Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Co sądzicie o instytucji małżeństwa?

Polecane posty

Mnie ona nieco obrzydza, na płaszczyźnie emocjonalnej a nie logicznej, z tego wzgledu, że z zawarcia slubu i z wesela najbardziej cieszą się prości ludzie, dla których jest to chyba największe osiągniecie w życiu i jedyna droga jaką sobie są w stanie wyobrazić. Nie zmienia to faktu, że ślub dużo ułatwia, ogólnie uważam, że jeśli ślub to tylko cywilny i bez zmieniania nazwiska, ja przynajmniej nie zmienię swojego.

Gość gość
Są jeszcze ludzie którzy biorą ślub ze względów religijnych i w ich przypadku dużo się zmienia o ile nie cudzołożyli przed ślubem.

Gość gość
Obrzydza Cię bo płytko na nią patrzysz. Zależy kto z jaką intencją zawiera ślub. Jeśli ktoś żeni się/wychodzi za mąż bo wszyscy tak robią i robi to bez większego pomyślunku to rzeczywiście. Ale jeśli spojrzeć na ślub jako zwieńczenie udanego związku, wyrażenie chęci trwania przy danej osobie i wspólnej wędrówki przez życie oraz powiedzenie jesteś dla mnie ważny/ ważna i traktuję Cię poważnie to myślę, że to może być piękny akt. Ludzie boją się tej deklaracji , że ich to uwiąże, ale tak naprawdę to nie ślub najbardziej wiąże ludzi tylko wspólne dzieci, które łączą ludzi do końca życia, nawet po rozstaniu.

Gość gość
nie zmienisz nazwiska bo jestes zydówa

Gość gość
Ja mam tylko ślub cywilny i dwa nazwiska. Małżeństwo ułatwia pewne sprawy, choćby uzyskanie informacji o stanie zdrowia pacjenta w razie wypadku i różne inne. Nie ma przymusu wyprawiania wesela, to są wywalone bez sensu pieniądze. Lepiej je zainwestować w coś pożytecznego, mieszkanie czy ciekawą podróż, zależy, co komu pasuje. Jednak większość par w końcu bierze ślub, jaki im pasuje. Tym bardziej jak planują potomstwo, to lepiej. W naszym zacofanym kraju dzieci z wolnych związków są w trudnej sytuacji, szczególnie w środowisku małomiasteczkowym

Gość gość
Obrzydza Cie cos czego sama nigdy nie osiagnelas?:D Nie badz smieszna.

Gość gość
To jak z grubaskami nazywającymi szczupłe kościotrupami :-P

Gość gość
...może akurat nikt ci autorko nie zaproponuje małżeństwa, ślubu kościelnego i nie będziesz miała nigdy tego problemu :-P Nie wiem czy mam ci tego życzyć czy się jeszcze zreflektujesz :-D

Gość gość
ciekawe dlaczego tylu ludzi na całym świecie jednak bierze śluby? Na ziemi, w powietrzu, pod wodą, wymyślają cuda niewidy, bo małżeośtwo jest dla nich ważne

Gość gość
a dlaczego mieliby się nie cieszyć z czegoś co jest po prostu miłe? Oboje mamy spore osiągnięcia i w żaden sposób nie umniejszają one naszej radości z tego, że weźmiemy ślub (cywilny!) bo po prostu kochamy się i sprawia nam to prostą, ale znaczącą, przyjemność