Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miły Mąź

Urlop 20 dni a 24 od czego zależy?

Polecane posty

Gość Miły Mąź

Wraz z Źoną zaczęliśmy pracować w tym samym czasie...obecnie około (5lat). Z różnica że Źona rok pracowała na pół etatu. Obecnie ma pełny etat i 20 dni urlopu. Ja od kąd pamiętam zawsze mam 24 dni urlopowe (czy to umowa zlecenie czy o pracę). O co w tym dokładnie chodzi? Czy warto kłócić się z pracodawcą o 4 dni które moim zdaniem należą się mojej Źonie? Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość gość
A nie kończyłes czasami szkoły zawodowej?

Gość pikseloza
jaki masz staż pracy i jakie szkoły ukończyłeś?

Gość gość
Oboje jesteśmy po szkole zawodowej. Ja uzupełnialem liceum ogolnoksztalcace(nie pracuje w swoim zawodzie). Ona technikum(pracuje w swoim zawodzie -fryzjer). Wydaje mi się ze pod każdym aspektem jestem w gorszej sytuacji. Oboje zaczynaliśmy jako młodociani pracownicy. Staż pracy to około 7 lat. Żona pracuje u ostatniego pracodawcy 3 lata.

Gość gość
W tej sytuacji należy jej się także 24 dni. Niech porozmawia poprostu w tej sprawie,może to zwykle niedopatrzenie księgowej i tak się to wlecze do dzisiaj. Szkoła zawodowa liczy się do stażu a co za tym idzie do urlopu też.

Gość gośćpikseloza
wydaje mi się, że wszystko rozbija się o ten rok, który żona przepracowała na pół etatu. Ty też powinieneś mieć większy urlop. Przysługuje ci nie 24, a 26 dni

Gość gość
Tak liczy sie tez szkole ale lacznie musi byc 10 lat stazu aby nabyc prawo do 26 dni urlopu. Nie ma 24, jest 20 ponizej 10 lat stazu lub 26 powyzej 10

Gość gość
Do: Gosc Pikseloza Nie mam jeszcze stażu 10 lat. Łącznie z szkoła (liczę praktykę zawodowa do lat pracy) w takim razie dlaczego uważa Pani/Pan że należy mi się 26 dni ? Bardzo bym prosił o uzasadnienie?;)

Gość gośćpikseloza
napisałeś, że staż pracy masz około 7 lat. 7 lat+5 lat z tytułu ukończenia szkoły(ZZ+LO uzupełniające) daje to 11 lat. Staż pracy powyżej 10 lat równa się 26 dniom urlopu

Gość gośćpikseloza
12lat nie umiem liczyć, wiem mea culpa:D

Gość gość
Urlop zależy od stażu pracy. Do dziesięciu lat przysługuje 20 dni. W jedenasty roku stażu pracy przysługuje 26 dni. Nie ma innych opcji,chyba że posiada się grupę inwalidzka to dodatkowo przysługuje urlop zdrowotny.

Gość gośćpikseolza
Masz tu wycinek z KP, uważam, że i Tobie powinno przysługiwać więcej Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, 2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, 3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat, 4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata, 5) szkoły policealnej - 6 lat, 6) szkoły wyższej - 8 lat.