Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antybiotyk a antykoncepcja

Polecane posty

Gość gość

Na początku miesiąca stomatolog po usunięciu ósemki przepisał mi dwa antybiotyki- dalacin c 300mg i ospamox 1000mg. Niestety tak zbiegło się w czasie, że w godzinie antybiotyku- przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne. Przez pierwszy i drugi tydzień blistra anty łączyłam z antybiotykami. Oba antybiotyki osłabiają działanie antykoncepcji. Przy 15 tabletce pojawiło się plamienie brązowe. Współżyłam bez zabezpieczeń. Jakie jest ryzyko ciąży? Czytam różne fora- jedni twierdzą że w ciążę nie jest tak łatwo wpaść a antybiotyk ma słaba interakcję z anty- inni z kolei, że ciąży jak najbardziej trzeba się obawiać. Czy w przypadku wpadki wystąpi krwawienie z odstawienia? Ciężko też mi określić kiedy mogę zrobić test bo współżyję regularnie. Jak to w końcu jest z tym działaniem antybiotyku na antykoncepcje?

Gość gość
W takim przypadku każde ruchoanko to niebezpieczeństwo c/radocha/ciąży.

Gość gość
Po prostu czytaj ulotkę, ja biorę belarę i tam jest dokładnie napisane jak postępować, czyli tabletki anty biorę dalej ale muszę dodatkowo się zabezpieczać czyli ryzyko ciąży jest duże

Gość gość
Na ulotce powinno być wszystko napisane. Ale ja nieraz bralam rozne antybiotyki i tabletki anty i nie zaszłam w ciaze

Gość gość
Wiesz co?skoro jesteś taka nieodpowiedzialna to nie powinnaś brać tabletek bo jak wpadniesz to będziesz pisać na forach że wpadłaś na tabletkach a stosowałaś poprawnie.potem baby sieją takie mity że tabletki zawodne.ja podobnie do ciebie w zeszłym tygodniu brałam antybiotyk ( z resztą też w związku z zębem)i wyczytałam że wpływa na antykoncepcje hormonalną i od razu powiedziałam chłopowi że seksu niet przez 2 tygodnie.gumy mnie nie interesują.chyba człowiek może zapanować nad chcicą ?nie jesteśmy zwierzętami które nad sobą nie panują.jak się stosuje antykoncepcję hormonalną to niestety trzeba myśleć .

Gość Razamira
Niektóre antybiotyki mają wpływ na działanie antykoncepcji. Jak sama napisałaś te Twoje właśnie takie są więc automatycznie powinnaś pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu tym bardziej, że brałaś wszystko o jednej porze. Ja na szczęście mam levosert więc troszkę inaczej to działa ale jeśli nie mam pewności co do stosowania jakiegoś antybiotyku przy wkładce od razu dzwonię do swojego ginekologa żeby podpytać.

Gość gość
A jakie konkretnie tabletki anty bierzesz?