Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co sądzicie o płaceniu matce lub teściowej za opiekę nad wnukiem?

Polecane posty

Gość gość
to niesprawiedliwe wykorzystywac matki do opieki nad wlasnymi dziecmi, niesprawiedliwe jest tez wymagac darmowej opieki na stare lata, jak sie chcialo miec opieke to sie dzieci dla wlasnej satysfakcji albo 'ludzie gadaja' nie robi, yulko kase odklada na opiekunki i pielegniarki na stare lata.

Gość gość
Ci co to piszą że babcia ma zapracować na wdzięczność ,to chyba zapominają że babcia wychowała swoje dzieci i to u nich należy się pomoc,a nie u wnuków.

Gość gość co za czasy
teraz wszyscy wszystko za kase, co za czasy, żona bez kasy nawet doopy nie daje teraz, koorfa mać

Gość gość
gość dziś nie wiem do kogo pijesz, ale skoro wlasna matka chce kasy za opieke nad wnukami od swoich dzieci, to one moga rownie dobrze rzadac kasy za opieke na starosc nad ta matka, ewentualnie powiedziec jej, zeby negocjowala z wnukami teraz, skoro kase za ich opieke brala to w gestii wnukow bedzie to czy wezma te sama stawke za opieke nad nia czy postanowia to zrobic ze zwyklego ludzkiego odruchu. kiedys matki pomagaly swoim dzieciom w opiece nad wlasnymi wnukami, zaloze sie, ze te same matki, ktore teraz chca kasy same korzystaly z pomocy swoich matek i tesciowych, ale ok, moze i nie. dlatego ja jestem jak najbardziej za SPRAWIEDLIWOSCIA, skoro sprawiedliwe jest to, z ematka (babcia) rzada kasy za opieke nad wnukami bo 'ona swoje wychowala' i 'obcej by musieli zaplacic' to niech nie bedzie zdziwiona jesli jej dzieci czy/i wnuki na jej stare lata tez wycenia swoja opieke, skoro wlasne zycie maja, na swiat sie nie pchaly a opieka nad starsza osoba tez kosztuje. jak sprawiedliwosc to sprawiedliwosc w kazdym aspekcie nie tylko jak w am w dyskusji akurat pasuje :O

Gość gość
jak nie widzisz różnicy między pracą jaką trzeba włożyć z zrobienie babci zakupów a opieką nad dzieckiem cały dzień przez 5 dni w tygodniu to jaki sens ma ta rozmowa?

Gość gość
no nie, nie widze. ty tez nie widzisz jesli ci sie wydaje, ze opieka nad starsza osoba polega na zrobieniu zakupow raz w tygodniu. i zeby nie bylo, ja nie mam dzieci, mnie sama wychowala babcia, bo moja matka kompletnie nie nadawala sie do opieki nad dziecmi, i ja moja babcia tez sie zajmowalam na starosc wiec akurat mam pojecie jak wyglada taka opieka. przeciez dzieci ida tez do przedszkola, nie jest powiedziane, ze ta babcia bedzie sie nimi zajmowac do 16 roku zycia :O moze teraz sie komus nie uda dziecka dac do przedszkola, moze byc tak, ze przedszkole/szkola konczy sie w godzina wciaz pracy matki, zatem babcia moglaby na te pare godzin wnuka wziac do siebie, wszedzie zawsze mozna zrobic tak by jakos pomoc, ale jesli wystawia sie od razu cennik to cennika zawsze nalezy sie juz tez spodziewac.

Gość gość
Samolub i debilka z ciebie, nie musisz babci nic płacić, poszukaj niańki, a babcią [ matka twoją!] zajmij się , bo ona wychowała ciebie przygłupie i swój obowiązek juz spełniła. Teraz twoja kolej, urodziłaś dziecko, to masz obowiązek o niego zadbać. Twoja matka tez na świat się nie prosiła i ma prawo na stare lata odpocząć.

Gość gość
i jak do sciany, przeczytala pierwszy post i juz nic nie wazne, jad trzeba wylac, powyzywac, moralny i spoleczny uczynek wzgledem ucisnionych odbebnic, lepiej bedzie sie spalo 😴

Gość jèbać hooj system
koorfa, teraz wszyscy tacy wyrachowani, nawet babcie, ja jèbie, a na hooj babci kasa na złotą trumne koorfa? to właśnie kapitalizm, wszystko jest przeliczane na kase, hooj w doope ten system, komuno wróć

Gość gość
To nie system, tylko dzisiejsze babcie jeszcze pracują lub korzystają z życia, bo do trumny nie ma co się spieszyć. Opieka nad dziećmi, to trud i obowiązek nie dla starszych. Przygłupy tego nie ogarnaiają, a mądrzy sobie radzą bez babć.

Gość gość
Nie Babcia to ma żyć powietrzem.Jeżeli babcia ma niską emeryturę,lub nie ma pracy to jak najbardziej.Chyba że ma dużo kasy i nie chce.pomijam,fakt że obciążanie babci opieka po 9 ,lub10 godz jest po prostu wyzyskiem.Znam kilka babć które pilnują już które z kolei dziecko i mają serdecznie dosyć.A młodzi nie myślą że mamie lub tesciowej mającej po sześćdziesiąt parę lat jest ciężko.

