Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodo19i5

Grudnióweczki 2017

Polecane posty

Gość Jumaan
Też myślałam, że ta łuszcząca się skóra na brwiach to ciemieniucha ale położna powiedziała, że to bardziej wygląda na ten trądzik właśnie, policzki też ma obsypane jednego dnia mniej drugiego więcej, nic z tym nie trzeba robić przemywać jedynie przegotowaną wodą, ja jeszcze smaruje mojej buzie na noc takim masełkiem http://www.e-zikoapteka.pl/dermedic-baby-emolient-maslo-225g.html i po paru dniach widze poprawe. A co do spania to też spi tyle co kot napłakał. W nocy ładnie bo od 20 do 7-8 z jedną pobudką koło 3 na jedzenie. Za to w dzień może w sumie ze 2 godziny spi po 15-30 min. My będziemy się szczepić 19 jak dobrze nam ten mocz wyjdzie. Dokupuje jeszcze rotarix do tych refundowanych a przeciw meningokokom to jak skonczy poł roku.

Gość Kama92
Właśnie.. szczepienia. Jaka jest wasza opinia na temat szczepień tradycyjnych i szczepień 6w1 ? Straszne się boje tych szczepień.

Gość Kama92
Już oglądałam inny pouczający film na ten temat, ale mamy obowiązkowe szczepienia.. dlatego boje się tych szczepień.

Gość gośćgosc
Dziewczyny mam trójkę dzieci ostatnie ma 4 miesiące za parę dni skonczy 5mc szczepie 6w1 i juz jestesmy po szczepieniach zostaly nam pneumokoki jedna dawak i reszta szczepień po roczku, nie martwcie sie na zapas, ktos zrobil nagonkę na te szczepienia, wiekszosc chorob wychodzi pozniej wiec zwalaja to na szczepienia, IDIOTYZM. I IDIOTAMI SA LUDZIE KTORZY NIE SZCZEPIA , wolalabym je od separowac-mowie szczerze. Kazde z moich dzieci szczepilam najstarszy mial inne szczepienia ze zwgledu na powikłania po porodowe. Corka szczepiona 5w1 a druga 6w1 super sprawa, bez powiklan naj mniejszych nawet, Dziewczyny nie dajcie sie zmanipulować, oszukać ito szczepcie lepeij za pobiegac niz pozniej patrzeć jak dziecko sie meczy!!!! Jesli będziecie mialy pytanka piszcie, mam dobrego lekarza dla dzieci ordynator jednego szpitala specjalista z bardzo dobrym dlugoletnim doświadczeniem. SZCZEPCIE ROBICIE DOBRZE. Także mamusie głowa do gory, dacie rade. Ja tez zawsze sie boje, martwię ale juz taka rola nas matek. Uśmiech, szczęście,lzy,zamartwianie i duzooio radosci:-)(

Gość gośćgosc
Dziewczyny oglądałam to na you tub wylaczylam to po minucie. Pokazuja to na latach, ludzie medycyna sie rozwija z roku na rok i to jest normalnr ze jak sie rozwija medycyna to czesciej wykrywane i szybciej sa te choroby!!!!

Gość Kacha mama Zuzi
Tez sie boje szczepien...bardzo. moja przyjaciolka uwaza ze przez szczepienie jej synek jest autysta.. Wasze dzieci interesuja sie juz zabawkami? Mam kilka takich kwadratowych pluszowych kwadratow z glowa np kaczuszki i moja sie tym nie interesuje. Szelescik tak srednio ja zajmuje. Ponoc niemowleta uwielbiaja tzw metkowce, ale u niej takze zero uwagi... jak to jest u Was? Od dawna za to lubi te obrazki kontrastowe, smieje sie i gada do nich

Gość gość
U nas problemy z brzuszkiem :( kiedy z tego wyrosnie ;(

Gość Kacha mama Zuzi
20:01 a co sie dzieje?

