Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie żenujące jest to wytykanie błędów stylistycznych i ortograficznych.

Polecane posty

Gość gość
nie będę poprawiac zadnych bledow??? ani pisać przecinkow!!!! nic k***a nic takiego nie będę pisać bo ty masz taka wizje spływaj na inny kanal dla ortograficznych wariatek

Gość gość
Brakuje mi przecinka w wypowiedzi. Znajdzie któraś? :P gość 10:45

Gość gość
Otóż to, bo inne znaczenie ma "robić łaskę", a inne "robić laskę".

Gość gość
w*********j stad ,lepiej??

Gość gość
będę teraz klac i robic bledy,w*****a mnie wizja tych polonistek ,skonczylo się pisanie

Gość gość
10:49 i 10:50 Wszystko z głową dobrze?

Gość gość
niedobrze mam uczulenie na kretynki,w*********j

Gość gość
10:54 Jak Ci można pomóc, słoneczko? Bo aż żal, że na świecie są tacy smutni ludzie jak Ty. Pogłaskać, przytulić?

Gość gość
nie chce rzygac nie dotykaj mnie wariatko

Gość gość
Ja ukonczylam kierunek ścisły (fizykę), a znam lepiej ortografię od ludzi po filologiach... W szkole wygralam konkurs ortograficzny. A teraz wchodze na pierwsze lepsze forum, a tam ludzie po anglistykach, germanistykach pisza i robią byki w podstawowych wyrazach. Najczęstsze to "na prawdę" oraz stawianie przecinka w wyrażeniu: "chyba ze, mimo ze" a wiadomo ze to wyjątki są... Coraz częściej tez obserwuje pisanie "by" oddzielnie z czasownikiem, np. "Chciał bym, poszła bym". Ręce opadają... Studia teraz juz naprawde nie świadczą o inteligencji.

Gość gość
macie chorobę zwisłych rąk ,to rodzaj nerwicy

Gość gość
Jestem po studiach edytorskich i mnie takie błędy rażą, bo sama doskonale wiem, że poprawnej pisowni można się nauczyć, wystarczy chcieć. Jednak nigdy nie zdarzyło mi się wprost komuś wytykać błędów, jak ktoś znajomy pisze z błędami, to w swoich wiadomościach staram się używać tych samych słów, tym razem poprawnie :P i mam nadzieję, że ta osoba zorientuje się, jak powinno dane słowo się pisać :P choć niestety niektórzy są czasem "uparci" w błędzie, ale to już ich sprawa

Gość gość
dziś to doucz się jeszcze interpunkcji :P "Najczęstsze to "na prawdę" oraz stawianie przecinka w wyrażeniu: "chyba ze, mimo ze"(,) a wiadomo (,) ze to (są) wyjątki... " Nie wyjątki, tylko zjawisko cofanie przecinka, w polskiej interpunkcji nie ma wyjątków, bo postawić przecinek można tylko ze względów semantyczno-składniowych. Wszystko jest logicznie i jasno uzasadnione, ale trzeba znać składnię, żeby to zrozumieć. Jak już czepiasz się innych, to spójrz też na swoje braki :P

Gość gość
Nie zgadzam się z autorką. Uważam, ze poprawianie błędów na anonimowym forum jest wyjątkowo cenne ( co innego wprost, wtedy można kogoś urazić). Inteligentny człowiek wykorzystuje każdą okazję, żeby się czegoś nauczyć - a to własnie jest okazją jest. Lepiej być poprawionym anonimowo niż stać się pośmiewiskiem w realu ( a niektóre błędy po prostu człowieka kompromitują). Dorosły człowiek, a wiec przynajmniej po szkole podstawowej, robiący drastyczne błędy, staje się niewiarygodny w swoich wypowiedziach, radach - jak może ich udzielać, jeśli sam nie poradził siebie z czymś, co było wałkowane przez całe lata od dzieciństwa? Dodatkowo - błąd ortograficzny, zwłaszcza w temacie wypowiedzi, utrwala się także innym czytającym. Przy szybkim pisaniu zdarzają się często literówki i te nie stanowią problemu na tego typu forum.

Gość gość
11:10 ja skonczylam fizykę, wiec mogę robić błędy. Nie jestem humanista jak ludzie po filologiach teoretycznie powinni byc. A co do przecinkow to mam z tym lekkie problemy, to fakt, ale można mi wybaczyć bo nie jestem po studiach humanistycznych ;)

Gość gość
A co śmieszne to coraz więcej tłumaczy tez robi byki... Nawet na swoich stronach reklamujacych ich usługi maja byki... A ci wszyscy copywriterzy tez byk na byku... Masakra co się dzieje.

Gość gość
Mam wrażenie, że coraz częściej wyrażenia z błędami są częstsze niż poprawne. Nie widuję "dałam dziecku owoc, tort" tylko "dałam dziecku owoca, torta".

Gość gość
A ja jestem po polibudzie i mnie jezyk polski w ogole nie interesuje

Gość gość
może zostać ośmieszony,właśnie,i o to chodzi,jesteście zdolni do ośmieszania innych,do szydzenia do umniejszania,ohydne,o wiele bardziej niż jakieś literki ,kokosze w realu często obrabiają dupsko wyśmiewają piętnują

Gość gość
Od błędów ortograf. do agresji tych samych osób widać droga niedaleka .....

