Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@gość22:39 O Marcie Robin poczytam. O Maryi, etc to poczytaj linki co podaję do tematów na kafe bo za długo by pisać. Sorry.Pzdr. @gość23:36 Człowiekowi raz dane żyć a potem sąd (Hebraj. 9/27). Człowiek nie mógł być na sądzie którego jeszcze nie było,wrócić i tu żyć czekając na SądOstateczny (ten jeden jedyny,który ma dopiero być jeśli wierzyć Biblii ^^). Inaczej to PRZYPOMINAŁOBY nieco coś w stylu reinkarnacji,w którą można wierzyć tak jak w to co opisujesz,ale nie wtedy gdy się wierzy w to co Biblia mówi.

Gość Lituan
@synfubu22:11 Co do (nie)logiczności Bibli i samozaprzeczeń oraz takowych opisów, to jest sporo artykułów temu poświęconych. Sprawa dotyczy błędnych założeń przy interpretacji, wyrywania z kontekstu i/lub błędów w tłumaczeniach z hebrajskiego. Potem podam linki tego dotyczące. Jak nie dla Ciebie to dla innych. Pisałeś wcześniej też że Bóg sobie zaprzecza,żałuje, nie żałuje. A czy ma za co i czy raz żałuje,a zara nie? To masz i czytaj odpowiedż tu http://www.godandscience.org/apologetics/does_god_repent.html

Gość gość
Lituan po angielsku nie rozumiem niestety.

Gość Lituan
@gość13:49 Może znajdę coś po polsku. Ale nie wiem. Przetłumaczyć mógłbym, ale nie wiem kiedy, bo nie mam aż tak dużo czasu. Dlatego też nieraz tu piszę z opóźnieniami. Czytałem, że podobno jest taka fajna metoda jakiegoś poligloty do wspomagania uczenia angielskiego za pomocą fiszek. Potem może poszukam. Nie wiem jak dobra ale jakoś ludzie chwalą. Chyba że to ściema. Ciekawe czy to reklamowano w tv, bo reklamy omijam.

Gość Lituan
@gość13:49 W dużym skrócie chodzi o to że słowo żałuje ma wiele znaczeń zależnie od kontekstu. I to już po polsku. Gdy powie ktoś że żałuje że tak się stało to nie znaczy że żałuje sam gdy tego nie zrobił, a stało się samo. Przy czym Bóg zrobił osobiście, a potem nie żałował swego działania, tylko żałował tych ludzi (którym zrobił bo nie chcieli odstąpić od złego) zrobiło mu się ich żal. Po hebrajsku "nacham". Słowo to ma wiele znaczeń (żal, żałować, pokutować, pocieszać) podobnie jak niektóre angielskie...

Gość Lituan
@gość13:49 Więc liczy się kontekst. To słowo jest jak te gdy Bóg żałował że storzył człowieka. Nie dlatego że stworzywszy popełnił grzech lub nie wiedział jacy ludzie będą, tylko dlatego że mu było żal że człowiek potrafi być zły. A gdyby człowiek nie mógł wybrać między dobrem a złem, to nie byłoby prawdziwej wolnej woli. A Bóg storzył ludzi mimo że wiedział co będzie bo chciał obdarować kogoś darem życia, końcowo wiecznego... w chwale. Mu my nie byliśmy potrzebni. Bo i nie był samotny.

Gość Lituan
@gość13:49 Z kolei hebrajskie "schub" ma dosłowne znaczenie żałować... np.za grzechy, i odwracać się... od grzechu. I słowo "schub" nigdy nie jest wBiblii używane w kontekścieBoga,tylko w kontekście ludzi. Dla przykładu gdyJezus pytałPiotra czy go miłuje użył innych słów.Jezus w sumie pytał Piotra czy go kocha bezwarunkową miłością agape.A Piotr używał słowa fileo. A po polsku brzmi to jak masło maślane.W stylu: "Piotrze,czy ty mnie miłujesz. Tak Jezu miłuję cię. AlePiotrze czy ty mnie miłujesz. Tak miłuję"

Gość Lituan
@gość13:49 Czy Bóg mógł zrobić inaczej. Tak, ale Bóg musiałby całkiem zabrać wolną wolę. Więc smutno mu było mimo że wiedział że będzie tak jak było i jest. Bóg i ludzie, to trochę jak rodzic i dzieci. Rodzicom przykro gdy dzieci dokonują złych wyborów, ale gdyby wiedzieli jak będzie to większość, jeśli nie wszyscy, i tak zrobiłaby sobie dzieci sprowadzając je na ten świat. I większość ludzi to robi mimo tego że wiedzą jak jest na tym świecie.

