Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktora z Was po pierwszej cc miala wybor co do drugiego porodu?

Polecane posty

Gość gość

Moja lekarka twierdzi, ze mam wybor w szpitalu, bo pierwsze dziecko z uwagi na niewspolmiernosc plodowo miednicza przyszlo na swiat poprzez cc. Sama jednak skierowania na cc nie chce wypisac. Na stronie mojego szpitala nic nie ma na ten temat. Jest napisane, ze po przyjezdzie podpisuje sie wszystkie zgody na ingerencje podczas porodu. Jak to wyglada w praktyce? Przyjezdzam i kowie, ze chce rodzic poprzez cc?

Gość gość
Czy w szpitalu naprawde jest wybor? Czy ktoras z Was byla w takiej sytuacji?

Gość gość
Po cc już (ponoć) nie można rodzić siłami natury, więc zdaje się oczywiste, że'kolejny poród to też'cc.

Gość gość
Bzdura totalna, że po cc nie można rodzić sn. Można. Ja miałam wybór. Mój giń dał mi skierowanie i powiedział w którym szpitalu nie robią problemów. Pojechałam że skierowanie na kwalifikację i zapisali mnie na termin cc. Ale mówił też że jak kobieta tam pojedzie z akcja to też jak odmówi sn to oni to respektuja. I faktycznie koleżanka z akcja tam pojechała i zrobili jej cc. To zależy od szpitala.

Gość gość
Moj lekarz chce mi dac zwykle skierowanie na porod z opisem, ze mialam cc i dlaczego. I w szpitalu mam niby sama wybrac. To rozumiem, ze to skierowanie bedzie szybciej, by ewentualnie ustalic termin? Moj lekarz powiedzial tylko, ze da skierowanie na porod i i tak dostane oksytocyne, by przygotowac dziecko i macice do cc.

Gość gość
Do porodu nie trzeba skierowania... Zadzwoń do szpitala i zapytaj jak jest u ciebie. Poza tym jak ty to sobie wyobrażasz. Przychodzisz kiedy chcesz i cię tną? Czy jak? Bo oksy przez cc podaje się jak akcja się nie zaczęła. Najlepiej zadzwoń i zapytaj jak jest u ciebie.

Gość gość
Co mam sobie wyobrazac? Tak mowi moj lekarz, ze da skierowanie na porod, bo i tak najpierw dostane oksytocyne, bo to ponoc ma dobry wplyw. Dlatego pytam, bo jestem zdziwiona. Ja myslalam, ze to lekarz prowadzacy daje skuerowanie na cc i sie jedzie szybciej umowic termin.

Gość gość
Ja w 37/38 dostałam skierowanie na cc - ułożenie pośladkowe i pierwsze cc. Pojechałam do szpitala i ordynator wpisał mnie na cc w 39 tyg. Dzień przed cc byłam już w szpitalu. Nie dostałam okscytocyny przed. Nie wiem czy jak pojedzie Pani do szpitala z akcją porodówa i powie ze chce cc to oni zrobią . To jest tylko moje zdanie .

Gość gość
No ale da ci skierowanie i kiedy masz pojechać?

Gość gość
tak to się odbywa. Dostajesz skierowanie i jedziesz na kwalifikację.

Gość gość
Nie wiem, kiedy, jestem w 32 tyg, wiec jest czas, nast wizyta w 35 tyg. Na kazdej wizycie mam usg, wiec lekarz ocenia wage dziecka. Czy moze mi zmierzyc miednice i w razie za waskiej wypisac skierowanie na cc? Przy pierwszej ciazy dopiero w szpitalu zmierzyli, stwierdzili ze za waska, ale kazali probowac sn. Po 10 godz cc i orzekli, ze nie mialam szans urodzic sn, bo dziecko ponad 4 kg. Chcialabym uniknac tego stresu i nie ryzykowac porodu sn przy duzym dziecku.

Gość gość
W okolicznych moich szpitalach jak nie masz stalych wskazan, to musisz rodzic sn. Nie masz wyboru. Moj wybor zalatwilam znajomisciami (jak i za pierwszym razem).

Gość gość
Czy jest mozliwe, ze moja miednica nagle teraz nie bedzie za waska? Dziecko juz teraz wazylo 1900 w 31tc

Gość gość
Daje skierowanie ,idzesz na izbe pozniej na oddzial .tam badanie i pytaja czy chcesz sprobowac naturalnie. Jesli odp ze nie to podpisujesz dokunent ze rodzisz cc na zadanie. Na drugi dziem ciach i jest nowy czlowiek:)

Gość gość
Byc moze panikuje, ale nie wiem, jak by sie sko.czyl pierwszy porod, oni kazali sie meczyc i probowac, ale moje dziecko nawet nie bylo glowka w d. Co by bylo, gdyby zaczelo sie rodzic, skoro po wszystkim ten sam lekarz stwierdzil, ze nie mialam szans jednak uridzic sn?

Gość gość
Wlasnie nie wszedzie sobie tak podpiszesz i cc. Robia problemy w niektorych szpitalach

Gość gość
Jakie problemy robia?? Bo przeciez jest juz odgornie ustalone ze po pierwszym cc mozez zadecydowac jak chcesz rodzic?

Gość gość
Kazda decyzje o cc moze Ci podwazyc ordynator. Jak widzi, ze wszystko jest ok to Ci moze odmowic cc, bo wczesniej cc. Tak jest w szpitalu obok mnie. Znam multum przypadkow, gdzie odmowili ponownej cc mimo, ze matka chciala. Nie ma wskazan to oni tu nie zrobia cesarki. Blizna jest wytrzymala to musza rodzic same. Znam nawet babke, gdzie po dwoch cc ja namawiali na sn (chociaz to juz nie byl nacisk a namowa).

Gość gość
Ja miałam wybór. Pierwszy poród zakończył się cc ze względu na położenie pośladkowe. Przy drugim położenie dziecka było prawidłowe. Po rozpoczęciu akcji porodowej pojechałam do szpitala bez żadnego skierowania. Na izbie przyjęć zapytano mnie jaki poród preferuję (chciałam sn). To samo pytanie padło również juz na bloku porodowym. Jak widać co szpital, to inne praktyki. Dowiedz się tam, gdzie planujesz rodzić.

Gość gość
Ja nie miałam skierowania. Pierwsze CC miałam w 37 tyg z powodu stanu przedrzucawkowego, z ciśnieniem tetniczym 220/120. W drugiej ciąży od pierwszej wizyty miałam zapowiedziana cesarkę. U mnie mała różnica wieku między dziećmi, bo nie wiem jak jest kiedy ma się drugie dziecko po 10 latach ;)

Gość gość
10.09 I jak udało Ci się SN ?:) po jakim czasie miałaś dziecko? Jak to wspominasz w porównaniu do CC?;)