Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćMarta90

Światowy dzień wcześniaków (17 listopada)

Polecane posty

Gość gośćMarta90

Witam, Dzisiaj obchodzimy światowy dzień wcześniaków :) Mamusie wcześniaków wpisujmy się :) Mój synek urodził się w 32 tc, 1670 g, 41 cm. Spędził 4 tygodnie w szpitalu. Pierwszy rok to mnóstwo wizyt w poradniach specjalistycznych. Dzisiaj to okaz zdrowia :)

Gość gość
Moj Jas 1490 g,45 cm- 30 tc 5 i poł tygodnia w szpitalu.Ma 3 latka zdrowy tylko logopedycznie potrzebuje wsparcia Zuzia 13 lat- 1860 g,47 cm- 33 tc.3 tyg w szpitalu,zdrwa,zdolna ,tylko dysleksja.Moje dwa szczescia

Gość gość
Ja jestem mama 2wczesniakow z 26tyg.720 i 820g.Jeden synek zyl tylko 6dni-pokonal go krwotok do pluc.Drugi synek spedzil 77dni w szpitalu,po drodze byla sepsa,retinopatia-teraz to zdrowy,rezolutny poltoraroczniak. U nas w szpitalu dzis jest zlot wczesniakow tak wiec po poludniu jedziemy na impreze :-)

Gość gość
Jeszcze ktos?

Gość gość
Moja córka obecnie 9 letnia przyszła na świat w 29tc ważyła 1,137g ze wzrostem 42 cm spędziła 6 tygodni w szpitalu. Dziś zdrowa uśmiechnięta dziewczynka :-)

Gość gość
Jest jeszcze ktoś ale nie każdy chce rozpamietywac;)

Gość gość
Moje wcześniaki przy waszych, to nie wcześniaki ;). Córka 35/36 tydz. 2250g i 46cm. Syn 34/35 tydz. 2100g i 49 cm.

Gość gość
To moj dzien ☺ urodzilam sie 32lata temu na pocz. 7 miesiaca, wazylam 980g, mialam 36cm. Moj stan byl ciezki, lezalam 2,5 miesiaca w inkubatorze, ale na szczescie potem rozwijalam sie juz idealnie, bylam tylko nizsza i lzejsza od rowiesnikow (wygladalam na 2 lata mlodsza). Dobilam ostatecznie do 158cm, urodzilam ponad 4kg corke, teraz jestem w polowie drugiej ciazy ☺

Gość gośćMarta90
Początki były ciężkie, ale teraz z perspektywy czasu to człowiek zapomina, bo przecież nie chce się tego pamiętać. Przyznaję, że NIGDY w życiu tak się nie bałam jak wtedy czasem jak przytulam synka to myślę tylko o tym, że mogło Go nie być i wtedy łza w oku się zakręci :) Wszystkiego NAJLEPSZEGO dla wszystkich walecznych wcześniaków w ich dniu :)!!!!!!!!

Gość gość
Ja jeszcze nie mogę zapomniec bo nie dobilismy jeszcze roku i ciągle wizyty u specjalistów nie pozwalają odetchnąć.

Jestem swiezutka. Urodzilam 3.11.16 synka. 2080, 49cm 33tc. Udalo sie wziac sterydy na plucka. W szpitalu 10dni. Aktualnie dobilismy do 2400 :-) Jest ciezko, zwlaszcza odciaganie mleka nocami i karmienie. Pod wzgledem wypoczynku i rownowagi fizyczno psychicznej jestem wykonczona ale z drugiej strony jestem twarda i jakos ciagne :-)

I jak mama powyzej, szpital, specjalisci, przychodnie. Kalendarz puchnie w terminach :-( Ale dzieki Bogu, stan ogolny jest bardzo dobry. Taka ironia losu - poprzednia ciaza zagrozona, syn urodzil sie o terminie jak dab, ta ciaza idealna, ksiazkowa do konca bylam aktywna i... szybki porod. Nie przewidzi.

Gość gość
Niedługo na 365 dni w kalendarzu będzie wymyślony światowy dzień czegoś

Gość gośćMarta90
Ulka262 a czemu wcześniej urodziłaś? My przez nadciśnienie, zagrażało dziecku i mnie, ale już jest dobrze. Dasz radę, początek jest chyba najgorszy

Pojechalam do szpitala z krwawieniem. Okazalo sie ze szyjka sie skrocila ale wszystko wyhamowano i mialamwychodzic do domu, nagle zaczelam krwawic ale juz konkretnie. Okazalo sie ze lozysko sie odkleja :-( Tyle dobrze ze czkalam do kolejnego dnia na wynik z wymazu i nie wypisli mnie bo mogloby byc roznie:-(

Gość gość
Urodziłam 35t5d, synek 2500, 49 cm, 9 punktów, zapalenie płuc w szpitalu. Stan na dziś prawie 6 miesięcy rehabilitacja 2 razy w tygodniu, latanie od specjalisty do specjalisty, do tego podejrzenie początków atopowego zapalenia skóry. Tydzień w którym idę tylko na zajęcia z rehabilitacji i nigdzie indziej to święto. Wcześniejszy poród był z zaskoczenia. Wcześniej straciłam ciążę w 19 tygodniu, w obu ciążach cukrzyca, w drugiej insulina i krwiak na macicy. W szpitalu napatrzyłam się na skrajne wcześniaki z 26 czy 28 tygodnia i myślę, że mimo całego zmęczenia i tak nie mam źle. Synek ogólnie jest zdrowy, ma tylko obniżone napięcie mięśniowe, jak to u wielu wcześniaków.