Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Gość gość
up

Gość reox
Mama minimo - daj znać czy akcja się rozkręciła. Justyna, ja mam identycznie z brzuchem, w ostatnich dwóch tygodniach powiększył się znacząco. Odnośnie twardnienia brzucha to dla mnie to takie uczucie jakbym brzuch był twardym kamieniem, który ciągnie w dół. W mojej torbie do szpitala mam dla siebie: 3 koszule, wkładki laktacyjne, majtki siateczkowe, podkłady poporodowe, maść na sutki, kosmetyczka, klapki, dokumenty, woda niegazowana, szlafroka nie brałam, bo nigdy nie używam...Dla dziecka: ubranka, pieluchy, krem do pupy, chusteczki. I to wszystko. Właściwie to co wymieniłam miałam na liście podanej ze szpitala.

Gość 3Justyna33
Reox a biustonosz?? Czy można mieć na sobie przy porodzie sn i cc? Czy niema sensu? Mnie ogóle drażni jak nie mam na sobie biustonosza bo sutki są ostatnio strasznie wrażliwe.

Gość gość
Fałszywy alarm:P ale do jakiejś 3 spać nie mogłam i ciągle macica pracowała. W końcu zasnęłam i rano już było ok. Zdarzały się pojedyncze skurcze. U mnie na liście do szpitala jest biustonosz do karmienia.

Gość Mama minimo
Sorki za szybko wyslalam, to bylam ja ;) Dziewczyny jakie łóżeczko lepsze, z opuszczanym bokiem czy wyjmowanymi szczebelkami ? Ja chcę opuszczany bok, mąż szczebelki i nie możemy zamówić przez to ;)

Gość Obłoki Magellana
Mama Minimo, a jak rozpoznajesz skurcze? Czy chodzi o twardnienie brzucha? To moja pierwsza ciąża i skurczy, jako takich, nie doświadczyłam jeszcze w ogóle. Jedynie brzuch twardnieje mi czasami... Nawet nie wiem, czy będę w stanie je rozpoznać (a tym bardziej mierzyć i liczyć!), kiedy się pojawią.

Gość Bebe1
Hej dziewczyny jestem nowa poród na 20 ego sierpnia pierwsze dziecko. Jak u was ja jestem za granica trochę smutno ze nie mam rodziny przy sobie ale takie życie. A jak wy znosicie ostanie tygodnie ciąży ? Widziałam ze piszecie o walizce szpitalnej tutaj wszystko dają śpioszki pieluszki koszule szpitalna rylko klapki i biustonosz potrzeba

Gość kora1987
hej dziewczyny, ja ledwo chodze, jakos mega boli mnie teraz kregoslup, cala ciaze bolaly mnie krzyze a teraz czesc piersiowa, dziwne. Mam juz mocno odczuwalny nacisk na krocze, aprzekichane wstac... serio chcialabym juz urodzic, bo to nie zycie :/ dobrze, ze corcia grzeczna chociaz. Tez boje sie ze nie pokumam tych skurczy i pojade za pozno. Z corka odeszly mi wody, nie mialam skurczy odczuwalnych a roZwarcie mialam na 4 cm... Potem dostalam oksyt i zaczal sie bol. Mam pol godz zeby dojechac do szpitala, mam nadzieje, ze sie wyrobimy. Mama mińimo, dobrze ze przeszlo, jeszcze niech troche posiedzi w brzuszku mamusi ;) ja biore dwa biustonosze, przy porodzie nie mialam. Czesto i dlugo siedzialam pod prysznicem na pilce, wiec byloby uciazliwe ubieranie i sciaganie. Po wszystkim przystawiaja dzidziusia do piersi i tak sobie lezy ie 2 godz ;) ja tez nie znosze byc bez ale uwierz mi Justyna przy porodzie, jest Ci wszystko jedno... Szlafrok biore taki cienki, nie lubie siebie w koszulach i sie zawsze zaslonie przynajmniej szlafrokiem ;) heh u mnie dzis jakas impreza w brzuchu, strasznie *****iwa...

co do skurczy, od siebie moge napisac, ze twardnienie brzucha a skurcz porodowy to mega roznica, przy twardnieniu jest po prostu tak, ze robi sie jak skala i po chwili wraca do normy. Nie boli i sa nieregularne. macica sobie cwiczy. Skurcz porodowy boli, albo brzuch, krzyze... i jest czesto.mwazne jest oddychanie. Mi mega pomoglo przy porodzie.. ale pomimo, ze to moj drugi porod to i tak mam stresa, czy aby dobrze rozpoznam ;) cala ja!

