Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 28 lat i nie bylam u ginekologa nigdy.

Polecane posty

Gość gość

Ide po raz pierwszy bo zaszlam w ciaze. Boje sie

Gość gość
Nie martw sie bo to juz teraz i tak nic nie da. Teraz dzidzius jest najwazniejszy i to dla niego przestan sie stresowac. Gratuluje ciazy i zycze spokojnych 9 miesiecy

Gość gość
A czego sie boisz? :)

Gość gość
Ja przed ciążą byłam tylko raz u ginekologa, w wieku 24 lat, w celu zaszczepienia się przeciw HPV... miałam wtedy też usg, ale przez brzuch, stad dowiedziałam się o tyłozgięciu macicy. Po 5 latach zaszłam w ciążę i dopiero zaczęłam chodzić na wizyty co miesiąc. Teraz minęło prawie 2 lata od porodu a ja nie byłam ani razu. Po prostu mam opory i nie czuję potrzeby. Robię dokładnie tak jak kobiety kiedyś, ze do ginekologa tylko w ciąży, a przed i po - nie. Autorko, umów się na wizytę w 6 tyg. ciąży, będziesz miała usg transwaginalne.

Gość gość
I jeszcze dodam, że profilaktyka, cytologia jest ważna, ok. Ale skoro miałam i mam 1 partnera i jestem zaszczepiona, to po co mam chodzić? Żeby złapać zakażenie grzybicze lub bakteryjne??? Co z tego, że ginekolog zakłada rękawiczki, one chronią tylko jego, nie pacjentkę. Zarazki po różnych kobietach krążą w całym gabinecie :/

Gość gość
A nie potrzebujecie żadnych tabletek antykoncepcyjnych. Do ginekologa na cytologię czy badania powinno sie chodzić chociaż raz do roku. A 6 tygodni po porodzie należy skontrolować czy wszystko w porządku. A tylozgiecie można sprawdzić tylko podczas badania ginekologicznego, na usg tym bardziej przez brzuch tego nie widać

Gość gość
I jeszcze rada ode mnie (tej co była tylko 1 raz). Pewnie boisz się przyznać, ze jesteś 1 raz... miałoby to znaczenie u dziewicy (inny sposób badania) ale u ciężarnej już nie. W ogóle nie poruszaj tego tematu. Mnie na 1 wizycie w ciaży też się pytał ginekolog:"kto panią prowadził do tej pory" a ja powiedziałam: "na pewno pan nie zna, bo przeprowadziłam się z drugiego końca Polski". I koniec tematu.

Gość gość
A tylozgiecie można sprawdzić tylko podczas badania ginekologicznego, na usg tym bardziej przez brzuch tego nie widać xx co ty piepszysz, jako dziewica z bolesnymi okresami nie miałam typowego badania tylko miałam usg przez brzuch i jakoś było widać!!!

Gość gość
Ja mam tak samo. Prawie 30 lat i nigdy nie bylam u ginekokoga. Chxiałabym isc po pigulki ale nie wiem co i jak zalatwic, wstydze sie i nie mam kogo zapytac o to nawet

Gość gość
A nie potrzebujecie żadnych tabletek antykoncepcyjnych. xx nie wszystkie chcą się truć hormonami... moja siostra po 1 miesiacu brania najsłabszych tabletek (jasminelle) dostała bicepsów jak pudzian (6 kilo wody jej sie tam zebrało), zeszło zaraz jak wyrzuciła tabletki... także ja podziękowałam.

Gość gość
tak niby czytacie opakowania a podajecie mm... gdzie KAŻDE ma w składzie tłuszcz palmowy !!!!!!!!

Gość gość
zapisujesz sie do ginekologa na wizytę. Idziesz na wizytę oczywiście uprzednio umytą. Lekarz przebada Cię ginekologicznie, zrobi cytologię, da skierowanie na morfologię, hormony tarczycy i próby wątrobowe. Zrobisz badania krwi, odbierzesz wyniki i z nimi idziesz znowu do ginekologa i jeżeli jest wszytko w porządku to lekarz przepisuje Ci tabletki zazwyczaj na 3 miesiące czasami zdarza sie, ze na 6 mies. I będziesz musiała chodzić tylko po recepty co jakiś czas a co rok lub 2 cytologia i znowu badania krwi dla kontroli i jeżeli wszytko dobrze dalej lekarz bedzie przepisywał Ci tabletki.

Gość gość
Jasminell najsłabsze? Dawno udowodniono, ze na kobiety najlepiej działają tabletki 2 generacji. Tylko w Polsce promują nowości. Zreszta tabletki trzeba odpowiednio dopasować po to chodzi sie tak często do gibekologa

Gość gość
W sumie to nie wiem czego sie boje. O malucha i o siebie ze moze jakas chorobe mi wykryje. No i wstyd mi ze do tej pory nie bylam, ale jakos tak zlecialo i minelo tyle lat.

Gość gość
Dopasować tabletki... hmm, mam brać różne rodzaje i przymierzać jak ciuchy czy buty??? W zależności jaki przedstawiciel farm. był u lekarza??? A czasem nie powinno być tak, że ginekolog kieruje na badania z krwi ale hormonalne, a nie tylko morfologię i tsh???Jak inaczej ma mi dopasować tabletki? Bo siostrze powiedział: pani ma ciemną karnację to damy jasminelle. Blondynie co by zapisał??? Dobrze wiadomo, ze"dobieranie antykoncepcji" przez lekarza to kpina. konowały działają metodą prób i błędów, bo to nie ich wątroba. Jakby były bez recepty sama bym sobie szybciej dobrała, bo bez sugesti przedstawicieli.

Gość gość
Dlatego często najtańsze tabletki sa najlepsze. A przez powietrze grzybem i rożnymi ginekologicznymi chorobami sie nie zarazisz. Powinno sie odwiedzać ginekologa regularnie. Juz dawno udowodniono, ze kobiety które cześciej chodzą do ginekologa i zachorują na raka maja większe szanse na wyleczenie bo choroba jest dużo szybciej wykryta. A tabletki możesz sobie zamówić przez internet bez wizyty u ginekologa i badań. Sa legalne strony i apteki internetowe.