Gość gość
Są matki, tesciowe, które jeszcze pracują lub dorabiają do skromnej emerytury, więc mają rzucić tę prace, stałą lub dorywczą, ktora im pomaga przetrwac, i...pilnować wnuki za friko w imię miłości? Pięknie. To się nazywa manipulacja lub gra na uczuciach.

Gość gość
17.56 absolutna racja.

Gość gość
Autorko, i panie w podobnej sytuacji- czy znacie PRAWDZIWY stan zdrowia Waszych mam, tesciowych , babć? Gdybyście znały, nie wciskalybyscie im etatu opiekunki za darmo.

Gość gość
Acha- bez prawa odmowy.

Gość gość
Moim skromnym zdaniem babcie jak najbardziej powinny wymagać zapłaty za opiekę na stałe nad dzieckiem. Nie podoba się? Do przedszkola więc.

Gość gość
Młodzi myślą że opieka nad wnukami to jest takie szczęście że babcia powinna jeszcze dopłacać.Jestem babcia i lubię moje wnuki.ale od czasu do czasu.dopilnować jak młodzi mają wyjście.I nikt nie mówi o zapłacie.Czym innym jest pilnowanie na cały etat.Często babcia jeszcze kupuję różne sovzki,jogurciki,ugotuje jak pilnuje u siebie.

Gość gość
Z miłości do wnuków babcia zrezygnuje z nowych butów dla siebie, nowej kurtki, lepszego jedzenia ( bo wnusie lubią soczki, batoniki, a to kosztuje), z zaplanowanej rehabilitacji, z sanatorium, z wykupienia leków...itp, itd. Jak można być takim egoistą, i wpychać babci wnuki? Na calodzienną opiekę i na bank z wyżywieniem ? Oczywiście z babc****eniędzy, a jakźe. Bo babcia tak koocha wnusie.

Gość gość
Bardzo kocham swoje wnuki, ale nie mam ani czasu ani siły na stałą opiekę nad nimi. To praca na pełny etat dla niani lub matki, która zrezygnuje z pracy .

Gość gość
Dla wiadomości niedorozwiniętych: babcia nie potrzebuje kasy na złotą trumnę, tylko na rachunki, jedzenie, ubranie, lekarstwa, badania. Po prostu babcia to człowiek i chce żyć jak człowiek.

Gość gość
opieka nad dzieckiem kosztuje, dokladnie tak samo jak opieka nad osoba starsza. nikt z pracy tez nie bedzie sie urywal, bo nagle babcia musi do lekarza jechac. jak ktos wczesniej juz napisal, ja tez nie mam nic przeciwko placeniu babci za opieke, pewnie lepiej jej zaplacic niz obcej, ale oplacenie pomocy dziala w dwie strony, do niczego mnie nie zobowiazuje bez zaplaty jesli bedzie wymagala sama opieki.

Gość gość
20:35 ty piszesz o swojej babci, czy mamie, masz z****** obowiązek opiekować się swoją matka za free, jeśli wymaga opieki, natomiast ona nie ma obowiązku zajmować się twoim potomstwem. Twoje dzieci kiedys ci podziękuja za brak opieki.

Gość gość
20:35 Ciebie babcia urodziła i dlatego masz niedorozwój umysłowy.

Gość gość
Czy babcię kocha jej córunia? Ciekawe, czy córunię będą kochać jej bachorki

Gość gość
Coś się komuś pomyliło Opieka nad babcia to obowiązek. Córki czy synaa. nie wnukow ,tak jak opieka nad własnymi dziećmi.Wnuki tu nic nie mają do rzeczy.

Gość gość
Pustakom się wydaje, że ich rodzice sa ich niewolnikami, zapominają, że sami sa rodzicami.

Gość gość
Taa, babci płacić za pilnowanie dziecka, mąż niech za seks też płaci żonie i za domowe obowiązki, a rodzice na starość niech płacą za zajmowanie się nimi... Moja mama chyba by zawału dostała, gdyby jej zaproponowała pieniądze za opiekę nad wnuczkiem, a siedziała z nim pół roku zanim nie poszedł do przedszkola a teraz też się zajmie jak są np. dni wolne, czy wakacje. Oczywiście odwdzięczyliśmy się mamie, np. dostała od nas w prezencie na urodziny pobyt w sanatorium, albo jak coś potrzebuje to wystarczy telefon, np.awaria jakaś, albo trzeba gdzieś jechać itp. Z wiekiem będzie trzeba częściej pomagać, a jestem jedynaczką, więc wiadomo, że ja mamie będę pomagać. Zresztą mama wnuka też ma jednego i świata poza nim nie widzi, jak wpadamy w niedzielę na kawę to zawsze pyta kiedy wnusio do niej przyjedzie na dłużej, bo się stęskniła. Syn tez babcię kocha, bo teściowa mieszka na drugim końcu Polski i widujemy się od święta.

Gość gość
Widocznie twoja mama nie ma zajęć, siedzi i pierdzi w stołek, ogląda seriale , albo ma sto lat. Inni pracują, czasami do późna.

Gość gość
20:54 Nie dostała zawału jak przyjęła od was opłacenie sanatorium, więc nie pierdziel głupot, że twoja matka nie przyjęłaby zapłaty.

Gość gość
jak rozumiem, gdyby matka nie pilnowała ci dziecka, to miałabyś ją gdzieś, żadne sanatorium, żadne wożenie, to ci dopiero córka jedynaczka