Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Czy po umyciu brudnych paznokci u rąk zmieniałyście wodę? jeśli tak to czy idę do brudownika z miską i dzbankiem żeby wymienić wodę i czy zmieniam wtedy rękawiczki?

Gość gość
nożyczki dezynfekuję płynem czy wrzucam do miski z środkiem do dezynfekcji?

Gość gość
Jaki zestaw był dzisiaj 26 na 8?

Gość gość
Witam zdaje jutro o 8:00 trzymajcie kciuki Pozdrawiam wszystkich

Gość gość
Powodzenia

Gość gość
Naprawdę nikt nie wie jaki był dzisiaj rozklad zadań.

Gość gośćMysza01
Hej opiekunki i opiekunowie mamy pytanie gdzie lub do czego wylewaliscie wode na egzaminie po wykonaniu wszystkich czynnosci w brudowniku prowizorycznym gdzie badz do czego.??? Dzieki.

Gość gość
Muszą a nalałaś?

Gość gość
patrz s.35 gość 2017.06.21 do zad 2. ważne- wymieść okruchy; dokładnie zdezynfekować nożyczki. Ze względu na wylaną zupę na kl. piersiową i b.brudne kończyny górne: wykonać kolejno: 1. zdjąć koszulę(U! "venflon" 2. toaleta kl. pierś 3. pleców i teraz 4. mycie kończyny dalszej + szorowanie + obcinanie, następnie bliższej tak samo (i przy takiej kolejności nie trzeba zmieniać wody) teraz zakładam koszulę. Zaczynam zmieniać podkład płócienny (wymiatam okruchy). /do tej pory wykonuje wszystko z prawej strony/..., Obciągam koszulę, wyrównuje... U nas było tak j/w: okruchy na podłogę, a nożyczki pryskaliśmy płynem( nie było miski ze środkiem do dezynfekcji), w części brudownik był zlew, więc tam wylewaliśmy wodę. Jedna myjka do mycia(jeśli taka kolejność) a druga do okruchów.

Dziewczyny a dokumentację wypisujemy po dezynfekcji rąk kiedy już wszystko uprzątnięte czy po zakończeniu czynności ale przed myciem rąk jeszcze w fartuchu?

Gość gość
A wody to nikt z was nie wymieniał? Wszystko jedna woda myliscie czy jak?

Gość gość
Zdejmujesz fartuch i rękawiczki myjesz i dezynfekuje ręce. Później idziesz pisać.

Gość gość
nas uczyli innej kolejnosci: klatka piersiowa konczyny gorne plecy bo plecy naleza juz do czesci dolne ciala czyli po rekach wymieniamy recznik do czesci dolnych

Gość gość
Czy dzis na 12 bedzie zosia

Gość gość
Katowice zaczęły od zestawu 2

Gość gość
Warszawa, zaczęliśmy od zadania 2.

Gość gość
a ja zgadzam się z tą kolejnością w zad. 2. dlatego, że .....czytaj ze zrozumieniem zadanie....tu od ogólnych zasad ważniejsza jest TREŚĆ zadania,(po to one są) a w zadaniu pacjentka WYLAŁA NA SIEBIE ZUPĘ. Ja tak zrobiłam i zdałam,(wprawdzie nie wiem na ile, ale jest do przodu) więc jak uważacie. powodzenia wszystkim.

Gość gośćMysza01
Mam pytanko kiedy po skonczeniu pierwszej czynnosci podnosicie reke ; Jak skonczycie w brudowniku przed przystapieniem do udogodnien? Czy po odejściu od lozka w drodze do brudownika w zadaniu z pochp? Troche mylące i wszystko trzeba prowizorycznie w tym brudowniku bo mie ma warunkow realnych.. Zgory dzieki za rozwianie niejasności.

Gość gośćMysza01
Wyjasnijcie jak to jest ze zglaszaniem zakonczenia 1 czynnosci i gotowosci do 2 czynnosci czekamy az komisja sprawdzi stoimy?czy zglaszamy gotowosc do 2 czynnosci i idziemy szykować zestaw i dopiero po ukonczeniu zgloszeniu o zakonczeniu zadania idziemy pisac i wypelnic karte pacjenta godziny wykonania poszczegolnych czynnosci? Mam galimatjas juz .Wielkie dzieki dla Gosiuni71 za caloksztal życzliwość.pozdrawiam wszystkich.

Gość gość
Po wejściu na salę tzw. techniczni objaśniają co i jak, gdzie brudownik, gdzie część czysta itp. itd., jak coś będzie dla ciebie nie jasne to wtedy zapytaj :-) będzie dobrze, tylko nie dopuścić do siebie niszczycielskiego stresu. Było tak, że najpierw część pisemna -jak uznasz, że chcesz wykonać cz. praktyczną podnosisz rękę zgłaszając gotowość i wykonujesz. Komisja w czasie trwania egzaminu tylko obserwuje raczej nie wdaje się w rozmowy. Podnosisz też rękę w chwili kiedy zgłaszasz, że skończyłaś egzamin. oddajesz komisji to co napisałaś. Słyszałam, że gdzieś było tak, że najpierw komisja zarządziła cz. praktyczną a potem cz. pisemną, czytam tu, że było więcej osób niż stanowisk i część osób pisała, a w tym czasie inni wykonywali cz. praktyczną. Trzeba być elastycznym jak widać, samo życie . :-)

Gość gość
Ja juz po egzaminie w Ostrowie mialo. Byc 1 zadanie bylo 2 podobno i tak niezle nam poszlo pozdrawiam wszystkich co czekaja na egzamin i za kazdego z was trzymam kciuki

Gość gość
W Elku też na 8 był zestaw 2.Jakoś poszło.Najważniejsze że już po.Połamania długopisów.

Gość gość
Katowice 12 zadanie 1 Pani z odma ustna mycie pleców i opcinanie paznokci u nóg oraz udogodnienia

Gość gość
witam mam egzamin 03.07 myślę że nie będzie tak zle wałkowaliśmy to w szkole mam nadzieję że nie trafię na udogodnienia,powodzenia dla zdających

Gość gość
12 zadanie nr1 w kątówice Pani z odma do tego udogodnienia a co o 16 maja zad nr 2

Gość przemo04
zapomniałem wziąć miskę nerkowatą a nożyczki odłożyłem na tace pozatym nie powymiatałem okruchów i wziąłem jeden ręcznik niezdane ?

Gość gość
A jutro który zestaw będzie o 8 rano - chyba trudno przewidzieć?

Gość gość
U Pani Krysi po myciu pleców zwrocila mi egzaminatorka uwage, ze niepotrzebnie zmienilam koszule na świeża, bo w poleceniach nie ma zeby zmienic. Tak samo powiedziala że dziwne sa te dwie poduszki pod plecy i jasiek. Wystarczy podniesc wezglowie do pozycji wysokiej i nie upycha sie 3 poduszek. Ze pierwsze widzi... Tak wiec ile komisji tyle opini.

Gość gość
Jeśli coś się zapomni z magazynu i przy łóżku się zorientujesz, a nie założyłeś rękawiczek to spokojnie można wrócić. A jeśli już założyłeś rękawiczki i chcesz działać a tu niespodzianka czegoś nie ma, to trzeba iść zdjąć rękawiczki, umyć i zdezynfek. ręce i przynieść to coś i oczywiście zabrać nowe rękawiczki.