Gość Aemilia
Hej, ja też jestem tu nowa

Justyna,tak zapomniałam o biustonoszu do karmienia, tez mam spakowany:-) Obłoki Magellana, skurczy porodowych nie będziesz w stanie przeoczyć, na pewno. Witam nowe dziewczyny, napiszcie coś o sobie, która ciąża, jak ją znosicie, jak przygotowania do rozwiązania... Mamma minimo, dobrze że to fałszywy alarm..Odnośnie łóżeczka to ja przy dziewczynach miałam to z wyjmowanymi szczebelkami. Ale zależy co kto woli i co komu podpasuje. Mi osobiście się podoba łóżeczko turystyczne...

Gość tyna12
U mnie początek 35 tygodnia. Córka w drodze ;) Ogólnie całą ciążę znoszę dobrze. Teraz to już ciężko się robi, szczególnie z nakładaniem butów ;P no i nogi jak balony mam, do tego stopnia, że aż stawy bolą. W dłoniach tak samo. Na szczęście ciśnienie mam niskie i brak białka w moczu, więc taka moja opuchnięta uroda ;) Nie mogę się już doczekać malucha w domu, jesteśmy z mężem bardzo podekscytowani - pierwsze dziecko. Praktycznie wszystko mamy już skompletowane. Kupić muszę jeszcze tylko laktator, nianię elektryczną i z 2 staniki do karmienia. W następnym tygodniu mam zamiar poprać ciuszki dla maluszka i spakować torbę ;)

Gość kora1987
witajcie dziewczyny ;) oby bylo jak mowisz Reox z tymi bolami przedporodowymi ;) bo sama jakos im blizej, tym bardziej lapie stresa z tym zwiazanego... Co do lozeczka, mam z wyciaganymi szcebelkami i zaluje, ze nie ma z wyciaganym bokiem, bo nauczylam dziecko spac z nami i latwiej jest potem przestawic do swojego lozka. bo szczebelki nie przeszkadzaja.. ale w zasadzie teraz bedzie dla drugiej corki wiec wszystko za ezy od potrzeb. Jezeli chcesz potem potraktowac to lozeczko, jako lozko dla dziecka wiekszego, to lepiej z odstawianym bokiem-praktyczniejsze moim zdaniem. Tyna, nie dziwie sie taka mala istotka a wywraca swiat do gory nogami..nie da sie nie zakochac ;)

Gość tyna12
My łóżeczko mamy zarówno z wyjmowanymi szczebelkami jak i z możliwością usunięcia jednego z boczków w przypadku większego dziecka. Ciężko powiedzieć jak się sprawdzi. A i mogę polecić na początek stanik do karmienia firmy Alles by Mama model Easy M. Nie ma fiszbin, co jest podobno ważne szczególnie na początku, póki laktacja się nie rozpocznie na dobre ;) Przetestowany przez bliską osobę.

Gość Obłoki Magellana
Ja za to polecam najtańsze staniki z mikrofibry do kupienia w Pepco za 7,99. U mnie sprawdzają się rewelacyjnie jako staniki ciążowe, chyba z 7 już kupiłam :D W droższe nie chcę na razie inwestować, bo nie wiem, jak będą zmieniać się moje piersi, kiedy zacznie się laktacja.

Gość gość
Do karmienia według mnie są najlepsze topiki albo sportowe tylko na cienkich ramiączkach.