Gość MagicznyCzas
Autyzm u dzieci można rozpoznac około 2 roku zycia. I to dobry specjalista go zdiagnozuje, 13-14 miesiąc to szczepienia przeciwko swinka odra i rozyczka i po tym głównie mowia ze przez nie jest autyzm. Ale ludzie musza na cos zwalić. Wyperswadowac ze to nie mozliwe ze moj( syn/corka jest chory) ze to przez np szczepienia moj syn/corka jest chory... ja tez sie boje zawsze obserwuje corke jak sie zchowuje, przez takich ludzi to sie napedza... obawa, strach... a ile przyjaciolki syn ma lat, tragedia nie powiem ze nie, miec dziecko autystyczne...w duzym stopniu? Moja mala nie długo kończy 5mc tak Was czytam dziewczyny:-)) moja nie miala problemow z brzuszkiem grzeczna smiejaca sie dziewczyna,od poczatku zabawki ja interesują wszystkie na początku oczywiscie te czarno biale, a teraz zauwazylam musi wisiec jakis sznureczek lu metke to gryzie od razu:-))) i interaktywne, jak cos gra miga to mam wrazenie ze by biegala po lozku rak nozkami przebiera z zachwytu:-)))( magicznyCzas

Gość gość
Mam kuzynke-mame2synow-pierwszy szczepiony-autysta-wiec wiadomo dlaczego...... urodzil sie drugi-nie szczepiony na nic-batalia z sanepidem-ok.3,5roku zycia duagnoza-autyzm.....

Gość gośćo
Ludzie szczepionki nie powodują autyzmu!!!!

Gość sztefka
Wiedziałam ze jak tylko zaczniemy ten temat to rozpeta się gownoburza... Proszę zmieńmy temat.

Gość Kacha mama Zuzi
Sztefka, probowalam...-> 19:30

Gość grudniowa mamuska
Dziewczyny, czy macie już mniej więcej ustalony schemat dnia?U nas sie powoli kształtuje, kładziemy spać zawsze o podobnej godzinie, pobudki też są stałe, spacer itp. Czy wychodzicie z dziećmi codziennie na dwór? 89, agnieszuna - co u Was? Nie odzywacie się wcale...

Gość Kacha mama Zuzi
U nas niestety tylko ta wieczorna czesc dnia jest stala, a w dzien to juz zalezy od humorku zuzanny, ogolnie malo spi, wiec tak w kolko je, przysypia, budzi sie, nosze na rekach, klade bez ubranku na lozku i cwiczymy rowerek, oglada sobie obrazki, klade do lozeczka z karuzela.. i tak w kolko do ok 17 kiedy przystepuje do usypiania jej, udaje sie zazwyczaj ok 19. Spacery ok poludnia, ostatnio odpuscilam bo nie chce malej przeziebic przed szczepieniem

Gość Agnieszuna
Grudniowa mamuśka dziękuję za pamięć ;) córka ma katar już ponad tydzień. I nie przechodzi jej. W środę miała mieć szczepienie ale nici z tego. Ciekawe jak lekarka wyleczy jej ten katar bo ja już nie mam siły

Gość grudniowa mamuska
Agnieszuna - u nas zawsze na katar pomagały inhalacje z soli fizjologicznej, woda morka do noska i odciąganie + witamina C. Katar u takiego maluszka to jakaś masakra. Oby szybko przeszło...

Gość sztefka
My wychodzimy codziennie niezależnie od pogody. W sumie dzień zaczynamy ok 8 rano. Mała w leżaczku a ja próbuje zrobić i zjeść śniadanie. Ogólnie nadal dużo spi choć w dzień bardzo płytko i krótkie dystanse :) Spacer to tylko godzina, bo tylko tyle wytrzymuje do następnego karmienia. Kapiemy raz na 2-3 dni, ale ogólnie cała pielęgnacja przemywanie czy kąpiel zaczyna się ok 18-19. O 20 jest najdłuższa sesja przy cycku ok godziny no i w sumie śpi cała noc z przerwami co 2-3h na kilka lykow mleka ale nie trwa to dłużej niż 5minut. Pobudka ok 8 rano :) Łatwe w obsłudze to moje dziecko póki co, ale lubi się dużo nosić w dzień i niewiele da się z nia zrobić w domu ale nie martwi mnie to. Traktuje te 3 pierwsze miesiące jako 4 trymestr ciazy. Brak obiadu czy niewyprane pranie to bzdury :) mąż po pracy to robi albo się zamieniamy.

