Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy roczne dziecko które nie umie same chodzic

Polecane posty

Gość gość

Jest opoznione w rozwoju?

Gość belluś
Dziecko ma czas by zacząć chodzić do 2-ego roku życia. Moja córeczka miała ok. 17 miesięcy, gdy zaczęła chodzić, a teraz już jest z niej fajna wygadana dziewczynka. Warto iść na wizytę do poradni rehabilitacyjnej i skonsultować się z lekarzem. U nas córka była rehabilitowana metodą NDT Bobath, bo miała zespól osłabionego napięcia mięśniowego. Dzięki sprawnej rehabilitacji udało się dziecko wyprowadzić na prostą. Na pewni warto się skonsultować z neurologiem dziecięcym.

Gość gość
Do drugiego roku chyba Cię p****alo,moje dziecko chodziło gdy kończyło 9 miesięcy.Tak gdy nie chodzi gdy ma rok to jest chore umysłowo

Gość gość
Rok i nie chodzi? :/

Gość gość
zdecydowanie opóźnione. Jeśli do tego nie mówi pełnymi zdaniami i nie załatwia sie na toaletę, to przykra sprawa. Od września nie pójdzie do szkoły.

Hejterom mówię stop, a autorowi wątku pisze tak , bo taką opinię słyszałam od rehabilitantki mojego dziecka oraz pani neurolog, która prowadziła moje dziecko. I to wcale nie znaczy ,ze takie dziecko jest umysłowo jest opóźnione , wcale nie. Rehabilitacja jest bardzo pomocna w takich przypadkach. Widać, ze część rodziców nie zna tematu osłabionego napięcia mięśniowego. A dużo jest dzieci z tym problemem. Kiedy chodziłam do poradni rehabilitacyjnej to widziałam dyzo dzieci z takimi problemami. Moje dziecko ma dziś 6 lat. Fizycznie i umysłowo jest na równi z swoimi rówieśnikami. Pani neurolog po sprawnej rehabilitacji mojej córeczki powiedziała mi, ze córka rozwija się prawidłowo i nie pomyliła się. Znam dzieci, które przeszły podobne kłopoty co moja córeczka i dziś to bardzo fajne zdrowo rozwijające się dzieciaki. :) Nie ma znaczenia jak szybko dziecko zaczyna chodzić kiedy jednak ruszy przed 2gij rokiem życia to znaczy ze wszystko jest ok.

Gość gość
Moje ma 9 i samo chodzi więc nie wiem

Tez tak może być. Mojej przyjaciółki córeczka miała 10 miesięcy jak zaczęła chodzić. Także nie dziwi mnie to. Są dzieci, które bardzo szybko zaczynają i są takie , które mają osłabione mięśnie jak było u mojego dziecka .

Gość gość
Masakra

Gość gość
Jeśli masz wątpliowści co do tego, czy twoje dziecko rozwija się prawidłowo, to moim zdaniem powinnaś udać się z dzieckiem do fizjoterapeuty. Oni z doświadczenia widzą czy coś jest nie tak, czy wszystko jest ok. Ja chodzę ze swoim do przychodni http://kolmed-swidnica.pl/.