Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzekająca 123

Przeraża mnie co ile teraz kosztuje ...

Polecane posty

Gość gość
700 zł na wesele? Chyba cie po\yebalo.

Gość gość
gość dziś przecież tam jest 13 euro za kilogram, a nie 25!!! :o

Gość gość
Ja na chrzciny zapraszam tylko swiadkow i dziadkow. Obiad i ciasto w domu. Jak sie chce to sie da a nie postaw sie a zastaw sie i co ludzie powiedza. Za tydzien mam komunie starszego dziecka i tez tylko najbizsza rodzina a wyjdzie mi ponad 2000 w malej restauracji. Ciuchy kupilam, ale zestaw uniwersalny, kazda rzecz moge nosic osobno do innego zestawienia. Fakt bylo mi szkoda kasy na szmaty, ale raz mozna. Zafundowalam sobie keratynowe prostowanie wlosow i spokoj bedzie z ukladaniem w koncu. Zaplacilam o polowe mniej niz w salonie, bo robila mi znajoma fryzjerka. Nie wierze ze ktos wydaje 100 zl na tydzien. Warzywa i woce tez sa drogie przynajmniej te mlode teraz.

Gość gość
Polskie ziemniaki młode nie wiem jak teraz ale tydz temu na rynku u mnie. 6zl kg

Gość gość
Jabłka tez wcale nie są takie tanie. Kg to 2,50 zł i wychodzą 4 jabłka czyli przy czteroosobowej rodzinie po jednym na osobę. Za duży chleb zapłaciłam ostatnio 6,80 zł. Kostka masła to 4,99 zł w markecie, a same wiecie, jak masło szybko idzie. Warzywa? Papryka kosztuje kilkanaście zł, cukinia ok. 6 zł, ogórki podobnie. Wędliny kupuje na pasażu, w małym sklepiku. jeszcze niedawno kg kosztował ok. 35 zł, teraz poniżej 40 zł można kupić tylko boczek. Boję się pomyśleć, co będzie z wakacjami, bo już w zeszłym roku ceny nad Bałtykiem oszalały. Na dodatek po zamieszaniu z Katarem straszą wzrostem cen benzyny. A wypłata od kilku lat stoi w miejscu. :(

Gość gość
Oczywiście, że ceny idą w górę i kraj oszalał. Jeszcze 2 lata temu byłam w stanie ugotować obiad za 10 zł dla dwóch dorosłych osób+ dziecko, a teraz musiałaby by to być maślanka i ziemniaki ze skwarkami. Jedynie co to kupiłam maszynę do wypiekania chleba w domu i mięso na kanapki piekę lub gotuję sama- nie kupuję tych gotowych za 49.99 za kg. Jedynie ser dla dziecka kupuję w sklepie

Gość gość
Kupując warzywa i owoce żyjecie za 100 tyg?! Znaczy ziemniaki, jablka i ryż jecie przez tydzień. A w niedzielę pierś z kurczaka. Nie zaklinaj rzeczywistości. Chemii rozumiem nie kupujesz? Usiądź jeszcze raz z kalkulatorem i podlicz od nowa ile wydajesz miesięcznie i usrednij, napewno wyjdzie ci więcej niż 100 tyg. Oczywiście, że spozywka i chemia drożeje. Przecież każda z nas robi zakupy i widzi. Życie za granicą też jest drogie, spożywcze, chemia, ubrania w wyliczeniu na godzinę pracy są tańsze niż u nas, bardzo drogie są mieszkania do wynajęcia. Opłaty miejskie, drogowe (Holandia), podatki. Ale prawda jest taka, że dwie osoby pracujące na hali produkcyjnej w Holandii, oplacajac mieszkanie, nie oszczędzające na jedzeniu, ubraniach, rozrywkach żyją sobie spokojnie. W Polsce niemożliwe.

