Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balbinka009

Pytanie do osób zorientowanych w temacie emigracji Niemcy

Polecane posty

Gość balbinka009

Witam! Przegrzebałam cały internet i nadal nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, więc postanowiłam sama popytać na forach, może ktoś coś podpowie. W tym roku kończę 18 lat i zamierzam przerwać naukę w stacjonarnym liceum (zdać egzaminy eksternistyczne i wtedy maturę) aby wyjechać z chłopakiem do pracy najprawdopodobniej właśnie do Niemiec. Jednak on ma już wykształcenie zawodowe jako mechanik, pewną praktykę w zawodzie, więc będzie miał mniejszy problem, tymczasem ja nie do końca wiem, więc pytam: Jaką pracę mogłabym tam wykonywać? Gdzie jej szukać, przez internet, na miejscu? Poprzez portale z ogłoszeniami czy bezpośrednio u pracodawcy? Język znam bardzo dobrze, od dziecka uczyłam się niemieckiego, ponadto w stopniu zaawansowanym posługuję się angielskim, mam też podstawy hiszpańskiego, uczę się francuskiego i rosyjskiego, jednak to jeszcze nie jest stopień pozwalający na samodzielną komunikację - rozwijam swoje umiejętności i myślę, że do wyjazdu na pewno się polepszą. Wykształcenie średnie - jeśli mi się uda - zdobędę jeszcze w tym roku, zamierzam zdać egzaminy w sesji jesiennej i maturę 2018, czyli tak, jak miałam to w planach idąc do szkoły. Z góry mówię - nie interesują mnie komentarze w stylu "złotych rad" typu nie rób tego, jesteś za młoda, skończ normalnie szkołę - jestem pewna swojej decyzji, wbrew pozorom nie przerywam szkoły, bo sobie nie radzę - od zawsze byłam "ponad" podstawą programową i uważam, że zwyczajnie marnuję czas siedząc tutaj, doszły jeszcze sprawy prywatne, dlatego decyzja jest naprawdę zasadna i dobrze rozważona. Wiem też, że bez doświadczenia i pełnego (jeszcze) wykształcenia nie mam co liczyć na wysokie stanowiska i nie wiadomo jak wielkie zarobki, także po prostu pytam, jakie prace mogę wykonywać bez tego, ale ze znajomością języka (języków). Za wszystkie rady dziękuję!

Gość gość
to jak sie bedziesz pakowac to nie zapomnij spakować burki i majtek antygwałtowych

Gość balbinka009
Od urodzenia mieszkam przy niemieckiej granicy, także z sytuacją tam jestem na bieżąco, nie straszcie mnie uchodźcami, bo mijam ich na ulicy codziennie.

Gość gość
Najwiecej maja do powiedzenia na temat uchodźców polaczki ktorzy w swoim życiu ani jednego nie spotkali

Gość gość
Napisałaś ze bardzo dobrze znasz jezyk a pytasz sie na polskim forum gdzie masz szukać pracy???? Błagam cie kobieto....

Gość gość
W byle jakiej pracy zarobisz na dzień dobry 2.000€/mies.

Gość balbinka009
Zgadzam się, ale w sumie spodziewałam się tego :) Mieszkam w zasadzie już od dawna połowicznie w Niemczech, bo z okien domu widzę niemieckie miasta :) Natomiast nie znam sytuacji na rynku pracy i o to pytam bardziej doświadczone osoby, jeśli chodzi o całą resztę jestem na bieżąco.

Gość balbinka009
Tak, pytam na polskim forum, bo chodziło mi o rady POLAKÓW, co w tym dziwnego? Mogłabym zapytać pierwszego lepszego Niemca na ulicy nawet, ale co on mi odpowie o sytuacji POLAKÓW w Niemczech?

Gość gość
Szukasz jak kazdy inny człowiek w necie wysyłając cv i idziesz na rozmowę. Ewentualnie kontaktujesz sie z jakimś złodziejskim pośrednictwem

Gość gość
Mam pytanie czy wiesz dokładnie gdzie planujesz jechać czyli do jakiego miasta.

Gość gość
po co naskakujesz na dziewczyne ze szuka na polskim forum ? nie musi ci udowadniac ze niemiecki zna to jej sprawa a ja tez czulabym sie pewniej pytajac o rady polakow niz niemcow

Gość balbinka009
Dokładnie nie wiem, ale przypuszczalnie w okolice, gdzie mamy już znajomych (nie, nie załatwią mi pracy, bo oni robią w branży bardziej mojego chłopaka i podobnych), Duesseldorf, Frankfurt coś w tych okolicach, chociaż ja myślałam też nad Hamburgiem.

Gość balbinka009
To kolejne pytanie - szukać przed wyjazdem czy lepiej na miejscu?

Gość gość
Z tego co wiem to powinnaś najpierw znaleść jakieś lokum gdyż z tym jest trudniej nawet niż w Warszawie i już na miejscu szukać prace oczywiście najlepiej byłoby gdybyś miała jedno i drugie nagrane ale są trudności w znalezieniu jakiegos lokum po sensownej cenie.

Gość balbinka009
Jak polecą na łeb na szyję, to się wtedy będę martwić :) Jeśli chodzi o lokum, to chyba lepiej szukać na miejscu? Osobiście sprawdzać itd., a właśnie u kogoś z tych znajomych możemy się zatrzymać na początek, więc to mniejszy problem.

Gość balbinka009
Z grzeczności zapytam Czarny Księżyc - ile masz wspólnego z Niemcami? Mieszkasz tam, pracujesz? Bo jeśli tak to mea culpa, ale nawet ja po prostu mieszkając na granicy czuję, że gadasz od rzeczy :)

Gość gość
Te miasta które wybrałaś są bogate i duże i z tego co wiem nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem tam pracy .

Gość gość
Jak chcesz sensowna pracę musisz mieć ukończony udokumentowany kurs min b2. Zarejestruj się tam w Arbeitsamt, może oni pokieruja. Do tego mnostwo jest stron internetowych oferujących pracę. Przygotuj się na spory wydatek przy wynajmie mieszkania. W de są one gołe i wymagają zazwyczaj kaucji dwóch miesiecznych opłat. W dużych miastach to niemała kwota. Powodzenia

Gość gość
mas predyspozycje a chcesz zapieprzac jak robol ??

Gość gość
hmm kelnerka ??? pokojowka ??? cos w ten desen ;D

Gość gość
Przede wszystkim znajdź lokum Z ZAMELDOWANIEM !!! Bez tego nie dostaniesz zadnej pracy i nie otworzysz konta, pozniej sie ubezpiecz, a potem mozesz szukać pracy. Szukaj w necie zarejestruj sie w zeitfirmie, kup gazetę albo szukaj w tych darmowych i dzwon

Gość balbinka009
Okej, a na jakich stanowiskach mnie przyjmą? Bo z tego, co patrzę, to nawet na kelnerkę trzeba mieć min. 2 letnie doświadczenie...

Gość gość
z tego co widze to najgorzej ci bedzie z tym brakiem doswiadczenia ... terasz wszedzie tego wymagaja

Gość gość
Bez wykształcenia... bez doświadczenia... oj ciężko będzie nawet nie wiem czy języki ci pomogą...

Gość gość
dobrze, że przynajmniej wiesz że prezesem to ty nie zostaniesz... :)

Gość gość
Trochę to przykre, że młodzi muszą tak robić, wyjeżdżać za lepszą przyszłością :) Chociaż nie zamierzam cię namawiać, abyś została...

Gość gość
Popytaj w Arbeitsamt :) Ale nastaw się na dłuższe czekanie, nawet na bylejaką robotę.