Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Patryk24

Witam wszystkich, Chciałbym was zapytać o wasze zdanie co do mojego postępowania. Wierzę w Boga , chcę być blisko niego lecz nie za bardzo po drodze mi Kościół... Często się modlę , rozmawiam z nim lecz nie chce uczestniczyć w żadnym życiu Kościelnym dotyczącym odpustów, mszy niedzielnych , spowiedzi. Do Kościoła wybieram się jedynie w ważnych okolicznościach takich jak pogrzeb, ślub i chrzciny oraz jak ktoś z rodziny zamówił mszę w swoje urodziny. Podczas mszy przyjmuję komunię św. gdyż uważam ,że często rozmawiając u siebie w domu wieczorami z Bogiem przepraszam go za swoje winy , proszę o łaski dla innych , chorych , zmarłych. Dlatego myślę ,że poprzez rozmowę z nim sam na sam mogą być mi darowane grzechy. Wiem ,że spowiedź jest wymysłem Kościoła , nie ma nic o tym wspomnianego w Piśmie Świętym ,które uważam za jedyne żródło wiedzy o Bogu. Nie wczytuje się w katechizm Kościoła ani nic tego typu. Wierzę ,że prawdziwa spowiedź jest tylko przez kontakt bezpośredni w modlitwie , rozmowie z Bogiem. Co wy o tym sądzicie?

Gość gość
zadzwoń do zakonu. Wejdz na strone www.milosierdzie.pl , www.faustyna.pl , poszukaj katolicki telefon zaufania Katowice

Gość gość
jasnogórski telefon zaufania

Gość gość
Patryk Czytasz Pismo Ś.więte? Na poważnie czy tylko wertujesz? Wiesz co jest napisane tam o S.powiedzi ś.więtej? x Słowa "którym odpuścicie gr.zechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane" znajdują się w dwudziestym rozdziale Ewangelii Jana, werset 23 x te słowa były skierowane tylko i wyłącznie do 11 Apostołów więc Sp.owiedź S.więta jest w Piś.mie Ś.więtym

Gość gość
Patryk x A jeszcze bardziej szczegółowo: 22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijcie Duc.ha Ś.więtego! 23 Którym odpuścicie gr.zechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, ... x Więc to nie "ksiądz" jako człowiek odpuszcza nam gr.zechy ale sam Pan J.ezus w tym S.akramencie Ś.więtym x Poza tym jest wiele uzdrowień w trakcie Spowiedzi Świętej ponieważ wówczas człowiek jest uwalniany od złego ducha i od nękania go np. depresją

Gość gość
z netu: x O NIEGODNYM PRZYJMOWANIU KOMUNII ŚWIĘTEJ DUSZA, KTÓRA GRZESZY, TA UMRZE. Ez, 17,4 x Wielu przystępuje do Stołu Pańskiego po złej spowiedzi, jako że albo zataili swoje grzechy, albo nie mieli najmniejszego żalu i postanowienia poprawy. Inni znów przystępują do Komunii w gniewie i z przywiązaniem do grzechów i w ten sposób znieważają Ciało i Krew Pana. Sprawdzajcie sami siebie, czy przypadkiem nie popełniliście kiedyś świętokradztwa! Gdybym był w stanie wyciągnąć z płomieni piekła zdrajcę Judasza i pokazać wam, jak on tam okropnie jęczy i cierpi przez to, że niegodnie przyjął Ciało i Krew Pańską, to może choć trochę byście się przestraszyli! A co będzie z grzesznikami, którzy całe niemal życie dopuszczają się takich świętokradztw! Naprawdę, bracia moi – świętokradztwo jest najcięższą zbrodnią, bo jest napaścią na samego Boga; sprowadza też na człowieka ogromne nieszczęścia! Nie potrafię we właściwy sposób przedstawić wam tego, jak wielkim grzechem jest świętokradzka Komunia Święta! Zbawiciel świata raz jeden poniósł śmierć na ziemi, tymczasem ludzie przewrotni wciąż odnawiają tę Jego mękę przez niegodne przyjmowanie Go do swoich serc! x Czy może być większa zbrodnia, czy może być większe spustoszenie w miejscu świętym? Nawet piekło nie mogłoby okazać Bogu większej pogardy! x Proboszcz z Ars.