Gość gość
narzekająca 123 wczoraj Przepraszam bardzo ile wydajesz na jedzenie codziennie przy produktach ze średniej półki na dwie osoby? 60-70zł? Tyle to ja wydaję na 4 i uwierz, owoc i mleko zawsze tam są. Ja wiem, że w ciąży są zachcianki i je się więcej, ale jak piszesz, że zakupy robisz w średniej półce... Wydaje mi się, że spokojnie te 10 zł wydasz mniej.

Gość gość
Autorko ty jesteś identyczna jak moja kuzynka. Żyje na o wiele lepszym poziomie, nie w mieszkaniu, a w domu, jeździ sobie samochodem, nie pracuje, mąż ją utrzymuje, dom jej nowy wybudował i ona wiecznie narzeka jak to kasa na wszystko sie rozłazi, chociaż wie że i tak mąż jej ją da. Czasami nie mogę już słuchać jej ględzenia, czasami mam wrażenie że na siłe ględzenia.

Gość gość
gość dziś Jabłka 3,50 kiedyś byly max po 2 zl, banany 7 zl, chleb dobry to za pól kg trzeba zapłacić z 4,50. Mleko pasteryzowane w niskiej temp bo tylko takie jest wartościowe to 4 zl, kakao jeszcze niedawno kupowałam puchatek po 3,99 a wczoraj 5,89. Dżem z 5 zl żeby byl zrobiony z 40 g owoców na 100g produktu. Soki 1l po 5 zl. A masło fiu fiu za dobra kostkę masla to trzeba dać 7 zl. x Jabłka 3 zł banany 4,5zł chleb dobry kg 6 zł mleko tzw świeże 2-2,5zł kakao kupuje się zwykłe 4 zł dżem zgoda soki spokojnie można kupić dobry sok za 2-3 zł poza tym to tona cukru, za 5 zł mam litr świeżo wyciskanego jabłkowego - nie wiem gdzie mieszkasz, ale moim zdaniem ceny, które ja podałam są już wysokie, ponieważ z najniższej krajowej ciężko jest kupić jedzenie na cały miesiąc dla 4 osobowej rodziny, ale to co ty podałaś to jest juz jakiś kosmos

Gość gość
"My z mężem pijemy zgrzewkę wody przez dwa dni" Żartujesz sobie ? To tak się da ?

Gość gość
"Boję się pomyśleć, co będzie z wakacjami, bo już w zeszłym roku ceny nad Bałtykiem oszalały. " Ale nie zrezygnujesz z nich bo cie na nie stać. To nie truj.

Gość gość
gość dziś Ceny idą w górę bo zarabiamy coraz lepiej. Niech wam się nie wydaje, że zarobki będą wysokie a ceny niskie. Takich cudów nie ma. xx Ha ha ha ha ale do/jeb/ałaś! Coraz lepiej? Chyba masz na myśli najniższą krajową, która co roku idzie w górę. U mnie w pracy dochodzi do takich absurdów, że pracujący 7-10 lat ma tylko 150 zł więcej od osoby świeżo zatrudnionej, kiedy to parę lat temu różnica była 500zł. A ceny sporo niższe. W tej chwili sam czynsz mam 200zł więcej. Światła oszczędzam coraz więcej, a coraz więcej płacę.

Gość gość
"Boję się pomyśleć, co będzie z wakacjami, bo już w zeszłym roku ceny nad Bałtykiem oszalały. " Ale nie zrezygnujesz z nich bo cie na nie stać. To nie truj. xxx Owszem stać mnie, ale są osoby, których już nie będzie stać. Zawsze w czerwcu dostaję roczna premię, zwykle ją odkładałam, teraz będę musiała dołożyć do wyjazdu. Więc mogę ponarzekać na wzrost cen.

Gość gość
Nie czytałam całości ale pracuje w sklepie 3 tyg temu wymieniliśmy fiszki i wszystko o 20 ,80 gr poszło w górę.

Gość narzekajaca123
9.24 moze i przypominam Ci znajomą ale w przeciwienstwie do niej ja tez mam swój dochód, zwsze odkładamy z mezem kase ale jakos lzej to szło a teraz ciezko tyle odłożyc co bym chciała bo wszystko drogie....