Gość gość
gość dziś "Lepiej być poprawionym anonimowo niż stać się pośmiewiskiem w realu ( a niektóre błędy po prostu człowieka kompromitują). " Święte słowa. Ostatnio przeprowadzaliśmy rekrutację, więc miałam okazję przeczytać kilkadziesiąt CV, listów motywacyjnych i maili. Większość oczywiście napisana całkiem poprawnie, co najwyżej z jakimś drobnym błędem interpunkcyjnym. Ale była też i mniejszość, w wersji najłagodniejszej z kilkoma-kilkunastoma literówkami, w skrajnej z błędami typu "jestem idealnom kandydatkom" czy "pracowałem na rórznych stanowiskach", i to nie pojedyńczymi. Oczywiście te kandydatury zostały odrzucone na starcie, bo wychodzimy z założenia, że jeśli się komuś nie chce postarać kandydując, to i w pracy będzie olewał takie "drobne szczegóły". A przy jednej kandydatce poczułam się jak na Kafe, bo od razu w mailu zaznaczyła, że ma "dysortografię" i prosi, żeby nie zwracać zbytniej uwagi na błędy w jej dokumentach, bo liczy się treść. Aha, to nie była rekrutacja na operatora betoniarki tylko na stanowisko asystentki dyrekcji, czyli związane z codzienną, intensywną komunikacją, w tym pisemną... A wy się dziwicie, ze ludziom na forach się nie chce ;) PS. Jak na forum widzę wpis typu "ciąg myśli", nieskalany wielkimi literami ani znakami przestankowymi, albo naszpikowany błędami, to uwagi nie zwracam ani na błędy, ani tym bardziej na treść, bo skoro autor uznał, że można ją przestawić na odwal, to widać jest kompletnie nieistotna i na odpowiedziach mu nie zależy.

Gość gość
" Żałosna jest natomiast reakcja osób, którym się uwagę zwróci. Zamiast podziękować , to się rzucają i piszą, że to nie egzamin lub inną bzdurę." To tak jakby ci ktoś wytknął że masz tłustą d**e. Zamiast podziękować, w ręke pocałować i iść na siłownie to sie obrażasz.

Gość gość
autorze i co ty zrobiłeś ,zleciały się nawiedzone niespełnione babska z wielkimi zadami

Gość gość
"Najczęstsze to "na prawdę" oraz stawianie przecinka w wyrażeniu: "chyba ze, mimo ze" a wiadomo ze to wyjątki są... ' Nie raz mi się zdarzyło z rozpędu nie zauważyć że wcisnęłam spacje i wyszło mi z tego jakieś "na prawde" mimo że wiem że jak to sie pisze. Ale nie sądziłam że niektórzy ludzie są tak głupi i nie wpadną na to że to literówką. Kobieto co innego pismo do urzędu, czy sprawdzian z jezyka polskiego a co innego forum, zbiorowisko szamba. Zrozum my tu mamy dostateczną swiadomość że tracimy czas gadając o głupotach żeby go tracić jeszcze więcej na pilnowanie każdego słówka, bo wtedy to byśmy chyba cały dzień tu tracili. Trzeba rozróżniać sprawy wielkiej wagi od mniejszej. Dlaczego nie wejdziesz na główny i nie zaczniesz tam walczyć z prawikami i innymi niereformowalnymi głąbami którzy piszą o ******iu. Może tam zbawiaj świat

Gość gość
Irytuje mnie tłumaczenie w stylu: "Piszę na telefonie jedną ręką, klawiatura mnie nie lubi" itp. Nawet gdybym była tak pijana, że aż prawie nieprzytomna i musiała pisać na telefonie nosem, nigdy nie napisałabym "żęsy" zamiast "rzęsy". Zasady ortografii przypominają się automatycznie kiedy piszesz, a wymówka "jedną ręką na telefonie" znaczy, że po prostu ich nie znasz.

Gość gość
nie zrobiłam żadnego błędu ortograficznego pisząc jedną ręką stara wredna krowo ,nie postawiłam przecineczka,mam łapę w gipsie ,jesteś wrednym babsztylem teraz to wiem

Gość gość
gość dziś " Żałosna jest natomiast reakcja osób, którym się uwagę zwróci. Zamiast podziękować , to się rzucają i piszą, że to nie egzamin lub inną bzdurę." To tak jakby ci ktoś wytknął że masz tłustą d**e. Zamiast podziękować, w ręke pocałować i iść na siłownie to sie obrażasz. x I tu się mylisz. Własną dupę każdy widzi bez wytknięcia, a z błędów nie zdaje sobie sprawy, inaczej by ich nie robił. Dodam, że szybciej można je poprawić, niż stracić tłuszcz na siłowni :)

Gość gość
coo myslałas ze mnie już nie ma u widzisz jestem wredoto

Gość gość
Kobieto co innego pismo do urzędu, czy sprawdzian z jezyka polskiego a co innego forum, zbiorowisko szamba. xxx Osoba wykształcona, na odpowiednim poziomie nie musi się zastanawiać, jak się pisze poprawnie, tylko po prostu to wie. Podobnie, jak nie musi się zastanawiać nad wieloma innymi rzeczami np. jaka cyfra jest po 2.

Gość gość
jakie nadymione ego,nie trawię buców ale ty naprawdę jesteś niedor*****a