Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wasze dzieci mając do wyboru warzywa czy frytki, serio wybiorą warzywa?

Polecane posty

Gość gość

Często oglądam telewizję śniadaniową i są tam mamy, które chwalą się jakie to są eko, jak zdrowo karmią swoje dzieci i, że te dzieci nawet jak poszły do szkoły, to i tak mają wpojone zdrowe nawyki żywieniowe i byle czego nie tkną. Jedna mama twierdziła, że zaprasza do siebie do domu, że można wejść zobaczyć jak jej dziecko pięknie je warzywa na parze, w surówce jako dodatek do gotowanego lub grillowanego mięsa, że jej dziecko mając do wyboru frytki czy pizzę a talerz surówki, wybierze talerz surówki, bo fast foodów nie lubi. Wierzycie w to? jak Wasze zdrowo odżywiające się dzieci zachowuję się po zetknięciu ze szkołą? Kiedy jadą na wycieczkę klasową i w ramach obiadu zabierają ich do McDonalda, to naprawdę tego nie tkną i zjedzą sałatkę czy kanapki, które zapakowała im mama? Nie piszczą w sklepie o chipsy, żelki i pączki?

Gość gość
Frytki to tez warzywo xd

Gość gość
Jak podam warzywa i kasze to zje ale jak ma wybór np u rodziny to wasze wybierze frytki lub słodycze. Ale to i tak lepiej niz dziecko mojk siostry. Młody protestuje i nie weźmie warzywa do ust. Albo frytki albo nic.

Gość gość
Moje dzieci mają 9 i 7 lat. Na co dzień jemy zdrowo, ale i tak frytki i pizza to rarytas :O W McDonaldzie były 3 razy (raz z nami by wiedziały co to i na wycieczkach szkolnych) i uważają to za najsmaczniejsze jedzenie :O Dziwne mi się wydaję, że dzieci wybiorą surówkę. Myślę, że to bardziej na zasadzie, że tych frytek im po prostu nie wolno i wiedzą, co o tym myśli mama, niż dlatego, że im bardziej smakuje.

Gość gość
moja corka lubi fast foody(kto nie lubi ?)ja sama tez lubie i osobiscie nie znam nikogo kto nie lubi.Ale zdrowe jedzenie tez lubi , do szkoly czesto daje jej salatki z kus kus albo jogurt naturalny z owocami i muslami,wedzonego lososia uweilbia ,kalofior ,fasolke ,brokuly itd uwielbia takie jedzenie.

Gość gość
My raczej haburgery i pizzę robimy sami w domu i nic niezdrowego tam nie daję. Z pizzeri nie chce jeść, ale McDonald owszem, chociaż rzadko- i też tylko cheesburgery. Jak ma do wyboru talerz frytek albo talerz np. ukochanej fasolki szparagowej- owszem, wybierze fasolkę. Ale słodycze bardzo lubi, z tym że nie wszystkie. Nie przepada za kremami, musami, czekoladą, wcina głównie kruche ciasteczka i landrynki, żelki uwielbia ale mu ich nie dajemy bo ma po nich bzika. Napojów gazowanych nie pijamy, ale też ich nie ruszy, bo nie lubi gazowanych, i jak ma do wyboru sok albo colę, wybierze colę. Tak samo jak wodę albo colę- wybierze wodę. Chipsów nie je i nigdy nie chciał, dla niego to paskudztwo. Ale wierzę że się da i tak ukształtować nawyki dziecka, mój mąż jako dziecko był właśnie tak mocno zdrowo i wegetariańsko żywiony, jeszcze zje pizzę z pizzeri ale fast foodów w życiu by nie ruszył i jako dziecko na tych przykładowych wycieczkasz szkolnych owszem, wcinał domowe kanapki czy owoce.

Gość gość
Każde dziecko lubi co innego, no i każde dziecko jest wychowywane na innej kuchni co też kształtuje smaki. Moja siostrzenica uwielbia gotowane/na parze brokuły i kalafiory i to mogłaby jeść codziennie, ale np. hamburgera czy papryki nie ruszy. Każde dziecko ma inne ulubione smaki i fakt że coś jest fast foodem nie oznacza od razu że to jakiś dziecięcy przysmak.