Gość gość
Patryk x Pismo Święte pisze: x 27 Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. 28 Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. 29 Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało , wyrok sobie spożywa i pije. 30 Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło. 31 Jeżeli zaś sami siebie osądzimy, nie będziemy sądzeni. 32 Lecz gdy jesteśmy sądzeni przez Pana, upomnienie otrzymujemy, abyśmy nie byli potępieni ze światem. 33 Tak więc bracia moi, gdy zbieracie się by spożywać poczekajcie jedni na drugich! 34 Jeżeli ktoś jest głodny, niech zaspokoi głód u siebie w domu, abyście się nie zbierali ku potępieniu .

Gość gość
Jesli sie popelnilo grzech ciezki to nie mozna przystepowac do Komunii. Do spowiedzi trzeba pojsc a pozniej do Komunii

Gość gość
mają 40 tysięcy denominacji. Czy utworzył je Duch Święty? Kiedy w protestantyzmie pojawia się różnica zdań, dochodzi do rozłamu i wszystko zaczyna się od nowa. Z protestanckiego punktu widzenia - mówię to zupełnie poważnie - ja i mój najlepszy przyjaciel moglibyśmy od nowa założyć Kościół w moim salonie. Mógłbym powiedzieć: „W porządku, ja będę głową Kościoła". W ten sposób powstały wszystkie denominacje. W Ameryce są ich tysiące i w każdym przypadku jest albo jeden człowiek, albo grupa mężczyzn i kobiet, którzy zainicjowali cos nowego, którzy powiedzieli: „Teraz my założymy Kościół i zrobimy to właściwie". Są tysiące rodzajów prezbiterianów, tysiące rodzajów baptystów czyli człowiek nie moze wybierac sobie z pisma sw co pasuje jak to robia heretycy protestancy zielonoswiadkowcy swiadkowie jehowi adwentysci dnia siudmego babtysci i ci wszyscy cos sobie wybrali z pisma a reszte odzucili jedynie kosciuł katolicki rzymski wszystko naucza w pełnie nauk jezusa

Gość gość
gosc 23:19 a skad wiesz ze cytuje jedynie kosciuł katolicki rzymski wszystko naucza w pełnie nauk jezusa w kk sa zakazy i wszystko jest grzechem gdzie w bibli jest powiedziane ze masturbacja i wspolzycie sa grzechem? jestem wierzaca i praktykujaca ale na siłe, z musu, z powodu przeciwnosci i tak mi inni radzili zeby trwac przy Bogu, mma juz swoje lata a nie bylam w powaznym zwiazku z tego wzgledu ze nie chcialam sie z kims przeleciec i zrywali kontakt , robilam cos bo taka nakazuje religia

Gość gość
w kwestii masturbacji dotyczy historii Onana z 1 Księgi Mojżeszowej 38.9-10.

Gość gość
Biblia Tysiąclecia szczegół o wydalaniu przez Onana nasienia na ziemię zamieszcza w przypisach, a w tekście głównym podaje tylko, że unikał zapłodnienia. Ten sposób postępowania Onana nie podobał się Bogu, więc zgładził Onana. x Od imienia Onana wzięło się również określenie onanizm – praktyka seksualna polegająca na samodzielnym zaspokajaniu popędu seksualnego

Gość gość
gdzie w bibli jest powiedziane ze masturbacja i wspolzycie sa grzechem? grzech onana słyszałas to m jest jak onan zamiast do pochwy to spuszczał sie na ziemie i za to zosta łzabity czy „ten jedyny” będzie Pani wierny – wystarczy sprawdzić, czy dotrzymuje danego Pani słowa. Czy będzie Pani wierny gdy będziecie musieli się czasowo rozstać (chociażby zawodowo). Pani sama musi się przekonać, czy Pani dotrzymuje swojego własnego słowa jeśli Pani lubego nie ma w pobliżu. Jak długo jest Pani w stanie wytrzymać bez niego i co z Panią się dzieje, kiedy Pani widzi innego atrakcyjnego mężczyznę. Musi Pani sprawdzić to wszystko przed ślubem, bo po ślubie, czy po pójściu do łóżka będzie już za późno na testowanie Waszej miłości.

Gość gość
historie Onana znam , nie jest tam powiedziane dosłownie o co chodzi, a jakies inne ? a co do wspolzycia?

