Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

strach przed dentysta u 6letniej córki

Polecane posty

Gość gość

hejka kochane, blagam pomóżcie mi!!!!!!!! moja 6letnia córcia cały wieczór płacze że boli ją zabek! kiedyś już byliśmy u dentysty, wyrwal jej zabka i hania bardzo to przezyła. od tamtej pory nawet na bilansie robi nam takie afery jak widzi lekarza ze robie sie czerwona ze wstydu jak burak!! teraz strasznie ja boli i mówi że bedzie grzeczna, ale juz to nie raz przerabialiśmy.. macie jakieś sposoby zeby ja wyciszyc przed wizyta?

Gość gość
a nie myślałaś może o znieczuleniu ogólnym? mój mąż też jest taki panikarz i inaczej nie da sobie do ust zajrzeć...

Gość gość
Ja swojemu synkowi dawałam kiedyś taki syrop który dostaliśmy jak miał jelitówkę, lekarz mówił że działa też uspokajająco

Gość gość
Znajdz jakiegos profesjonalnego dentyste z dobrym podejsciem do dzieci.

Gość gość
masz chyba na myśli Diphergan. Tak samo można dać Hydroksyzynę, ale oba są na receptę

Gość gość
Ja z moim synkiem mam tak samo... Ostatnio musieliśmy ząbka wyrywać, to doktor włożył mu taki metalowy pręt do buzi, ja z mężem go trzymaliśmy a on rwał... Ale miał ropień w buzi więc musieliśmy, siła wyższa...

Gość gość
czy wy ludzie dzieciom zębów nie myjecie? nie dbasz o zęby dziecka to teraz płać za dentystę. tylko dziecka szkoda że ma takich rodziców

Gość gość
23:42 Zgadzam się. Jak się nie dba to potem jest ryk, że boli i kupa kasy na dentyste. Moi rodzice od malego nauczyli mnie dbania o zęby. Mam 30 lat i jedyne wizyty to przeglądy, nigdy nie miałam dziur, próchnicy, nie wiem co to ból zęba.

Gość gość
Cześć Mam znajomego anestezjologa, kiedyś się go zapytałem czy by mnie nie znieczulił u stomatologa. Powiedział, że to największa głupota jaką ludzie wymyślili. Znieczulenia są bardzo niebezpieczne dla organizmu, można od nich nawet umrzeć, a ktoś chce sobie je tak o wziąć bo się boi..

Gość gość
Tak jak ktoś wyżej pisał, musisz poszukać dobrego stomatologa, który ma podejście do dzieci. Większość z nich chce szybko zrobić plombę, bo trzeba skasować a dziecku trzeba poświęcić czasem dłuższą chwilę żeby się przyzwyczaiło. Ja jestem z małego miasta, mamy tu kilku stomatologów, ale kolejki długie i nikt nie chce się z dziećmi bawić. Tak trafiliśmy do gabinetu w Gorzowie gdzie nasza pani doktor wyleczyła naszego Tomcia ze strachu przed gabinetem dentystycznym. Teraz chodzimy tylko na wizyty kontrolne, ale kiedyś mieliśmy z nim prawdziwy meksyk

Gość gość
Hejka Poszukaj gabinetu który ma gaz rozweselający. Jestem pielęgniarką na pediatrii i u nas na oddziale jak musimy założyć dziecku wenflon zawsze używamy gazu. On działa przeciwlękowo i dziecko potem tak nie pamięta co się działo.

Gość gość
To ja z 23:54 To prawda, gaz rozweselający czyni cuda, nasza Pani Doktor też go używa. Tomcio za pierwszym razem używał. Był trochę jakby pijany ale szybko mu minęło i co najważniejsze dziecku przyniosło ulgę.

Gość gość
23:53 Powaznie pani pielegniarko? Sedujecie dzieci do zalozenia wenflonu? A jak trzeba zmienic wenflon nagle to tez uzywacie gazu?

Gość DoktorTataPL
Hej. Niestety w Polsce mamy plagę próchnicy u dzieci. Oczywiście codzienne dokładne mycie zębów to podstawa, ale to nie jest tak że rodzice są zawsze winni. Niektórzy mają po prostu źle zmineralizowane szkliwo i przez to większą tendencję do próchnicy. Poza tym, będąc szczerym, niektórym rodzicom przez pierwsze 1-2 lata naprawdę trudno trzymać reżim "nie jedzenia po umyciu zębów". Wytłumacz takiemu rocznemu dziecku, które płacze po nocach, że mama nie da mu cyca bo bedzie miał próchnicę. Oczywiście regularne pojawianie się na wizytach kontrolnych to obowiązek każdego dbającego rodzica, ale nie spieszcie się z ocenianiem Zapraszam na mojego bloga --> http://doktortata.pl

Gość gość
hej tu autorka 23:54 mogłabyś napisać gdzie ten gabinet w gorzowie? my jesteśmy z myśliborza, niby inne wojewodztwo ale zawsze mozna dojechac.

Gość gość
oczywiscie ze nie sedujemy każdego dziecka i do kazdego pobrania. tylko te "trudne" przypadki. tak samo używamy gazu przy sklejkach. bardzo pomocne narzędzie

Gość gość
Cześć to ja z 23.54 Nazwy gabinetu nie pamiętam, jest w centrum koło wełnianego rynku. My jesteśmy z Międzyrzecza. Pozdrawiam:)

Gość gość
dziękuję kochane za pomoc. chyba zdecyduje sie na ten gaz... wszytsko, żeby tylko karolcia nie cierpiała

Gość gość
00:17 Napisałaś, że zawsze używacie gazu. Napisałaś też, że dziecko tak nie pamięta. I tu wiem, że nie jesteś żadną pielegniarką. Gdybyś nią była to wiedziałabyś podstawowe rzeczy na temat sedacji.

Gość gość
Autorko to w koncu twoja corka to hania czy karolcia?

Heh, jakbym widziała swoją córę :) Jak miała 7 lat to strasznie przestraszyła się jednego dentysty i przez kolejne dwa lata nie chciała nigdzie wychodzić a jak raz ją zabrałam do jednej miłej Pani to się rozpłakała pod drzwiami, nie wejdzie i koniec. Dopiero jak odwiedziłam http://odent.pl/szukasz-dobrego-dentysty-dla-dzieci-w-warszawie/ okazało się, że udało się przekonać córkę na wizytę bo wchodząc tam od samego początku Panie tak się nią zajęły, że kompletnie się odłączyła od myśli, że znowu jest u dentysty :)

Ja na szczęście nie miałam tego problemu. Na pierwszą wizytę trafiliśmy do tego gabinetu http://www.dental4you.pl/ Polecam, dentyści mają świetne podejście do dzieci. Córka chodzi na wizyty bez obaw.