Gość Kacha mama Zuzi
Sztefka Twoja tylko godzine wytrzymuje bez karmienia? Moja tez bardzo czesto je a do tego lubi sobie przysypiac z c***m w buzi. Tez niewiele moge na razie w domu zrobic, ale jest coraz lepiej bo coraz bardziej interesuje sie wszystkim wokolo:)

Gość sztefka
Kacha tak. Tzn w dzień max godzina a w nocy do 3h. Z tym że ona je krótko, ok 5-10min nie dłużej. Próbowałam to wydłużać ale wtedy mocno ulewa. Taki mały zoladeczek mi się trafił :)

Nam jakieś półtora tygodnia temu pani doktor nie kazała inhalowac i nie dawać witaminy C (przestałam bo dawałam i robiłam bo w tym samym okresie kiedyś miała druga córcia katar i pamiętam że tak leczylismy ją) i tak oto gil stał się zielony

Gość grudniowa mamuska
Agnieszuna - zielony katar może wskazywać na nadkażenie bakteryjne. Ja zawsze przy katarze postępuję w ten sam sposób: inhalacje z soli fizjologicznej, sól morska do nosa i odciąganie, czasami też używałam nasivinu, ale to max. 3 dni, witaminę c w kroplkach też stosowałam. Zawsze takie postępowanie pomagało.

Gość Jumaan
Agnieszuna nie martw sie na zapas. Może nie bedzie aż tak źle ze trzeba bedzie antybiotyk. Kacha ja też od kilku dni wstrzymuje się ze spacerkami żeby sie nie przeziębić przed szczepieniem. Dziś byłyśmy na usg bioderek, myślałam, że wszystko bedzie ok bo pierwsze miała robione w szpitalu i było super a teraz na granicy normy.. :( Doktor zalecił wkładać pieluszkę między nogi ale internet mówi ( :) ) ,że to wcale nie jest dobry pomysł. Co wy na to? Jak moge jej pomóc z tymi bioderkami? A jak u was połóg minął, bo ja już ponad 7tyg po porodzie a mam jeszcze brązowe plamienie, a do wagi sprzed zostało 7kg z 13.

Gość grudniowa mamuska
Agnieszuna - daj znać jak po wizycie... Jumaan - ja z pierwszą córką miałam zalecone szerokie pieluchowanie i tak robiłam.

Gość Kacha mama Zuzi
Tez czytalam ze sie odchodzi od wkladania pieluszek miedzy nozki. Ale takich mamy lekarzy.. to ja wiem z internetu ze sie obecnie odradza aftin, bo szkodzi na uklad nerwowy, a lekarze uparcie go zalecaja niemowletaom. Tak samo nasz pediatra pierwszy raz slyszala ze dziecko moze nie tolerowac kropelek z wit d.. Nam powiedziano zeby po szczepieniu unikac chodzenia na spacery gdzie jest duzo ludzi, sklepy itd. A szczepienie to przykra sprawa, mala tak plakala , pierwszy raz lzy plynely jej po policzkach:(

Gość sztefka
U mnie połóg już chyba na koncowce, mam lekko żółte plamienie. Co do wagi to mam już mniej niż przed ciaza ( razem zeszło mi juz 17kg). Ja mam wrażenie że lekarze wogole się nie doksztalcaja. Nadal radzą wg starych zaleceń. Straszne to jest i moje zaufanie jest naprawdę mocno ograniczone. A już łatwość polskich lekarzy do antybiotykow jest naprawdę zalamujaca. Zawsze słucham swojego instynktu na pierwszym miejscu. My się dalej borykamy z trądzikiem. Buźka już lepsza tylko sucha ale główka pod włosami cała w pryszczykach.

Hej dziewczyny! Na szczęście nie było naszej Pani doktor i inna wypisala nam kropelki. Ogólnie byłam zachwycona wizytą. Szybko, sprawnie i przyjemnie. A nasza... Żal żal żal. Późno przychodzi, pacjentów multum, kłócą się, nie chcą przepuścić nawet jak ktoś umiera. Wizyta trwa tak długo że czasami myślę że szybciej małpy ewolucji doznają niż się doczekam wizyty. Szok co za ruchy ma ta kobieta i wcale nie jest stara. Najgorsze jest to że ta sama przychodnia i nie można się przepisać.

Gość gość
Lekarza ma sie prawo zmienic raz w roku bezplatnie !