Gość tyna12
A jak z rozmiarówką w Pepco? Bo z tego co kojarzę to tam z reguły są S,M itd. nie ma obwodu + miska. A jeśli są to w zasadzie 70B, 75C i tyle ;(

Gość Mama minimo
No ja też mam lęk że przeocze skurcze;) moje porodowe po odejściu wód były takie same jak te ostatnio. Ale nic z nich nie wychodziło. Dostałam oksytocyne o była jazda. Takich przeoczyć się nie da ;) u mnie to było regularne napinanie się brzucha,czułam taka fale jak szła chyba od dołu do góry brzucha i wtedy organizm dopomina się(przynajmniej mój)o głębsze oddechy.i tak trzymalo mnie około minuty, puszczało i za 3 min znów. O tak kilka godzin;) ale czułam mega spokój no i uważałam że jednak bardziej musi boleć. Mnie co któryś skurcz pobolewal,albo jak na okres, tak jakby 2-3 dzień więc lajtowo jak na skurcze ;) i niektóre szły z krzyża. To były gorsze. szczerze mam nadzieję że trochę szyjka się przygotowuje i nie będzie np całkowicie zamknięta w dniu porodu a właśnie powoli się przygotuje. I zastanawiała mnie tylko mega regularność tych skurczy. W pierwszej ciąży raz mi się podobnie zdarzyło to potem rozmawiałam z lekarka i stwierdziła że jakbym pojechała na IP to po ktg daliby mi oksytocynę by dalej poszło. Ale wtedy już byłam w tp. A i polecam jakaś apkę do liczenia skurczy, jest tego sporo i super ułatwia sprawę.

Gość 3Justyna33
A ja dziś wieczorem mam wizytę u lekarza i jak zwykle się stresuję ale tez i cieszę bo dowiem się co tam u małego słychać, jak się ma i czy urósł odpowiednio.

Gość karola1994
Justyna, daj znać jak po wizycie :)

Gość kora1987
Justyna, jak tam? ja kupilam 2 w hm (bez fiszbin) i nie polecam, 2zamowilam przez neta, jakies takie tanie, zwykle i sa o niebo lepsze! mi podczas karmienia powiekszyly sie o rozmiar.

Gość Obłoki Magellana
Te z Pepco są właśnie takie a'la sportowe. Są dostępne w dwóch rozmiarach: S/M i L/XL (czarne i białe). Normalnie noszę rozmiar 36 (miseczka w ciąży to takie małe C) i pasują na mnie obydwa, bo materiał jest BARDZO rozciągliwy, więc S/M się rozciąga, a L/XL się ładnie trzyma przy ciele, chociaż jest luźniejszy. Poluję na więcej, ale w moim Pepco tylko czasami je rzucają i oczywiście niemal od razu są wykupione. Najwygodniejsze staniki, jakie miałam w życiu. Mają jednak jedną, sporą wadę, a mianowicie materiał jest miękki, opinający i nie kryje sutków :P Kiedy gdzieś wychodzę, zakładam do nich wkładki laktacyjne :D

Gość Obłoki Magellana
Co do szlafroka, ja biorę taki lekki, bawełniany, ale też nie jestem pewna, czy go nie wywalić z torby, bo zajmuje trochę miejsca.

Opisałam się posta i wywaliło. Też polecam staniki Alles. Jak się nie chce mieć piersi do pępka to trzeba dbać o nie poprzez właśnie porządne staniki a nie kawałki szmaty powodujące ich obwisanie. Ja do szpitala potrzebuję tylko kosmetyczkę, spakowałam jeszcze suszarkę, prowiant dla męża i aparat. Dorzucę jeszcze chyba paczkę suszonych śliwek i zjem zaraz po nie będzie czekać bo im dłużej po porodzie nie idzie się do toalety tym trudniej to zwalczyć. Takie od paru dni mnie męczą bóle, jakbym już po porodzie była. Siąść ciężko, schylać się też, miednica obolała, a skurczy brak. I bardziej nerwowa jestem bo mnie już męczy i brzuch i pogoda bo ciągle pada i pranie muszę w mieszkaniu suszyć. Dzieci śpią to siedzę i objadam się chipsami. 24 wizyta u lekarza i decyzja czy sam czy CC. A potem już mogę rodzić bo wszystko gotowe.

