Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kotecek321

Ciąża a zwolnienie lekarskie ile może trwać.

Polecane posty

Prosze bardzo o pomoc... Nie wiem co mam zrobić ponieważ jestem 34 tyg ciąży a Zus chce mi przerwać zwolnienie dlatego że mineło mi 270dni zwolnienia. Przed zajściem w ciąże byłam na zwolnieniu lekarskim ponieważ leczyłam sie na kręgosłup. Ciązy nie planowałam ale w trakcie tamtego zwolnienia zaszłam w ciąże. Między zwolnieniem na kręgosłup a zwolnieniem ciązowym nie było przerw tylko ciągłość Zus liczy to jako całość. Co ja mam teraz zrobić???? Iść na urlop macierzyński miesiąć przed porodem?

Gość gość
najlepiej idź do fachowca -radcy prawnego to ci pomoże.

Gość gość
Nie możesz iść na urlop, najlepiej zapytać swojego ginekologa ale dobra opcja będzie zrobić teraz l4 do piątku a od poniedziałku położyć kolejne będzie przerwa w sobotę i niedzielę. Albo pogadaj z pracodawcą i jak skończy ci się zwolnienie to kolejnego dnia weź urlop na żądanie i kolejnego połóż l4☺

Gość gość
Przecież tak nie można.Chcąc wrócić do pracy , musi miec zdolność wypisaną przez lekarza.A zwolnienie się sumują jeśli przerwa między nimi , była mniejsza niż 30 dni.

Gość gość
Miałam tak samo. Byłam na L4 po wypadku w pracy ( uszkodzenie ręki) . w czasie tego zwolnienia zaszłam w ciążę. Przez całą ciąże byłam na L4 . Zus nie robil zadnego problemu.

Zwolnienie lekarskie miałam wypisane do 22grudnia przez moją ginekolog mimo że termin z każdego usg wychodzi na 5 styczeń to nie chciała wiecej wypisać bo podobno Zus chce zwolnienia tylko do dnia planowanego porodu i wysyłała mnie już od 22.12 na urlop macierzyński bo wiecej nie może zwolnienia mi wypisać. Ale to już inna kwestia. A dziś sie dowiedziałam od Pani w kadrach że moje zwolnienie jest ważne ale tak jakby do 5 grudnia bo dalej przekracza mi 270 dni które moge mieć zwolnienie lekarskie w ciąży.

Wychodzi na to że Zus zsumował sobie moje zwolnienia i uznał wszystkie za ciążowe. Jak mam dowieść że tamte to zupełnie inne?

Gość gość
Taka byłas ciezko chora na kregosłup ze az pracowac nie moglas,ale do figli w lozku juz zdrowa bylas wiec teraz kombinuj,jak sie nie chcialo pracowac.

Hmm... nie można wszystkich oceniać jedną miarą. Nie wie pani jak było ale ocenić kogoś łatwo...