Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co sądzicie o płaceniu matce lub teściowej za opiekę nad wnukiem?

Polecane posty

Gość gość

Jak wyżej. Kwota 1000 - 1500zł.

Gość gość
Uważam, że powinno się płacić.

Gość gość
A reszta jakie ma zadanie?

Gość gość
zgadzam się - to bardzo dobry pomysł!

Gość gość
Dziwne ale chyba sprawiedliwe? No nie wiem płacić własnej matce?

Gość gość
1500 zl. jaka to opieka ile godzin lub dni ?

Gość gość
Bardzo dobry pomysł, opieka to ciężka praca, a wykorzystywać za darmochę, to świństwo. Twoje dziecko, twoj obowiązek.

Gość gość
Pon - pt od 5 do 9 godzin (roznie)

Gość gość
to 1500 jest jako-tako

Gość gość
Znak naszych czasów. Mną i bratem opiekowała się babcia. Bardzo miło to wspominam. To były lata 90-te. Nikt by nie myślał wtedy, żeby płacić babci za opiekę nad wnukami. Z kolei ode mnie i męża, jego mama zarządała 800zł miesięcznie. Mała miała rok i osiem miesięcy, a ja już nie mogłam usiedzieć z nią w domu. Opiekunka by chciała 2000zł, więc jakie wyjście? :-/

Gość gość
Bardzo sensowne. Gdyby moja mama chciała się opiekować moim dzieckiem, to sama bym jej zaproponowała pensję.

Gość gość
płacić, a nie wymagać od matki żeby za darmo kolejne dziecko wychowywała. Mnie też pilnowała babcia i z perspektywy czasu uważam, ze to było cholernie niesprawiedliwe

Gość gość
- ale żeby aż tyle?

Gość gość
Aż ile czy może tylko tyle? Zajmowanie się dzieckiem to cholernie trudna praca. Zajmowałam się niemowlęciem i nie wyobrażam sobie powiedzieć mojej matce, że miałaby zająć się moim dzieciakiem, bo mi się należy, bo to moja matka. Albo teściowa. Nie! To ciężka robota jest, nie przysługa jednorazowa.

Gość gość
Sądzę, że to dno i wodorosty. Często zajmujemy się córeczką mojego brata i nie wyobrażam sobie, że mogłybyśmy z mamą brać za to kasę. Przecież to nasza rodzina i nasz mały skarb.

Gość gość
Robię babci zakupy i pomagam w grubszym sprzątaniu. Mam brać za to kasę?

Gość gość
16:26 jak się tego dziecka nie kocha to może być katorga.

Gość gość
jak czujesz, że powinnaś to bierz - oczywiście będzie to świadczyć, że jesteś obrzydliwym człowiekiem i porównujesz codziennie zajmowanie się dzieckiem do robienia czasem zakupów

Gość gość
Wam się, dziewczynki, uśmiechałoby siedzenie z wnuczkiem 5 dni w tygodniu po 9 godzin i bez zapłaty za to?

Gość gość
16:33 piszesz tak bo jesteś stara i się z tym utożsamiasz? :D Nie wezmę, a wiesz dlaczego? Babcia nie traktowała opieki nad nami jako przykrego obowiązku. Czuliśmy, że nas kocha i lubi spędzać z nami czas. Ktoś taki jak ty uważa, że może doić rodzinę ( sam fakt, że opieka nad wnukiem to dla ciebie katorga źle o tobie świadczy ), a rodzinka powinna zasuwać za darmo.

Gość gość
16:33 dno. Po co ci dzieci socjopatko?

Gość gość
nie, mam 23 lata :)

Gość gość
Tak? A myślałam, że jesteś starą zgorzkniałą babą. Szybko ten stan się u ciebie rozwija. Dobra rada: wysterylizuj się.

Gość gość
zdecydowanie nie powinnam mieć dzieci bo obrzydzają mnie ludzie których dziwi, że stara babcia może nie chcieć wychowywać wnuków i to zadanie rodziców :)

Gość gość
Zdecydowanie nie powinnaś bo wszystko przeliczasz na kasę i nie potrafisz kochać. Normalna babcia lubi spędzać czas z wnukami. Faceta też tak będziesz doiła? Zrobiłaś cennik czy jeszcze się zastanawiasz? :D Żałosne.

Gość gość
Babcia może pomagać, ale nie robić za darmowa niańkę. Jesli sie tego nie rozróżnia, to powinno się nie miec dzieci. Takiej pseudomamuśce, której "się należy" nie pilnowałabym dzieci nawet za brylanty.

Gość gość
16:54 Nomalna córka lub wnuczka powinna kochać matkę, babcię, a nie fundować jej na stare lata przymusowe roboty.

Gość gość
Jesli pilnuje dzien w dzien, to tak. Chyba ze nie chce, tez bywa. Za okazjonalna pomoc raczej nie.

Gość gość
no i jej zaplac, albo poszukaj innej :) a jak tesciowa albo mamusia w wieku 70+ przyjda bys im zakupy zrobila, dom ogarnela albo do lekarza zawiozla bo lata i sily jzu nie te, to z usmiechem powiedz: nie ma sprawy mamo, 800zl :)

Gość gość
Pewnie że należy.Chyba że sytuacja finansowa babci jest tak dobra że nie chce.Czym innym jest opieka sporadycznie,a czym innym opieka po 9 godzin dziennie.I już widzę te co dzisiaj tak krzyczą jaka to przyjemność pilnować w nuki jak za jakiś czas się nimi opiekuja.