Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Eve gratulacje:)

Gość gość
Eve masz to już za sobą gratulacje:) napisz czy trzeba po rozpisaniu problemów pacjentki napisać co będzie mi potrzebne do wykonania zadania

Gość gość
Proszę napisać, czy najpierw jest kolumna 1 - potrzeby, 2 - problemy - 3. cele , 4 - działania ????

Gość gość
Naprawde nikt nie zdawal zadania 1? Chodzi mi tylko o wykonywae czynnosci po kolei .

zad 1 to -mycie pleców -masowanie i oklepanie -mycie kończyn dolnych z szorowaniem i obcieciem paznokci -ułozenie w pozycji wysokiej z udogodnieniami

Gość EveEvelinda
Nie jest napisane, że trzeba oklepac, ale jeśli pacjentka narzeka na ból, który wynika z konieczności leżenia to wydaje mi się, że wniosek sam się nasuwa. A tak czy siak nikt Ci nic nie zrobi jeśli dodasz to nadprogramowo. Kolejność w jakiej ja robiłam. Przynosisz z magazynu 2 ręczniki, nowa koszule, podkład jednorazowy, podkład wielorazowy. *obnizasz lozko *nalewasz wode *zdejmujesz koszule *sprawdzasz wodę i myjesz klatkę piersiowa *potem dalszą reke *bliższa reke *obcinasz paznokcie *potem plecy (ja z przyzwyczajenia umylam też pośladki) *ubierasz koszule *zmieniasz podklad *ustawiasz łóżko w pozycji polwysokiej Oczywiście musisz pamiętać o przywitaniu się, przedstawieniu, poinformowaniu co będziesz robić, umyciu i zdezynfekowaniu rąk, oraz założeniu fartucha jednorazowego.

Gość EveEvelinda
Aha i zapomniałam do końca odpowiedzieć. Po klatce i rękach bierzesz nowa myjke I nowy ręcznik. Wody nie zmieniasz. PAMIĘTAJ O DEZYNFEKCJI STANOWISKA ORAZ NOŻYCZEK I SZCZOTECZKI PO ZAKOŃCZENIU.

Gość EveEvelinda
Co do częśc***isemnej, są 4 rubryki. *problemy *potrzeby *cele *realizacja, czy jak to się tam nazywało, ale chodzi o to co zrobisz żeby osiągnąć cel

Gość EveEvelinda
Gość 18:16 Nie, nic nie piszesz, przystępujesz do praktyki, bierzesz dodatkowe rzeczy które nie są przygotowane na Twoim stanowisku i po zakończeniu wypelniasz kartę. Zapamiętaj sobie przy wpisywaniu na jakim oddziale jest pacjentka, jak się nazywa I ile ma lat, bo musisz to uzupełnić. Masz tam na karcie zabiegi które wykonalas. Pamiętaj, że wpisujesz to w realnym czasie. Np. Jeśli zdajesz od godziny 8-10 musisz wpisać w karcie, że dany zabieg został wykonany w tych ramach czasowych. Np. Mycie klatki 8:20, mycie kończyn górnych 8:40. Etc. Nie pamiętam jak dokładnie się nazywały poszczególne czynności.

Gość EveEvelinda
Gość 18:32 1.problemy 2 . potrzeby 3.cele 4.dzialania Taka jest kolejność.

Gość EveEvelinda
Dziękuję wszystkim za gratulacje, jestem pewna, że Wam pójdzie równie dobrze. I mam nadzieję, że jakoś wam pomogę. :)

Gość gość
Eve i Gosia jesteście bardzo fajnymi, konkretnymi i życzliwymi osobami

Gość gość
Eve, Kas i inne życzliwe dziękujemy ☺

Gość gość
napiszczcie mi proszę w 1 zestawie sa do opisania problemy potrzeby i działania do opisania ? sory ale już się pogubiłem

Gość gość
Kurde to zadanie 2takswietnie rozpisane a moze ktos sie zlituje i tak samo rozpisze ........

Gość gość
Tak czytam te wpisy ... ech :-( My szliśmy na pierwszy ogień więc w ciemno..... a wy macie wszystko wypisane i podane jak na tacy, GOTOWE, a nawet kilka stron wstecz nie chce się wam przeczytać ZANIM ZADASZ PYTANIE COFNIJ SIĘ I POCZYTAJ !! ŁASKAWIE.

Gość gość
Rozpszcie zadanie1 tak jak rozpisala EVE zadanie2

Gość gość
Nie zapomnijcie o wymiataniu okruchów przy zmianie podkładu i dokładnej dezynfekcji nożyczek - to ważne. Spokojnie i będzie dobrze.

Gość gość
Gosiunia71 ,chodzi mi tylko w jakiej kolejnosci wykonywalas czynnosci zwiazane z zadaniem nr1 z gory dziekuje

Gość EveEvelinda
Gość 21:18 Wymiatanie okruchow jest przy zmianie prześcieradła, zmiatasz z materaca, przy zmianie podkładu ważne jest żeby go dobrze naciągnąć, żeby nie miał żadnych zagniecen.

Gość EveEvelinda
Jeśli w zadaniu pierwszym jest mycie pleców, pośladków, kończyn dolnych z paznokciami, udogodnienia oraz pozycja polwysoka to kolejność jest taka. *zdejmujesz koszule *obracasz na bok i myjesz plecy, potem pośladki. *zakładasz koszile *odkrywasz i myjesz nogę dalsza *nogę bliższa *obcinasz paznokcie * stosujesz udogodnienia pod łokcie, pięty i pośladki. *dodatkowa poduszkę kładzie pod ledzwia *dodatkowy koc zwijasz w rulon, chyba że masz w magazynie poduszkę w kształcie walca i kladziesz go między dolna barierę łóżka, a podeszwy stop żeby stopy na były skierowane na dół. Możesz położyć jeszcze koc na wierzch. To chyba wszystko.

Gość gość
Dzisiaj pisałam zestaw nr 2 do problemów pacjenti wpisałam brudna koszula i podkład. Powodzenia

Egzamin mam 1 lipca, ale mogę pomóc, i tak ;1)problemy pacjentki wypisujesz z opisu , czyli treści zadania, 2) potrzeby pacjentki związane z danym problemem, 3)cel, czyli w jakim celu zaspakajasz daną potrzebę, 4)działania opiekuna, czyli w jaki sposób zaspokoisz potrzebę pacjentowi. Np:1)wysokie ciśnienie tętnicze,podwyższona ciepłota ciała, 2)potrzeba termoregulacji,kontroli ciśnienia tętniczego,3)ustabilizowanie temperatury ciała,obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, 4)chłodny okład na kark,wietrzenie sali,dopajanie pacjenta,powiadomienie pielęgniarki,częsty pomiar ciśnienia tętniczego,zgłaszanie pielęgniarce wyniku ponad normę,wsparcie pacjenta rozmową,ograniczenie soli w diecie

Gość gość
Nie mieszaj ! POWTARZAM ! gość dziś Nie zapomnijcie o wymiataniu okruchów przy zmianie podkładu i dokładnej dezynfekcji nożyczek - to ważne. Spokojnie i będzie dobrze. Bo te elementy są w kluczu. (jestem po)

Gość gość
Jutro o 8 jaki ma być zestaw bo już się pogubiłam.

Gość gość
pod co podkładacie podkład jednorazowy ???

Gość gość
Kochani podziękowanie dla wszystkich za tyle cierpliwosci dla nas zadajacych tyle pytan. WSZYSTKIM ZYCZYMY POWODZENIA I POZDRAWIAMY