Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ktora sie zna na gotowaniu?czym przyprawiać zupe kalafiorową??

Polecane posty

Gość gość

jakie przyprawy do zupy kalafiorowej z ziemniakami ?? macie pomysly??nie chce zabic smaku zupy jakimis przyprawami ktore nie pasuja...jestem laikiem kucharskim:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
koperek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sól, pieprz, śmietana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koperek i masełko :) I gotuj na małym ogniu z dużą ilością włoszczyzny. Można też włożyć skrzydełko kurczaka, jeśli lubicie na mięsie, ale ja wolę bez mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale po co maslo do tej zupy?smazyc na nim cos czy poprostu wrzucic do garnka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dorzuam do kazdej zupy " przyprawa do rosolu" chyba 2 zl kosztuje, bez soli jest, i jest to mieszanka roznych przyprae, a jak rosol dobry to wszystko dobre, zreszta do wszystkiego to wrzucam ostatnio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wystarczy sól, pieprz i śmietana obowiązkowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja podsmazam zawsze troche cebuli na masle o pozniej zalewam woda i dodaje wloszczyzne i warzywa, przyprawiam pieprzem i ziolami, soli uzywam bardzo malo (ale to inna sprawa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koperek,lubczyk,ząbek czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię krem z kalafiora posypany natką pietruszki i podawany z grzankami czosnkowymi - bardzo pasuje to razem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie kombinujcie z tymi przyprawami , czosnek do kalafiora średni pasuje . Najlepiej smakuje taka prosta zupa czyli : Sól, pieprz, masło klarowane tak jak ktoś wyżej napisał i dużo koperku , Oczywiście oprócz tego kwaśna śmietana , ziemniaki , kalafior ,marchewka , kawałek selera , pietruszka . Można też z samego kalafiora i ziemniaków plus przyprawy i śmietana . Taka zupa smakuje jak dawniej u babci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale chyba każdy przyprawia jak lubi :D i moja prababcia czosnek do każdej zupy dawała (no prawie, bo do owocowej np, ciężko). To co, nie umiała gotować czy robiła gorsze zupy? :D Rozwalają mnie takie tematy. Ja kalafiorowa robię podobnie jak rosół, jak używasz normalnej ilości kalafiora a nie kilku różyczek to niczym smaku nie zabijesz. Koperku nie lubię to nie daję ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dokładnie,te dodatki psują tylko prawdziwy smak.Czosnek? Cebula? Eeee ...bez sensu... Włoszczyzna,ziemniaki,kalafior,mozna troszkę zaprawić mąką,jak ktoś lubi takie zawiesiste zupy,łyżka prawdziwego masła,trochę śmietany i duuuuużo kopru :) pyyyychaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Śmietana wcale nie musi być, ani masło. ani mięso, zupa-krem z kalafiora i korzenia selera, na warzywnym wywarze, doprawiona solą pieprzem, natka pietruszki posiekana na to, aha i można dodać też płatki migdałowe prażone lub słonecznik prażony już przed podaniem. pycha zupa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy tylko ja nie znoszę kalafiora?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ok gościu powyżej , każdy gotuje tak jak mu smakuje . Dajesz do wszystkiego czosnek , zgoda ale według mnie kalafior jest zbyt delikatny by jego smak zabijać czosnkiem tym bardziej kalafiorowa gotowana na maśle . Ale ok każdy robi jak mu smakuje .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś A próbowałaś? Spróbuj, i dopiero krytykuj ;) Ja mogę napisać, że dużo koperku da zupę koperkową, i co? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"Taka zupa smakuje jak dawniej u babci. " Zależy jak czyja babcia gotowała... U mojej w ogródku poza "klasyką" typu koperek i pietruszka, rósł i był przez nią używany rozmaryn, macierzanka, mięta, szałwia... Dla mnie zioła są nierozerwalnie związane ze smakiem "jak u babci" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Myślę, że nawet jak niczym nie przyprawisz tylko posolisz i na końcu dolejesz Maggi to będzie też bardzo dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość 11:17 Czy próbowałam ? Oczywiście że tak i nie smakowała mi ani mojej rodzinie nie podchodzą tego typu zupy które mają za każdym razem te same przyprawy . To według mojego smaku takie barowe jedzenie . Ja gotuje tak ze gdy domownicy wchodza do domu , wiedzą po zapachu co dziś na obiad bo każde danie ma swoje przyprawy które wydobywają ich aromat . Tam gdzie pasuje czosnek to oczywiście też go dodaję ale , ale np nigdy nie dodam czosnku do rosołu bo według mnie zepsułby i smak i aromat. Duża ilość przypieczonej cebuli to jest cała esencja rosołu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś taaaak... zrobić normalne jedzenie i spartolić na koniec chemicznym paskudztwem... no "super" rada :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dodaję koperek i tymianek, zaciągam żółtkiem i odrobiną śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11:25 Dla mnie esencja rosołu to duża ilość dobrego mięsa i odpowiednie gotowanie. Dużą ilość cebuli daję do cebulowej :D :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja wrzucam kostke rosolowa czasem jeszcze dodam trochę vegety. Nie można dac się zwariowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11:39 Ok, nie dokuczaj. Pani chciała zaprezentować wyrafinowaną i prawdziwą kuchnię :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11:39 Temat dotyczył przypraw a nie głównych składników zup i sposobu ich gotowania , więc daruj sobie ten kpiący ton, pisząc że esencją rosołu jest duża ilość dobrego mięsa. Apropos cebuli , jeśłi już jesteś tak złośliwa to spróbuj ugotować dobry rosół bez jej dodatku , lub z mocno przypieczonej cebuli zrobić zupę cebulową . Zresztą ta dyskusja do niczego nie prowadzi , autorka prosiła o wymienienie przypraw PASUJĄCYCH do zupy kalafiorowej więc nie zaśmiecajmy jej tematu .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11:59 No, ale jak ugotuje z cebula np. to domownicy na pewno nie poczują kalafiora wchodząc do domu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję zawsze na dużej ilości włoszczyzny, teraz jest sezon więc świeża pietruszka, kawałek selera, por, marchew, czasem gałązka maggi, pieprz, listek laurowy /nie dużo/, kalafior, ziemniaki i koperek, na koniec. Dodaję też śmietanę. Jeżeli gotuję na mięsie, najczęściej na indyku to już bez masełka, jak na samych warzywach to masełko daję, żadnych kostek rosołowych itp. nie używam, troszkę soli na koniec do smaku i śmietana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
12:06 Twoi domownicy nie poczują ,natomiast moi tak ,bo nie wiem czy zwróciłaś uwagę że nie podałam w składnikach cebuli ? x "Sól, pieprz, masło klarowane tak jak ktoś wyżej napisał i dużo koperku , Oczywiście oprócz tego kwaśna śmietana , ziemniaki , kalafior ,marchewka , kawałek selera , pietruszka " Pusta dyskusja , nic nie wnosząca do tematu .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×