Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urodzenie drugiego dziecka a 500plus i umowa o prace.

Polecane posty

Gość gość

Hej w marcu urodzę drugie dziecko. Caly czas pracuje teraz mam minimum 2100 na rękę ale niestety po porodzie i juz na l4 będzie to 1380 lub potem 1100 bo na umowie mam najnisza. Czy 500 na drugie dziecko mogę zgłosić od razu po urodzeniu? Przydałoby sie. Odejdzie 230 na paliwo dojdzie 500 to tak jak obecna pensja-nie odczulabym różnicy. Jak to jest?? Na pierwsze dziecko się nie zlapiemy w próg.

Gość gość
do tego czasu nie będzie 500 +.

Gość gość
rodzisz w marcu i juz myslisz o 500 p;us?

Gość gość
Mysle bo lubię planować. Co to przeszkadza?? Moze urodzę w styczniu?? Co kogo obchodzi ze rodze w marcu to sie pytam? Mam termin na 1marca z om a z USG na 10 lutego. Moze byc tak ze i w styczniu urodzę. Tylko nie wiem co to zmienia w pytaniu. Nie wolno sie pytać więcej jak miesiąc przed porodem? No tak tyko tutaj zamiast odpowiedzi na pytanie uszczypliwe teksty.

Gość gość
Następna głupia pipa ...jeszcze nie urodziła a już planuje 500 + hehe

Gość gość
a dochodów męża nie liczysz???

Gość gość
Glupia pipa to coe zrobila a powinna usunąć

Gość gość
maz ile zarabia ?

Gość gość
pensja męża też się wlicza

Gość gość
Nudnej ciąży i lekkiego porodu autorko! Tymi zawistnymi kobietami nie przejmuj się bo pewnie same nie mogą w ciążę zajść to zioną jadem.

Gość gość
skoro to drugie dziecko to co wam się niby wlicza? autorka napisała ze nie łapią się na pierwsze a Wy pytacie o dochody męża :O autorko składka jak tylko odbierzesz akt urodzenia. nie znam dokładnej procedury no mam jedno dziecko i nie należy mi się... może wejdź na stronę urzędu i poczytaj jakie formalności trzeba spełnić aby dostać.

Gość gość
Musisz mieć akt urodzenia dziecka wtedy możesz złożyć wniosek. Jak Ci sie tak zmniejsza dochody to może zalapiesz się też z 500+na pierwsze, w końcu dochód będzie dzielony już na 4osoby a nie na 3.

Gość gość
Tu autorka. Niestety nie lapiemy sie ja na umowie mam 1380 do reki a mąż na umowie 3250 do reki plus co jakiś czas dodatkowo 4500/4 to daje jskies 1135ok. No i dodatkowo 2-3 razy w roku 3000 od tego odprowadzane na konto kilkaset zl chyba. Ale kredyt mamy co prawda maly 700zl plus przedszkole 550 opłaty 350 i tak sie zbiera. Drugie dziecko niby tu czytam ze malo kosztuje a to bzdura a jak sie trafi alergik -karmić będę max 4-5 miesecy juz teraz wiem(biorę na stale leki i to samo bylo z pierwsza coreczka) ile mogę nie brać. Szczepionki-chciałabym zaszczepić 5w1 plus rota i pneumo córki nie zaszczepilam na rota i byl szpital dziękuję. A drugie pewnie do przedszkola dam ok 1,5-2l to chce zaszczepic. No wydatków od cholery. Sloiki tez będę kupować często , wiadomo przy drugim mniej czasu moja pierwsza mogla miec tylko oryginalne pampersy...mleko potem hipp tez nie najtańsze. Nie wiem jak można mówić ze maly koszt. Jedynie ubrania mam. Ale smoczki do butelek butelki kremy itp wszystko nowe przeciez. Kasa sie przyda.

Gość gość
To 500 zł to powinno być na KAŻDE dziecko bez wyjątku czy pierwsze i jaki dochód w rodzinie. Jakoś w cywilizowanych krajach dostaje się kasę na dzieci bez gadania kto z kim i za ile. Dzieci to duży wydatek i kiedy w końcu rząd to zrozumie??!!

Gość gość
Właśnie na każde dziecko powinna być kasa od państwa, a nie tylko dla dzieci które mają niezaradnych rodziców.

Gość gość
Tu autorka. No niestety. Za te ich śmieszne max dla pierwszego dziecko czyli 800zl to ja nie wiem jak ludzie za tyle albo mniej na osobe żyją. No chyba ze tak jak u mnie w pracy na najnizsza faceci zatrudnieni to i dochód ns papierku mniejszy. Moj maz ma wszystko odprowadzone. Tylko potem placz bo jeden w firmie sie polamal ręka bark i zebra i co? Siedzi 3 miesiąc na zwolnieniu za 1100zl. Nie zazdroszczę.

Gość gość
Ale o co chodzi skoro na drugie i kazde kolejne dziecko pobiera sie bez progu dochodowefgo?

Gość gość
Aha, ok juz wiem, najnizsza krajowa to jest 1350 reki, skad wzielas te kwote 1100? Na zwolnieniu w ciazy masz 100% platne przeciez. Dlatego Twoja i meza pensja x 4 to przekroczycie ten prog, zeby miec na pierwsze tez.

Gość gość
Co tu planowac - moze poronisz, moze dziecko umrze po porodzie i 500 przeleci ci kolo nosa!

Gość gość
23.50- marny człowieczku! Czy ciebie to spotkało? Współczuję serdecznie