Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból porodowy ma sens.

Polecane posty

Gość gość

Postanowiłam napisać ten post, aby coś wyjaśnić. Widzę, że wiele kobiet uważa ból porodowy za jakiś bezsensowny horror i marzy o znieczuleniu. Sama jestem po dwóch porodach bez znieczulenia i wiem jak to boli. To jest potrzebne, ma sens, tylko kobiety nie są dobrze do tego przygotowane. Bolą skurcze, a dzieje się tak dlatego, że wtedy czujesz kiedy przeć i masz większą determinację do mocnego parcia. Jeśli nic nie czujesz i tylko ktoś ci mówi, że teraz jest skurcz i masz przeć, w życiu nie będziesz tak mocno parła! Ból porodowy ułatwia sprawny poród!

Gość gość
Co za bzdury. Rodzilam ze znieczuleniem i czulam kiedy mam przez, tylko ze nie bolalo... urodzilam przy 3 parciach

Gość gość
A ja się zgadzam z autorką. Jeden poród miałam ze znieczuleniem, a jeden bez znieczulenia. Ból porodowy pomagał mi baaaaardzo mocno przeć. Poród ze znieczuleniem zakończył się lekkim niedotlenieniem dziecka, bo za słabo parłam, a poród bez znieczulenia przebiegł ok i dziecko urodziło się zdrowe. Nie wyobrażam sobie urodzić dużego dziecka bez bólu porodowego. Jeżeli dziecko jest drobne, poród przebiega szybko, to ok, można sobie radzić z parciem bez znieczulenia, ale przy większym dziecku ten ból naprawdę pomaga. Nie bez powodu to boli, natura wie co robi. Nie ma się czego bać.

Gość gość
Ja też rodziłam ze znieczuleniem i wiedziałam kiedy przeć. Odczuwałam skurcze, tylko o wiele słabiej i nie bolało jakoś szczególnie. To nie było tak, że nie miałam czucia! Urodziłam bardzo szybko, po dwóch parciach. Uważam, że pacjentka zawsze powinna mieć wybór, czy chce znieczulenie czy nie. Tak jak u dentysty. I uważam, że ból nie ma sensu. Dlaczego kobieta ma wspominać poród jako traumę, rzeźnię? Wiesz jak to boli, ale może kogoś bolało bardziej, nie wiesz tego.

Gość gość
14.21 Jaką wagę masz na myśli pisząc o dużym dziecku? Mnie się wydaje, że jak ból jest silny kobieta może być tak wykończona, że może już nie mieć siły przeć.

Gość gość
Przecież parte to pikuś i nic nie bolą, rozwierające to jest masakra i żadna kobieta nie zasługuje na taki ból

Gość gość
14,23 W tym artykule chodzi o to, że kobiety unikając bólu decydują się na cesarki, nie ma tam słowa o znieczuleniu.