Gość Lituan
@gość13:49 A jeśli Bóg zmienia swoje zdanie, to zawsze zamierzał to zrobić. Na przykład miasto Niniwa. Gdyby Bóg nie zamierzał zmienić swego zdania co do jego mieszkańców to nigdy by tam nie wysłał Jonasza. Miał nawet sporo roboty by go tam doprowadzić, bo Jonasz nie chciał. I nie był szczęśliwy gdy Asyryjczycy nacham'owali za grzechy. Tak że Bóg ich nie zniszczył. Dał im szansę na zmianę. Bo nie zamierzał ich zniszczyć. Więc jedynym celem przestróg jest zmiana ludzi, mimo że nie musiał ostrzegać...

Gość Lituan
@gość13:49 ...a że ludzie mają wolną wolę to nie wszyscy ostrzegani się zmienili. Wolę taką siłę wyższą niż tają która bawi się lub gra w życie jak mówi większość buddystów lub tym podobni.

Gość Lituan
@gość13:49 Co do fileo i agape, to nie wiem czy Piotr w końcu za trzecim razem użył słowa agape, czy fileo (Jaka 21/15-17). Nie mam Biblii w oryginale. Ale ogólnie to kolejny przykład problemu z tłumaczeniami Biblii

Gość gość
katolicyzm sa dwa sady szczegułowy i ostateczny Nowy Testament mówi o sądzie przede wszystkim w perspektywie ostatecznego spotkania z Chrystusem w Jego drugim przyjściu, ale także wielokrotnie potwierdza, że zaraz po śmierci każdego nastąpi zapłata stosownie do jego czynów i wiary” (KKK 1021).Sąd szczegółowy jest wspomniany w Liście do Hebrajczyków, w którym czytamy: “postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (por. Hbr 9,27). Inne teksty natchnione pouczają, że nikt nie będzie mógł uciec przed światłością Boga, przed którym wszystko w nas jest odkryte (por. 2 Kor 5,11). “Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre” (2 Kor 5,10). Opierając się na objawieniu Bożym, Kościół uczy: “Każdy człowiek w swojej nieśmiertelnej duszy otrzymuje zaraz po śmierci wieczną zapłatę na sądzie szczegółowym, który polega na odniesieniu jego życia do Chrystusa...” (KKK 1022)

Gość Lituan
Hebr 9/27 (w dowolnym tłumaczeniu) nie mówi że będą dwa sądy. Podaj werset, który mówi to wprost. Bo powtórne przyjście Jezusa nastąpi nie w związku z grzechem i sądem (choćby małym) tylko dla zbawienia wiernych Jemu (Hebr 9/28). Sąd Ostateczny będzie dopiero po 1000 letni pokoju, który nastąpi po pokonaniu Antychrysta przez Jezusa który powróci z tymi którzy byli pochwyceni przed nastaniem ucisku. Ucisku który ma nastąpić przez Bestię/Zwierzę i Antychrysta.

Gość Lituan
Po pokonaniu Antychrysta, Jezus ustanowi rzeczony pokój i z nim będą panować ci którzy byli pochwyceni tuż przed nastaniem ucisku. I ci to są tzw. Nowym Jeruzalem. Kościołem Bożym, bo Bóg nie mieszka w budynkach. I to oni (zwycięzcy) zwani będą filarem świątyni Boga (Apokalipsa 3/12). 2Kor5/11 mówi tylko to że Bóg Jezus zna wszystkie uczynki, myśli i sumienia ludzkie i nikt nie ukryje niczego na SądzieOstatecznym. Wtedy będzie Trybunał (Jezus i 12apostołów, którz nawet aniołów będą sądzić - 1Kor6/3).