Gość gość
moje dziecko mając do wyboru frytki i surówkę wybierze frytki. ale mając do wyboru surówkę lub pizzę czy hot doga to wybierze surówkę. podobnie jak przy wyborze ciastka a rosół-wybierze rosół :) wybiera to co lubi i tyle.

Gość gość
A frytki to co? Mieso ? Frytki robi sie z ziemniakow z ziemniak to co? Nie warzywo?

Gość gość
Moje dzieci lubia frytki.alz np Macdonald à niezbyt. Po hamburgerze: zjadly po 2 kesy i sie zwymiotowaly. Jak jestesmy np w drodze i nie mamy czasu zatrzymac sie na cos porzadnego to biora zestaw z nuggetsami i frytkami. Wiecej niz polowa zostaje. A dzis na obiadokolacje ze smakiem jadly: zupe przecierowa warzywna, surowke z marchewki i jablka z winegretem, domowe nuggetsy z indyka( bez bulki tylko w jajku), lyzke ryzu. Na deser : jogurt naturalnych z gruszki. Niewielkie porcje ale wszystkiego po Trochu. Wiec potwierdzam, moje dzieci wolaja zdrowe, domowe jedzenie.

Gość gość
Moje dzieci nie lubią frytek i pizzy (takiej poza domem, jak robię sama to chętnie jedzą). Za to np. ziemniaki z mizerią uwielbiają. Starsza(5l) je wszystko, nawet owoce morza i sushi, młodsza(4l) jest wybredna, az warzyw je tylko ziemniaki i ogórka w każdej postaci, a wczoraj odkryła rzodkiewkę i ciągle chce ją jeść:)także fast foody u mnie nie są problemem, słodycze niestety wsuną każde.

Gość gość
Jakbym na jednym talerzu położyła frytki brokuła fasolkę szparagowa i hm może mizeria to pewnie chociaż nie w 100% sięgnął by po frytke ale już po zjedzeniu 1 lub 2 wziolby fasolkę i brokuła. On po prostu uwielbia pewne warzywa. Ostatnio po obiedzie został brokuł włożyłam do miseczki i postawiłam na blacie w kuchni a mój 2.5 latek po 2 h widzę wcina coś pytam co masz a on brokuła zawstydzony mówię jak masz ochotę to weź sobie miseczkę i możesz zjeść wszystko i zdjadl wszysciutenko. Taka mała miseczka kolorowa z Ikea. Oczywiście jak każde dziecko lubi frytki czy zje chipsa ale wychodzę z założenia ze dziecko powinno znać smak wszystkiego wtedy nie ciągnie go do zakazanego.

Gość gość
Zależy jakie warzywa, i często jak podane. Moja córka, lat 7, akurat za frytkami ani chipsami nie przepada (woli ziemniaki puree albo pieczone w ćwiartkach) za to kocha pomidory czy brokuły, więc w takim zestawie frytki by przegrały sromotnie. Ale zaproponuj jej frytki i ogórka - ogórka nie tknie ;) A jak jadą na wycieczkę i wiadomo, że pójdą gdzieś zjeść to pakuję coś do przegryzienia awaryjnie, ale nie pełen "obiad". Nie panikuję jak raz na ruski miesiąc zje coś w mcdosie czy innej sieciówce, wszystko jest dla ludzi. A ona wcale nie uważa tego za lepsze od jedzenia domowego czy w innych restauracjach. Ostatnio byłyśmy na zakupach i się przeciągnęło, więc zaproponowałam że coś przekąsimy i dałam jej wybrać "restaurację" - wybrała taką z chińszczyzną a nie Macdonalda zaraz obok. O słodycze nie "piszczy" bo odziedziczyła smak do nich po mnie, ja też jak byłam mała nie przepadałam za słodkim i do tej pory mi to zostało.