Gość Mama32
Nie wiem czy czasami po woli czop mi nie odchodzi brzuch twardnieje co jakiś czas ale tak to wszystko ok na częście mój ma jutro i piątek wolne więc w razie czego to zostanie z dziewczynami lub zawiezie je do mojej mamy. Boję się jak diabli ale już bym chciała mieć wszystko za sobą i z maluszkiem być już w domu :-) Miłego i nas gorąco jest :-)

Gość 3Justyna33
Witajcie :) no proszę proszę jak ładnie mój dzidziuś nadrobił straty masy z 30 tygodnia ... wczoraj lekarz mówił że 2800 :) bardzo się cieszę. Następna wizyta za 2 tygodnie czyli 1 sierpnia.. i ile wcześniej nie urodzę, ale na razie sie na to nie zapowiada. To juz bedzie pewnie ostatnia wizyta w ciązy ehh ale czas szybko leci. Czy są jakieś przepowiadające sygnały ze juz zbliza sie poród?? Czy brzuch zawsze obniża sie przed porodem? Jakieś wcześniejsze pobolewania i inne tego typu sygnały?? A co sądzicie o biustonoszu odpinanym z przodu zamiast takiego typowo do karmienia??

Gość kora1987
Ja musze przyznac, ze pomimo karmienia -15 miesiecy nie stala sie jakas mega tragedia z moim biustem, chociaz fakt niestety nie jest juz taki, jak byl. Mialam takie male 75c. Z ciekawosci wyprobuje te staniki z alles, moze akurat ;) wyszly mi za boczkach rozstepy :/ nie duzo, bo 3 ale xiekawa jestem, czy teraz sie rozsieja :/ Wy macie jakies?? czy tylko ja taka szczesciara?! jutro żaczynam 40 tydz :o, Gabi szaleje w brzuszku, nie zauwazylam nic zwiazanego z czopem, chyba pochodze sobie jeszcze, chociaz juz kiwam sie i chodze rozkrokiem brzudko mowiac... Mama- czekamy na newsy :) Justyna, a widzisz!super wiesci!!!! kup taki typowy do karmienia przynajmniej do szpitala, wygodniejsza opcja, tam zawsze ktos chodzi i bedziesz miala dwa cyce na wierzchu, a tak to masz jeden ale to wszystko zalezy od czlowieka. Ze mna lezala Pani, ktora miala normalny zwykly stanik, opuszczala recznie miseczke i tez bylo ;) brzuch sie obniza bo dziecko schodzi nizej, wtedy lepiej zaczyna sie odddychac.. a co do wczesniejszych pobolewan, pewnie co kobieta to inaczej ;) mi wody odeszly najpierw, inna dostanie boli brzuchs, a inna zaatakuje krzyz..a jeszcze inna malo co poczuje a aokaze sie, ze dziecko prawie na swiecie.. wiec chyba trzeba przezyc, byc przygotowanym i do boju!

Gość Abisiowa
To ja chce być ta 3 :) :) :) Dziś idę na kto i do dr zobaczymy co słychać

Gość reox
Ja też po wizycie. Mały waży około 2,5 kg, obecnie 36 tc+2. Wszystko pozamykane, szyjka długa. Wizyty mam już nie mieć, bo moja gin od sierpnia na urlopie. Zostało tylko urodzić:-) Kuka, dobry patent z tymi śliwkami suszonymi... Justyna, super że maleństwo podrosło...Co do objawów porodu, to do tego co napisała kora dodałabym oczyszczanie się organizmu (biegunka, częste wypróżnianie), dużo kobiet ma też odejście czopa (śluz podbarwiony krwią). To czekamy, która pierwsza się rozpakuje i będzie tulić maleństwo w ramionach... Tymczasem u mnie potworne upały, dobrze że mam na podwórku drzewa to temperatura odczuwalna jest niższa. Ale na słońcu istna patelnia...

Gość siepniowa mama
Witam. Też będę mamą sierpniową, czytam Was od czasu do czasu. Mam pytanie czy planujecie szczepić dzieci w szpitalu i co sądzicie o banku komórek macierzystych? Chyba nie poruszałyście tu jeszcze tego tematu...