Gość Lituan
Sąd Ostateczny nie zmieni tego co było ze stanem ducha człowieka w chwili śmierci. Prawda. Ale czemu zatem katolicy wierzą w czyściec po śmierci. Sąd Ostateczny oceni ten stan wedle uczynków. Wyrok: jeden z dwóch. Piekło lub niebo. Tych co "zasnęli" w Panu żaden sąd nie dotknie (Jak 2/13). O pochwyceniu przed uciskiem w 1Tes roz.4. I tych pochwyconych nie dotknie żaden sąd.

Gość Lituan
Co do CHLEBA. To dla Żydów Tora jest chlebem, ale żaden Żyd nie je Tory. Cztają ją. Czytanie jej jest dla nich pokarmem. A dla chrześcijan cała Biblia jest pokarmem (Hebr 5), ale chrześcijanin nie je Biblii,nawet na rozkaz Nergala. Kto spożywa CHLEB lub pije KIELICH niegodnie [tj.żyjąc w grzechu] będzie winny Ciała i Krwi Pańskiej (1Kor11/27). Bo to urąga tej ofierze (z ciała i krwi) na krzyżu.A nie ten kto spożywa niegodnie CIAŁO,bo nikt nie spożywa ciała Jezusa,bo Jezus jest CHLEBEM żywota (Jan6/35 i 48).

Gość Lituan
Chrześcijanie łamią chleb i pijąc kielich są uczestnikami SPOŁECZNOŚCI ciała i krwi Chrystusowego. Ale nie spożywają ciała i krwi. Chleb to chleb. Na takiej samej zasadzie jak jak Izraelici byli uczestnikami swoich ołtarzy bo spożywali to co ofiarowywali, np. mięso. Ale to mięso nie było czymś więcej niż mięsem. Jednakże Izraelici byli tego uczestnikami. Tyle że to była ofiara nie dla Boga w przeciwieństwie do np. chleba u chrześcijan (1Kor10/16-21, Dzieje 2/42).

Gość Lituan
Zresztą Jezus łamiąc chleb mówił że to ciało jego (Mat 26/26), ale przecież z jego własnego ciała mu nie ubyło. Ktoś powie że Jezus je rozmnożył. Ale co w takim razie z Łukasza 22/19 gdzie łamiąc chleb i dając go apostołom, Jezus mówi "To jest ciało moje które się za was wydaje". Apostołowie to zjedli, potem wydalili. Gdzieś tam odchody zakopano. A nie ukrzyżowano. A gdyby to było wtedy ciało duchowe (a nie było) to apostołowie mając je w sobie teź musieliby być ukrzyżowami wraz z Jezusem jednocześnie...

Gość Lituan
...jednocześnie, a nie później. Bo Jezus powiedział w jednym momencie że się wykonało (Jego dzieło), patrz: Jana19/30. Z kolei 1Kor11/26 mówi że chrześcijanie spożywają chleb. Zwiastując tak śmierć Pańską. I tu od razu odpowiadam napytanie z poprzednich dni. Jest tak napisane że ŚMIERĆ Pańską tak się głosi,bo w zwiastowaniu dobrej nowiny chodzi o głoszenie o odkupieńczej śmierci Jezusa, nie o Jego narodziny i nie o zmartwychwstanie które było demonstracją Jego władzy nad śmiercią. Jezus nie umiera ciągle...

Gość Lituan
...Jezus umarł RAZ gładząc grzechy RAZ na zawsze, wszystkie te które się wyznaje z czynnym żalem, tj. nie wracając do nich.

Gość Lituan
...Jezus umarł RAZ gładząc grzechy RAZ na zawsze, wszystkie te które się wyznaje z czynnym żalem, tj. nie wracając do nich.

Gość Lituan
Katolicy mówią że trzeba się spowiadać aby nie iść do czyśca lub do piekła. Tak, czy nie??? Aby pójść do nieba... lub ewentualnie do czyśca. Tak, czy nie???? Jak to jest? Ale nie podawajcie mi źródeł, tylko napiszcie odpowiedzi na pytania z tego niniejszego komentarza/postu.

