duże... Hm zależy czego oczekujesz. Mój syn usypial w nocy przy cycu budzil się często. Jakoś jak miał 5 miesięcy usypial na noc tak ze jadł przytulalam chwilę lulalam i odkladalam do łóżeczka i sam zasypial. W dzień spał na spacerach ale też w domu tyle ze któcej. Jeśli lubisz bliskość można lulac chwilę i uczyć żeby potem usypialo dziecko w łóżeczku już jak jest lekko ziewajace itp. Z tym że potrzeba wytrwałości bo czasem i 10 razy tak mozna. Twoje dziecko ma dopiero 4 miesiące 7kg to niedużo po prostu jests zmęczona i marzysz o snie a szczerze za chwile zatesknisz za tym babelkiem którego można było lulac do snu

Gość gość
Polityki nienoszenia nierozumiem są dzieci które potrzebują noszenia i takie które świetnie spędzają czas w lozeczku. Na pocieszenie im bardziej daje w kość jako niemowlę to podobno spokojniejsze pozniej. Mi doradzali wszyscy bo mój syn budził się ok 10 razy do 4 miesiąca. Warunkowali wszystko od mleka po uroki po prostu taki był jego urok niedojzalt układ trawienne itp. Niesluchaj innych i nieporownuj dzieci wiem ze to trudne i pewnie jesteś zmeczona i marzysz żeby tak jak dziecko znajomej poszło spać o 20 i o 8 wstalo ale ta kolezanka sciemnia.

Gość gość
Do 3 miesiąca najpierw cyc, potem butla, potem bujanie na ramieniu, a teraz smoka w buzię i do łóżeczka.

Gość gość
Dokładnie, dzieci mają różne charaktery i niektóre nie wymagają noszenia, drugie trzeba wziąć na ręce, bo by się udusiło od płaczu.

Gość gość
W dzień usypiam w wózku, wieczorem śpiworek , pierś, potem flaszkę (dostaje jedna na dobę ) czasami usypia przy butli czasami musze ponosić kilka minut. Bez butelki zasypial 22-23 teraz 20-20.30 ;-) ma 3 miesiące

Gość gość
Mój synek przyzwyczaił sie do pieluszki ,kładliśmy mu koło noska miał cieplutko i zasypiał .Ma 3 lata i nadal nie zaśnie bez pieluszki ...zawsze jak chce spać to jej szuka .Moja mama mówiła ze wszystkie dzieci w naszej rodzinie wychowały sie z pieluszka .Wyprzedzam odpowiedz na wasz atak - żadne sie nie udusiło .!

Gość gość
Jak moja 5 m-czna córa chce spać i zaczyna płakać to kładę ją na poduszce, smok do buzi, pieluszka tetrowa na główkę tak by oczka były przykryte i kołyszę ją w tej poduszce - do tego czytam wierszyki dla dzieci albo bajki. Jak zaśnie, to przenosimy ją do jej łóżeczka i zabieramy pieluszkę.

Gość gość
Hm mój dlugo usypial przy jedzeniu. A teraz mu sie odwidzialo i musi byc przytulony do mamy. Dzis juz odplywal odkladam do lozeczka i ryk. Co utulilam i uspokoilam to przy samym nachyleniu sie nad lozeczkiem zaczynal jazgot. Zasnął dopiero po godzinie walki na... 30minut:/ i ryk. Wzielam go na klate i spał jeszcze godzinę. Chyba mamy skok i nie da się go odlozyc zwyczajnie.

Gość gość
Dokładnie tak jakby miał radar, czujnik wysokosci.Odkladasz, trochę się nachylasz a on z zamkniętymi oczami ur******* syrenę.