Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patikos

Odstawienie 9 miesięcznego dziecka od piersi a brak akceptacji picia z butelki!

Polecane posty

Gość Patikos

Drogie Mamy potrzebuje sprawdzonych rad/metod jak sukcesywnie nauczyć syna picia mleka z butli podczas prób odstawiania go od piersi? Młody ma 9 mcy i od początku karmiony jest piersią. W okolicach 4 m.ż nie było problemu z piciem z butli czy to mleka czy to wody. Ogólnie jego jadłospis na dzień dzisiejszy opiera się na kaszkach, obiadkach słoiczkowych, deserkach, i mleku z piersi. Udało mi sie go oduczyć ssania piersi w dzień, za to już przy nocnych pobudkach (a są one często bo prawie co 1,5 h) niestety nie obejdzie się bez cyca. Próbowałam tych sposobów: - ściąganie mleka i podawanie w butelce - wymiana butelek i smoczków (Tomme, Avent, Lovi, i jakaś zwykła) - podawałam różne mleka modyfikowane - zamiast mleka w butelce woda/ a nawet sok - zostawiałam do zaśnięcia z tatą ... przy każdej z tych prób efekt był taki sam RYK,DARCIE (nie płacz) rzucanie butelką a mi już przychodziły myśli czy sąsiedzi mnie nie zgłosili za znęcanie się nad dzieckiem :| W ciągu dnia problemu praktycznie nie ma bo jest kaszka, jest słoiczek, są owoce, woda z kubeczka ( tak mojego dziecia ciągnie do dorosłych kubków jak do tych smoczastych), jakiś biszkopcik - ale noce są straszne. I najgorsze te pobudki, dla których ukojeniem jest pierś. Dodam, że jesteśmy też w fazie ząbkowania idą nam górna jedynka i dwójka dolna - ale raczej nie są one powodem pobudek, gdyż syn budzi się jak w zegarku (punktualnie) co te 1,5 h :/ i bez względu czy zaśnie np ok 20. czy ok 21.

Gość gość
Niedawno założyłam podobny temat i niestety nikt mi nic nie poradził. U nas jest jeszcze problem taki, że młody Malo przybiera, a dodatkowo nie chce nic prócz mleka z piersi. Byl czas że jadł ale teraz nie chce.

Gość gość
Chyba nic na to nie poradzisz i tyle.. a JE co półtora godziny bo może nadrabia straty w dzień?:) może spróbuj mu dawać rano i wieczorem cyca, to może będzie się budził rzadziej? Ja też mam taki egzemplarz i już sie poddalam z butelkami, musi być cyc i koniec... :( pediatra powiedziała że dużo dziec****ersiowych tak ma i nic się nie da z tym zrobić oprócz podawania pokarmów łyżeczką.

Gość gość
To jeszcze malutkie dziecko. Domaga sie piersi to mu ja daj. Lepiej w nocy niz cały dzien. Mleko z nocy jest bardziej wartościowe i to dobrze ze maleństwo chce je pic. Poczytaj o jego właściwościach-dla mozgu dziecka. Skoro w dzien ma urozmaicony jadłospis to tylko sie cieszyc a piers w nocy i to u 9cio mc to nic złego i nagannego. Chyba ze bardzo chcesz przestać kp ?

Gość gość
Hej, nie ma za bardzo rady. Mój syn - poza tym wspaniałe dziecko - też nie chciał butelki. (wspaniałe - bo zero kolek, prawie zero ulewania, spał 8-9 godzin w nocy od kiedy miał 2 miesiące). no ale z butelką własnie był problem. dostawał wodę i czasem herbatkę dla niemowląt od kiedy miał 2 miesiące. pił chętnie. jak miał 5 miesiecy podałam mu na próbę mm w butelce. i właśnie ryk. odpychanie butelki. i to tak go zniechęciło do butli, że potem nawet wosy czy herbatki już nie chciał - na widok butelki było wyrywanie się, płacz, zaciskanie ust. co zrobiliśmy? no nie da się na siłę. pierś była do zakończenia 8 miesiąca, i odstawić było akurat całkiem łatwo... ale picie czy to wody czy to mm - tylko łyżeczką się dało... kubeczków specjalnych nic też nie chciał uznać. i tak trwało to chwili gdy miał - pamietam dobrze - 19 miesięcy. wtedy nagle po prostu chwycił kubeczek z wodą, wyjał z niego łyżeczkę i zaczął pić. oczywiście, był regularne próby zachęcania go, ale dopiero wtedy zaskoczyło. cierpliwości życzę. jakoś to będzie :)

Gość gość
Odstawienie od piersi podczas zabkowania to kiepski pomysl. Dla dziecka ta piers to wtedy niesamowita ulga w bolu. Nie wiem, masz zeby madrosci? Mi rosly, gdy bylam w liceum, to taki wredny, ostry bol. Ja bym przeczekala, odstawila w dzien a kp w nocy I zobaczyla za jakis czas.

Gość Patikos
Dziękuję za wasze odpowiedzi :) Pomysł tego odstawienia to w sumie zrodził się sam , podczas analizowania dlaczego Młody się tak często budzi w nocy?? Wiele osób mi mówiło, że budzi się z przyzwyczajenia, że jak wstanie to od razu ma cyca na ponowne zaśnięcie - i faktycznie tak jest. Zastanawiałam się też czy ten pokarm może nie jest na tyle sytny i dziecko budzi się z głodu, no ale jak opędzluje kaszkę (z łyżeczki) ok 20.00 tak o 21:30 wątpie aby był głodny? Spragniony?to by chociaż łyka wody pociągnął... No i jeszcze ten fakt, że usypianie go wieczorami to tylko "moja specjalność", taty nawet nie chce widzieć nie jest zbyt optymistyczną wersją na kolejne miesiące :) Nie mówiąc już o jakimkolwiek zostawieniu dziecka np z dziadkami aby móc z mężem zrobić jakiś wieczorny wypad choćby do kina, no bo jak im się obudzi tak armagedon :)

Gość gość
A smoczek dziecko posiada?

Gość gość
Jest za maly. Kilka miesiecy w tym wieku to szmat czasu. Nocny pokarm jest tlusty ale nie tak ciezkostrawny jak modyfikowane. Ja bym nie zabierala dziecku jeszcze mleka. Czas za szybko leci, dla wyjscia do kina nie warto dreczyc dziecka. Za kilka tyg moze byc zupelnie inaczej. U mnie tak bylo. Probowalam odstawic przed roczkiem i byla masakra. Przeczekalam, odstawilam jak corka miala 16 miesiecy, na spokojnie, prawie bez placzu, jedna noc I dziecko spalo bez mleka. Kazde dziecko jest inne,wsluchaj sie w swoje. Z tym kp to naprawde nie jest tak, ze dziecko do osiemnastki karmisz bo sie nie odstawi, chociaz sama wiem jak czas sie ciagnie i bywa ciezko.