Gość gość
historia o Onanie byla w starym testamencie a przeciez on nie dotyczy chcrzescijan a tylko nowy testament , ST to dla zydow

Gość gość
jeśli ktoś stara się związać z człowiekiem, który łamie zasady wiary, który odrzuca nawet jedno Boże przykazanie, łamiąc w ten sposób przysięgę daną Bogu – to tym łatwiej mu będzie złamać przysięgę daną człowiekowi. Bo człowiek jest ułomny i słaby – jeśli łamie związek z Bogiem, to może złamać każde przyrzeczenie, każdą przysięgę.„Powiedział im: Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej. I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo.” (Mr 10,11–12) „A ponieważ nie uznali za słuszne zachować prawdziwe poznanie Boga, wydał ich Bóg na pastwę na nic niezdatnego rozumu, tak że czynili to, co się nie godzi. Pełni są też wszelakiej nieprawości, przewrotności, chciwości, niegodziwości. Oddani zazdrości, zabójstwu, waśniom, podstępowi, złośliwości; potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, w tym, co złe – pomysłowi, rodzicom nieposłuszni, bezrozumni, niestali, bez serca, bez litości. Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią.” (Rz 1,28–32)

Gość gość
To nie Kościół coś sobie ubzdurał, to nie Kościół chce ludzi uszczęśliwić na siłę na swoją modłę – to Bóg znając nas lepiej niż my samych siebie chce zrobić wszystko, byśmy nie popełniali głupot wystawiających nas na podłe konsekwencje. Tak – Pan Bóg Panią zna doskonale. Pan Bóg wie więcej o Pani, niż Pani sama o sobie. Ba – Pani nie jest w stanie Pana Boga okłamać – więc może Pani uważać się za wierzącą w Boga ale Bóg wie lepiej od Kościoła, ode mnie od Pani – czy Pani wierzy w Boga i Bogu czy nie i w co tak naprawdę wierzy. Nikomu nic do tego co się dzieje pomiędzy Panią a Bogiem. Więc jeśli Pani deklaruje, że Pani wierzy naukom Jezusa – to niech Pani wierzy im wszystkim a nie tym, które Pani uważa za słuszne odrzucając te, które Pan i nie pasują. Od Pani zależy to, czy warto poświecić wieczność i prawdziwe szczęście czy udane życie dla paru, trwających zwykle kilkanaście sekund orgazmów.

Gość gość
gość dziś historia o Onanie byla w starym testamencie a przeciez on nie dotyczy chcrzescijan a tylko nowy testament , ST to dla zydow x jak nie dotyczy chrześcijan...? co Ty wymyślasz ? ktoś Ci brednie wmówił Przykazania dane Mojżeszowi w ST też nie są dla chrześcijan ?

Gość gość
wiele nakazów czy zakazów jest przytaczana w nowym testamecie czyli potwierdzeniem ze nie wolno dalej tego robic i dla tego dekalog dalej obowiazuje chociaz jest w starym testamencie i nawet warto przywrucic to co było w starym testamencie a kosciuł pozucił np dziesiecine Po co komu dziesięcina?” „Bogaty ojciec wierzył w dawanie na cele religijne i charytatywne. Przeznaczał na nie dziesięć procent swoich przychodów brutto. Często mawiał: ‘Bóg nie musi nic otrzymywać, ale ludzie muszą dawać’. Obserwowałem przez lata, że wielu najbogatszych ludzi na świecie zaczynało karierę od nawyku oddawania ‘dziesięciny’. Bogaty ojciec był przekonany, że wiele swojego powodzenia finansowego zawdzięczał dziesięcinie. Mawiał także: ‘Bóg jest moim wspólnikiem. Jeśli nie płacisz wspólnikowi, przestaje pracować, za to ty musisz pracować dziesięć razy ciężej’”. (Robert Kiyosaki, autor wielu bestsellerowych poradników biznesowych z serii Bogaty ojciec, biedny ojciec)

Gość gość
gosc 23:39 zapytalam gdzie jest podane w bibli ze wspolzycie jest grzechem? napisałam takze ze jako osoba praktykujaca trwam w czystosci, od wielu lat, ale nie jest to z checi, trwam z musu, bo kazano mi trwac w łąsce uswiecajacej, dlaczego? poniewaz ksieza rozeznali cos i zalecali laske uswiecajaca, Bog cos dopuscil, kare, nie wiem jak to nazwac, wiele przeciwnosci, egzorcysta to nazwał ale nie bede tu o tym pisac, i to nie ja zawinilam a balwochwalczy przodkowie, rodzina, ktorzy nie chcieli zebym sie corka urodzila, chcialabym miecv normlane zycie, mezczyzne, ale chyba co innego mi przeznaczone, trwac w łasce i czekac moze Pan sie zlituje, Ten ktory niby blogoslawi a mnie jeszcze nic w zyciu szczesliwgo nie spotkało, nie wiem co to szczesacie, nie wiem co to milosc, własna matka mnie nie chciala i odrzucila juz w łonie