Gość gość
i tu właśnie doczekałem się tego sedna sprawy , dlaczego protestanci kumają się z ateistami i różnymi innymi dogmatykami w zażartej walce z kk tworząc z nimi różnorodne sojusze , czyli są bardziej zawzięci w próbach niszczenia kk, niż w jakimś głoszeniu nauk Jezusa 'Biblia mówi że nie z poganami tego świata, nie z ateistami mam nie przystawać, bo nie wyjdę z tego świata póki żyję. Tylko nie mam przystawać z chrześcijanami, którzy twierdzą że są chrześcijanami, a nie postępują jak nań przystało (1 Koryntian 5/9-13), nie miłują bliźniego (kto nie miłuje Boga nawet nie zna. A nie z takimi co błądzą (jak np. ci katolicy którzy miłują ale wikłają się w pogańskie rzeczy, a nie tylko o zabobo ty pv liczba 13 chodzi). '

Gość gość
i tu właśnie doczekałem się tego sedna sprawy , dlaczego protestanci kumają się z ateistami i różnymi innymi dogmatykami w zażartej walce z kk tworząc z nimi różnorodne sojusze , czyli są bardziej zawzięci w próbach niszczenia kk, niż w jakimś głoszeniu nauk Jezusa 'Biblia mówi że nie z poganami tego świata, nie z ateistami mam nie przystawać, bo nie wyjdę z tego świata póki żyję. Tylko nie mam przystawać z chrześcijanami, którzy twierdzą że są chrześcijanami, a nie postępują jak nań przystało (1 Koryntian 5/9-13), nie miłują bliźniego (kto nie miłuje Boga nawet nie zna. A nie z takimi co błądzą (jak np. ci katolicy którzy miłują ale wikłają się w pogańskie rzeczy, a nie tylko o zabobo ty pv liczba 13 chodzi). '

Gość gość
tu mamy cały ten list do koryntian w którym ogólnie chodzi , aby ci rzekomi nowi chrześcijanie przestali praktykować to co w dotychczas w Koryncie się działo w społeczności nowych chrześcijan , którzy pozostawali mentalnie w nierządzie i dawnym kulcie Koryntu kolega - protestant i jego nauczyciele oczywiście te słowa Pawła odnieśli do kk , ustalają zasady współżycia z dawnym apostolskim kościołem - jak ten szatan nawymieszał im w głowach manipulując słowami Pisma !!!

Gość gość
tu jest cała treść tego fragmentu listu 1 Słyszy się powszechnie o rozpuście między wami, i to o takiej rozpuście, jaka się nie zdarza nawet wśród pogan; mianowicie, że ktoś żyje z żoną swego ojca. 2 A wy unieśliście się pychą, zamiast z ubolewaniem żądać, by usunięto spośród was tego, który się dopuścił wspomnianego czynu. 3 Ja zaś nieobecny wprawdzie ciałem, ale obecny duchem, już potępiłem, tak jakby był wśród was, sprawcę owego przestępstwa. 4 Przeto wy, zebrawszy się razem w imię Pana naszego Jezusa, w łączności z duchem moim i z mocą Pana naszego .ezusa, 5 wydajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała, lecz ku ratunkowi jego ducha w dzień Pana .ezusa. 6 Wcale nie macie się czym chlubić! Czyż nie wiecie, że odrobina kwasu całe ciasto zakwasza? 7 Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, jako że przaśni jesteście. .hrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha. 8 Tak przeto odprawiajmy święto nasze, nie przy użyciu starego kwasu, kwasu złości i przewrotności, lecz - przaśnego chleba czystości i prawdy.

Gość gość
9 Napisałem wam w liście, żebyście nie obcowali z rozpustnikami. 10 Nie chodzi o rozpustników tego świata w ogóle ani o chciwców i zdzierców lub bałwochwalców; musielibyście bowiem całkowicie opuścić ten świat. 11 Dlatego pisałem wam wówczas, byście nie przestawali z takim, który nazywając się bratem, w rzeczywistości jest rozpustnikiem, chciwcem, bałwochwalcą, oszczercą, pijakiem lub zdziercą. Z takim nawet nie siadajcie wspólnie do posiłku. 12 Jakże bowiem mogę sądzić tych, którzy są na zewnątrz? Czyż i wy nie sądzicie tych, którzy są wewnątrz? 13 Tych, którzy są na zewnątrz, osądzi Bóg. Usuńcie złego spośród was samych.