Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy tylko kiepsko zarabiające kobiety siedzą na wychowawczym?

Polecane posty

Gość gość
Niekoniecznie. Ja jestem domatorka. Moim marzeniem zawsze było posiadanie rodziny, z tradycyjnym podziałem ról. I spełniło się. :)

Gość gość
Najgorsze są zlobki państwowe

Gość gość
bo wolą naklepać bachorów i siedzieć w domu dostając za rozmnażanie się 500+,

Gość gość
zamiast 500 + powinna być dopłata do opiekunki/żłobka albo odpis od podatku. tak jak ktoś mało zarabia to jest w czarnej d***e i całe to bajki o wychowywaniu można sobie wsadzić. jak nie stać na płatną opiekę a darmowej nie ma to się siedzi w domu gadając innym jak to się poświęciło dla dziecka

Gość gość
20.12 popieram.

Gość gość
Ale dlaczego? Co z rodzinami gdzie tylko tata pracuje?

Gość gość
20:27 to musi dobrze zarabiać - w wawie tak z 12 tyś chociaż

Gość gość
19:05 brawo, zazdraszczam

Gość gość
Ja teraz doceniam siedzenie w domu. Mam 2 dzieci. Pamietam jak po pierwszym wtocilam do oracy odrazu to macierzynskim. Co to za zycie? Ciagle w biegu, na nic czasu. Po pracy zakupy z wywieszonym jezorem, spokojnego czasu dla dzieci w ciagu tyg brak. Stres, stres i jeszcze choroby dzieci dochodza. Ja konczylam peace o 16.30 a maz dopiero o 19. Eee tam ja wole wszystko na spokojnie sobie robic a do pracy wroce jak maly troche podrosnie. Te ok 3 lata mnie nie zbawia.

Gość gość
Ja jestem z tych kobiet, które[oczywiście w uzgodnieniu z mężem] zdecydowały się wychowawcze, chociaż miesięczne pensje oscylowały w granicach 7 tys.+ dodatki,wcale nie małe. Dlaczego tak zdecydowaliśmy? Z takiego przyziemnego powodu, żadna niania nie zgodzi się na nienormowany czas pracy - rzadko 8 godzin, częściej po 10-12, a bywa i tak, że biznesowe spotkania trwają dłużej. Inną sprawą jest niemożliwość oddzielenia spraw zawodowych od domowych. Zamiast skupić się na życiu rodzinnym , człowiek myśli o pracy. Oboje chcieliśmy przeżywać przyjście na świat naszych dzieci, chcieliśmy to zrobić w sposób, który byłby dla naszej rodziny najbardziej sprzyjający. Czyli oszczędności, mąż pracuje, ja zajmuję się 2 dzieci 2,5 roku i 7 miesięcy, jeszcze urlop macierzyński, powrotu na swoje byłe stanowisko już nie przewiduję, ale mamy pomysł na pracę w domu. A zajmowanie się dziećmi jest cudowne, chociaż nieraz w kość dają.

Gość gość
ja chciałąm a dobrze zarabiałam

Gość gość
Jak ktoś rezygnuje dla siedzenia z dzieckiem z dobrej pensji to widocznie miał wykańczającą pracę w nienormowanym trybie. Reszty nie stać na płatną opiekę i żeby to nie zabierało pensji. Te co wróciły i mało zarabiają mają państwowy żłobek albo darmową babcię. Tyle w temacie

Gość gość
Tak, nie mają kasy żeby komuś zapłacić za opiekę to muszą. Sąsiedzi np ona pracowała na kasie, on kierowca tira. Ona siedzi z dwójką dzieci już z piąty rok, on często w rozjazdach. Ona gruba, zaniedbana, wiecznie z uwieszonymi dziećmi. Ciągle w domu albo piaskownicy, nie chciałabym tak żyć.

Gość gość
Te co ja znam zarabiały max 2,5 do ręki. Mają po dwójkę dzieci i zero babć do pomocy, no to muszą z tymi dzieciakami siedzieć, nie maja wyjścia i tylko czekają z utęsknieniem na wiek dziecka pozwalający na zapisanie do przedszkola. Jedna mi powiedziała że płakała tydzień ze szczęścia jak mogła wysłać starszego do przedszkola.

Gość gość
Ja zarabiam kiepsko i właśnie dlatego nie zdecydowałam się na urlop wychowawczy - bo z czego mam odłożyć na ten czas, jak potem odbudować oszczędności? Gdybym zarabiała dużo lepiej na pewno wolałabym więcej czasu spędzić z dziećmi.

