Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2,5 latek powstrzymuje kupę.

Polecane posty

Gość gość

Hej! Temat śmierdzący, ale ważki. Jakiś tydzień temu moje dziecko zaczęło powstrzymywać kupkę. Wypróżnia się mikroskopijnymi bobkami, ale miękkimi. Po kilku dniach takich akcji zaaplikowałam czopek i wyszła mega kupa, raczej miękka. Co może być przyczyną? W domu nic się nie zmieniło. Jedyne, co zauważyłam to to, że syn przestał ucinać sobie drzemkę w ciągu dnia. Martwię się, żeby nie nabawił się zaparć. Dodam, że umie sikać do wc, ale za chińskiego boga nie usiądzie na nocniku, żeby zrobić kupę -zawsze wołał pieluchę..

Gość gość
idz do lekarza

Gość gość
Norma. Spora część dzieci w tym wieku ma taki problem. Problem z głową, rzecz jasna, nie z jelitami. Dzieci coś sobie ubzdurają i nie robią kupy. Przyczyny nie znam, nie wiem czy to lęk, czy cos innego, ale blokują się i nie robią. Moja córa też tak miała i nadal się zdarzy, że "nie chce" ale teraz są to epizody, kiedyś potrafiła przez tydzień nie robić. Sposoby na to są różne. U nas działało przekonywanie, często podstępem (jak się rajtuzy wybrudzą to trzeba będzie je zdjąć), czasem szantaż (pójdziemy na basen tylko jeśli zrobisz kupę), czasem nagrody. Ale u każdego to inaczej wygląda. Ponoć czasem dzieci tak mają po zatwardzeniu, coś je zaboli i potem nie chcą, choć u nas tak akurat nie było. Tak czy inaczej warto zadbać o dietę, aby nie było dodatkowo zatwardzeń, co przy wstrzymywaniu stolca może się zdarzyć. Tak więc zero słodyczy, mniej owoców, dużo wody, ograniczyć soki i herbaty, plus ewentualnie śliwki suszone.

Gość gość
Tak, zgodzę się co do tego że dzieci w tym wieku mają takie swoje fanaberie i nie jest to związane konkretnie z jakąś poważną dolegliwością, to po prostu taki okres negacji. Nam jednak lekarz zalecił i dietę i dicopeg junior żeby nie doszło do zaparć nawykowych i strachu przed bólem związanym z wydalaniem zbitej i twardej kupy, bo doszło już do lekkich krwawień i podrażnienia o***tu.

Gość gość
Moj syn powstrzymywał kupę od drugiego roku życia do ok 10. nic nie pomagało, blokada psychiczna. Do dziś brzydzi się kiedy musi i zaraz bierze kapiel, a ma juz 15 lat. :O

Moja córcia (obecnie 3 lata) też powstrzymywała kupę. Nie chciałam zmuszać, ale właściwie często to powstrzymywanie kończyło się brudną bielizną. Teraz ładnie woła, żeby posadzić ją na kibelku i jeszcze trzeba opuścić łazienkę, bo ona musi się skupić :D