Gość Patryk24
Znamy wszyscy historię Kościoła , najbardziej to jakie błędy popełniał. Wystarczy przytoczyć historię Lutra , który nie zgadzał się z tym jakie przekłamania były wyczyniane. Spowiedź jaką znamy powstała w VIII wieku. Opieracie się tylko na jednym fragmencie Ew. Jana 20.23 Jest to wyrwane z kontekstu zdanie. Misją apostołów było głoszenie słowa bożego z narażeniem własnego życia przez co niejednokrotnie byli prześladowani i doznawali przemocy fizycznej. Podczas przemówień, odbiorców mieli różnych, znajdowali się tacy co przyjmowali słowo przez nich głoszone jak również osobniki sięgające po kamienie i bluźniące przeciwko Bogu. Apostoł miał prawo takim ludziom przebaczać i dalej zwiastować ewangelię ale gdy widział że zatwardziałość ludzkiego serca jest nie do przebicia i nie przyjmie ono miłości bożej szedł dalej, tym samym pozostawiając takiego człowieka na zatracenie, grzechy takiej osoby nie zostały przebaczone bo nie przyjął on Pana, wyparł się wiary w prawdziwego Boga.

Gość gośćSylwia
Payryk,znasz przykazanie koscielne-"Przynajmniej raz w roku spowiadać się i w czasie Wielkanocnym komunię Św przyjmować."?Do spowiedzi najlepiej chodzić nie rzadziej niż co 3 miesiące..no i oczywiscie żyć wg.przykazań.

Gość gość
gosc 23:40 kiedys czytalam w necie ze Stary Testament nie dotyczy chcrzescijan i powinnismy sie opierac tylko na Nowym Testamencie To skoro dotyczy jednak, to znaczy ze ten Bog karze synow za winy ojcow do trzeciego i czwartego pokolenia Bo tak pisze w starym testamencie a napisal Pan czy Pani ze ST dotyczy chrzescijan No mi ksiadz powiedzial ze to obciazenie pokoleniowe i co ja mam pokutowac bo w przeszlosci przodkowie chodzili do wrozek, popelniali smaobojstwa a własna matka mnie nie chciała?! Bog chyba lubi sie znecac skoro przez ponad 30 lat zycia nie zaznalam milosci, nawet od bliskich, nie wiem co to szczescie, nie bylam nigdy w powaznym zwiazku, a do tego oszpecił mi cos na twarzy przez co marne szanse na znalezienie partnera, ot milosierny Bog?!! mimo to modle sie i chodze na msze bo taki mi egzorcysta kazal, na pielgrzymki tez chodze bo jeszcze jedynie nadzieja jest jakas ze moze los sie usmiechnie, tak czuje zal do Boga od wielu lat i spowiadalam sie z tego

Gość Patryk24
List Jakuba 5.16 "Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie się jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego." Ewangelia Mateusza 3.6 "I byli chrzczeni przezeń w rzece Jordanie, wyznając grzechy swoje." Ewangelia Mateusza 6.6 " Ale ty, gdy się modlisz, wejdź do komory swojej, a zamknąwszy drzwi za sobą, módl się do Ojca swego, który jest w ukryciu, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpłaci tobie."

Gość gość
czego nie wyprosisz tego nie bedziesz miała pros juzefa o miłosc najlepiej to posłuchaj budziaszka lub Marcin Zieliński tutaj muwi jak sie modlic i byc wysłuchanym https://www.youtube.com/watch?v=4Fipz2SMoBE ja zegnam ide spac polecam kanał na yutube RCS TV róch czystych serc

Gość gość
takie sa skutki grzechu ze jak ojciec bedzie pij to i syn bedzie pil to tak niby nazwane Bók nikogo nie musi karac ludzie sami siebie kaza oprucz modlity do juzefa to n/o/we/nna po/mp/ejanska serwis randkowy zapisani sobie pl

Gość gość
no dobrze a jak się grzechow nie ma? to z czego się spowiadac? ja np nie przypominam sobnie zebym od ostatniej spowiedzi polełnila jakis zły czym umyslnie to z czego mam się spowaidac? i nie moge wziac Komunii bo nie byam u spowiedzi a nie bylam bo nie ma z czego? vczyli jedynym wyjsciem jest polełnic jakis grzech zeby moc się z tego wyspowiadac zeby moc przyjac Komunie tak? bo juz nie wiem tez na cztm ja stoję .

Gość gość
no czy ktos mi odpowie co zrobic jak się nie ma grzechów? czy mam isc do spowiedzi bo tak trzeba? i co mam powiedziec?