Gość gość
9.39 to pewnie masz babcie do pomocy Skoro zarabiasz kiepsko to z czego oplacacie opiekę dla dziecka? Ja zarabiam malo i zostaje na wychowawczym bo nie chce pensji opiekunce oddawać, a gdyby mi mama pomogła to bym wróciła.

Gość gość
10:10 Ja nianće płacę 2200, jakbym miała jej oddawać swoją wypłatę też bym wolała zostać w domu.

Gość gość
10.11 no widzisz więc nie zarabiasx kiepsko jeżeli chodzi o opiekę nad dzieckiem. Ja bym chciała pracować ale z mojej wypłaty zostanie 200 zl jak weźmiemy opiekunke. Nie wiem czy dla tych pieniędzy warto dziecko z kims obcym zostawic. A gdybym zarabiala więcej to bym wróciła żeby było więcej pieniedzy. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, w ogóle ten temat jest z d**y. Każdy robi jak uważa ze swoim życiem.

Gość gość
Coś w tym jest, pracuję w dużej firmie, gdzie pensje są niezłe i nie pamiętam żeby któraś z dziewczyn poszła na wychowawczy i to pomimo tego, że opiekunka kosztuje ok. 2 tys. Wszystko zależy od sytuacji, ja bym nie wytrzymała w domu, już po pół roku mnie nosiło i nie mogłam się doczekać, aż się wyrwę do ludzi. Siedzenie w domu jest dobre dla dziecka, ale ogłupiające i śmiertelnie nudne.

Gość gość
11.26 to ty nigdzie z tym dzieckiem nie wychodzilas tylko siedziałas w domu? Nie dziwię się że fiksowałaś. A jakieś rozrywki dla dzieci, basen itd? Czy tylko spacerki?

Gość gość
Ja zarabiam 7400 netto wiec wiadomo ze szybko wrocilam do pracy I nie żałuję.

Gość gość
a ja siedziałam z dzieckiem pierwsze 4 lata życia jest tylko raz a praca do usranej śmierci przed ciążą pracowałam zarabiałam koło 3 tysięcy po powrocie z macierzyńskiego znalazłam , lepszą pracę bo się dokształciłam i zarabiałam już koło 7 tysięcy a i tak mając 35 lat i bliźniaki znowu poszłam na 4 lata wychowawczego i to za każdym razem bezpłatne :-) po tym okresie otworzyłam swoją praktykę i wszystkie kobiety które u mnie pracują mogą spokojnie wracać po wychowawczym , naturalnie same decydują kiedy Autorko to chyba nie zależy od portfela tylko od wartości Przecież wiadomo że jak jest bieda to taka matka jeszcze szybciej wróci do pracy nawet za 2 tysiące bo dwa to nie marny zasiłek :-) Może po prostu kobiety się decydują na wychowawczy bo to jest w danym momencie życia dla nich ważniejsze , niż cokolwiek innego .

Gość gość
A ja odkąd pamiętam zawsze chciałam być niepracujaca kura domowa i taka zostałam. W sumie to nawet nie wiem jak to jest chodzić do pracy :) Mam swoje hobby, moje studia to też było moje hobby, potrafią z tego wyciągnąć ze 2000 nieopodatkowane i w życiu nie zamienilabym swojego życia. Chce, to zrobię jakiś projekt, nie chce to nie robie.

Gość gość
13:11 Jak ma cię kto utrzymywać i ci nie powie że jesteś pasożytem to spoko.

Gość gość
Pracuje w prywatnym zlobku i szczerze to jest niesamowity przekrój osobowości. Są mamy ktore zarabiają wlasnie wspomniane 2tys a sa takie ktore sa lekarzami albo prowadzą własna dg dość dobrze prosperująca. Myśle ze tu znaczenie ma sytuacja materialna dość spore-miec 2tys mc dla niektórych a Nie miec to duza strata skoro maz zarabia tez niezbyt wiele a dla innych miec te 10tys w gore to nic ale jest takie ciśnienie w pracy ze musi bo ma świadomość ze cieżko bedzie zacząć od zera majac dziecko.

Gość gość
Jakie utrzymywać i jaki pasożyt???? Ma kasę wiec o ch chodzi?

Gość gość
Przeciez wielu mężów chce utrzymywać żony i nie widzę w tym nic złego.

Gość gość
13:22 A potem ci mężowie znajdują sobie młodsze, a ex- żony zostają z ręka w nocniku, i dobrze w sumie :)

Gość gość
A co to ma do rzeczy? Rozwody zdarzają się w każdym typie związków.

Gość gość
No ma do rzeczy o tyle że niepracujące kury domowe wtedy zostają bez środków do życia, no i takich mi nie żal.