Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Inna gość

Czy warto studiować ogrodnictwo?

Polecane posty

Gość Inna gość

Nie wiem właściwie, co ja mam wybrać. Żaden kierunek mi się nie podoba. Rośliny lubię, więc stąd te ogrodnictwo. No nie wiem.

Gość gość
Nie warto studiować kierunków jak ogrodnictwo czy rolnictwo. Tylko jeśli ma się w perspektywie własne gospodarstwo. Warto zdawać na kierunki takie, które dają zawód osiągalny tylko po odpowiednich studiach. Na przykład: architekt, adwokat, anestezjolog, farmaceuta, weterynarz, lekarz, stomatolog, informatyk, inżynier geodeta, ekonomista-finansista-bankowiec, i inne. Jeśli lubisz rośliny to idź na biologię uniwersytecką i wybierz specjalność botanika. Ogrodnikiem może być każdy, kto na swojej ziemi posadzi karczochy i tulipany.

Gość gość
Niestety jest to prawda. Przychylam się do poprzedniego wpisu. Studia te przy dzisiejszym braku pracy nic nie dają. Znam wielu ludzi po ogrodnictwie. Są to studia dla rolników, sadowników ludzi którzy są ze wsi mają sady czy inne uprawy chcą rozwijać gospodarstwo, mieć dotacje itd. Albo dla ludzi którzy mają znajomości i już obiecaną jakąś prace. Większość bez znajomości i gospodarstw po tych studiach wyjechała z Polski lub pracuje w sklepach. Są to dość łatwe studia pod tym względem że zalicza się egzaminy, przedmioty chyba do skutku, jest wiele podejść poprawek znaczy nie tak jak powinno być że 2 szansy i komis. I tak jest na dziennych i na zaocznych. Na same studia też łatwo się dostać, na zaoczne jak nie było wystarczającej liczby chętnych przyjmowali bez egzaminu. Na uczelni państwowej w której mam znajomych tak było.

Gość gość
Maz to studiowal i co? I jestescie granica.:( I pracuje w moim zawodzie....Takie dziadostwo! Malo jest dobrych kierunkow niestety:(. Ale chyba lepsze scisle niz humany co? ;)