Gość narzekająca123
9.30 a to dużo wg Ciebie? pijemy zgrzewkę na dwa dni plus ja piję jeszcze mleko i soki

Gość narzekająca123
9.29 gdze ty kupujesz dobry sok za 2-3 zł? chyba napój... a ja mówię o soku ktory kosztuje 4-5 zł

Gość gość
To co wy jecie kawior codziennie? Mi wychodzi właśnie 60-70 zł dziennie na 4 osoby i nie, nie głodujemy, ani nie kupujemy mortadeli i pasztetowej, jak

Gość gość
Chyba ludzie nie wiadomo co jedzą.30 zł dziennie na to 2 osoby.Jem co chce.Wędlina w granicach 30 zł za kg.Soków nie pije bo nie lubie.Przecież nie zjadasz kg mięsa na dzień.Jak robisz schabowego to 3 szt na 2 osoby.Wędliny też kilka plasterków.A bananów to codziennie po kg .Czasami zjadam 1.Nie dlatego że drogi tylko zwyczajnie codziennie się nie chce.1 kg karkówki to na 2 osoby min 2 obiady.Wydajecie na głupoty .Ciekawe jak ludzie żyli bez tych wy!yslnych owoców i zdrowi byli.Najlepsze owoce są polskie,sezonowe.

Gość gość
gość dziś Wiesz, ludzie kiedyś żyli bez elektryczności, samochodów, mieli po jednej parze butów i to tylko na niedzielę... i teraz by tak żyć można, tylko po co? Po to się społeczeństwa rozwijają, po to jest postęp, żeby mieć w życiu coraz więcej możliwości, kulinarnych też.

Gość gość
Polskie owoce sezonowe to przez pół roku tylko jabłka.

Gość gość
Jest dużo polskich owoców sezonowych tylko że to jest drobnica i nie kupisz jej w markecie tylko u prostych ludzi w okreslonych miejscach no i to kosztuje

Gość gość
Jak chce mieć codziennie co innego to kosztuje. Poza tym obiad i śniadanie a gdzie jeszcze kolacja podwieczorek dodatki. Picie...

Gość gość
Przed chwilą byłam w markecie budowlanym bo musimy wymienić drzwi z tylu domu. Tam się wchodzi do piwnicy. Najtańsze drzwi zewnętrzne 600zl.

Gość gość
A ja mieszkam w Anglii .i tu się leczę neurologiczne. Dwa razy w tygodniu mam kroplowki w domu.Koszt tych leków to £75,000 rocznie. I to mnie przeraża pomimo że mam ten lek refundowanych tutaj.Do Polski nie mogę wrócić bo w pl tego leku nie tefunduja . 500,000 płn rocznie. Ale dzięki temu żyję normalnie mam męża pracuję i troje dzieci.

Gość gość
jak dostajecie za pieprzenie się i rozmnażanie po 500+ na bachory to zamknąć mordę i nie dyskutować, bo my za pracę dostajemy ok. 1500 zł i kuźwa musimy żyć w tym j*****m kraju

Gość gość
To się k***a wyprowadź z tego ***abego kraju. Jednego buraka mniej!!!

Gość gość
Szczerze mówiac nasze pensje też ida w górę. Ja zarabiałam w zeszłym roku 2.300/rękę a teraz mam 3.250. Czyli jest coraz lepiej! Jak będziemy zarabiać tak jak na zachodzie (za kilka Lat) to będziemy płacić za jedzenie tyle co oni czyli dwa do trzech razy więcej niż dziś a tego chyba nie chcecie.

Gość gość
W PL wszystko jest takie tanie, że trudno uwierzyć. Ja mieszkam w Szwecji I tu to dopiero jest drogo. Kg dobrego chleba kosztuje 35 zł. A np filet z dorsza 150 zł. Ja wiem, że w Szwecji sa wyższe zarobki ale tu jest strasznie drogo. Jednopokojowe mieszkanie w Sztokholmie kosztuje miesięcznie 6.000 zł a jak chcesz mieć własnościowe to trzeba dać 2.600.000 zł. No, ale wy tylko wiecie, że wam w PL drogo.