Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oglądaliście wczoraj Uwagę? Lałam z tej patoli

Polecane posty

Gość gość
Wiem, że moje podejście jest niezgodne z deklaracją praw człowieka i lekko pachnie eugeniką ale na zdrowy rozum: taka kobieta miała już swoją szansę urodzić dziecko! Miała też drugą i trzecią szansę i o żadne z tych dzieci nie zadbała, to dlaczego pozwala się jej mieć kolejne?! x bo, idiotko, na szczęscie w tym kraju zeby miec dzieci nie potrzeba pozwolenia, więc skoro nie trzeba w ogóle pozwolenia, nie jest dziwne, że nie pozwolono... tak, człowiek ma jakies prawa czy to ci sie podoba, czy nie, i obojetnie jakie masz frustracje na tym tle. I wiesz, b cięzko rozsądzic czy ktos dba o dzieci czy nie. Kiedys za rażące zaniedbania uwazano brak szczepien, i juz mozna było miec kłopoty, teraz coraz więcej ludzi patrzy inaczej. Ktos moze stwierdzic ze zaniedbanie to jak sie chodzi brudnym, a inny powie ze dziecko brudne to dziecko szczęsliwe. Sądy i kuratorzy pracuja niedbale i za słabo sie oierntuja w sprawach w których orzekaja.

Gość gość
Wiesz co - tak, ta pani ma prawa. Problem w tym, że ta pani żyjąc tak jak żyje skazuje swoje dzieci na ciężkie kalectwo, bo chyba nie sądzisz że rodzą się normalne? dramat tych dzieci nie polega na tym, że trafiają do domu dziecka. Dramat polega na tym, że są ciężko uszkodzone i skazuje się je na życie-wegetację. W tych okolicznościach sterylizacja byłaby aktem miłosierdzia - zapobiegłaby tragediom kolejnych dzieci, bo pani z pewnością na tym 4 nie poprzestanie. w tym chorym kraju płód ma prawa - tylko dlaczego państwo się interesuje tylko tym, żeby nie usunąć, a potem błyskawicznie umywa ręce i takie sytuacje jak ta nikogo nie obchodzą? to jest fantastyczny temat dla obrońców życia - niech wprowadzą takie zmiany legislacyjne, które w trybie natychmiastowym pozwolą takie matki izolować od środowiska do czasu porodu.

Gość gość
W tych okolicznościach sterylizacja byłaby aktem miłosierdzia - zapobiegłaby tragediom kolejnych dzieci, bo pani z pewnością na tym 4 nie poprzestanie. x a z jakiejs szklanej kuli to wywrózyłas? Moze ta pani wpadnie pod samochód za tydzien i zginie, a moze dziecko które urodzi odda do adopcji, cudem bedzie zdrowe, ktos je adoptuje dzieki temu ze je urodziła i bedzie przeszczęsliwy. Ludzie to nie koty zeby ich sterylizowac.

Gość gość
Sama jesteś idiotką, nie rozumiejącą tego co czytasz, albo przeczytałaś to jedno zdanie i już się poplułaś ze złości nie czytając co dalej. Cytuję: " Każdy człowiek powinien mieć prawo do posiadania dzieci, ja tego nie neguję. " Zgadzam się, że w wielu sytuacjach ciężko rozsądzić czy dziecko jest zaniedbane, wbrew kafeteryjnym przekonaniom nie orzekam, że należy natychmiast odebrać dziecko bo ma jednego siniaka, poplamioną bluzkę czy śpi w jednym pokoju z rodzeństwem, a jego rodziców wykastrować. Ale są takie sytuacje, gdzie dzieci są odbierane rodzicom bo wielokrotnie były bite co stwierdza lekarz na podstawie np. starych urazów, pękniętych i źle zrośniętych kości itd. do tego skrajnie niedożywione, z awitaminozą bo w domu nie ma pieniędzy na główkę sałaty i pomidora ale jest na kolejną flaszkę. Albo np. sytuacja sprzed ok. 10 lat z wiochy w której uczy jedna znana mi osoba, chłopiec 7 l. w zimie w minusowych temperaturach spał na klatkach schodowych bo go starzy tłukli i wywalali w srodku nocy z domu jak kundla. I co, uważasz, że tacy ludzie powinni dorobić sobie jeszcze kolejne dzieci? Skoro mieli jedno czy dwójkę i je tłukli to nagle cudownie się odmienią po urodzeniu następnego? Alkoholicy nagle po urodzeniu dajmy na to piątego dziecka przestaną pić bo odnaleźli sens życia? Faceci roochacze wykorzystujący np. upośledzoną kobietę albo gwałciciele też mogą sobie robić dzieci ile im się podoba a potem nawet nie wiedzieć jak te dzieci wyglądają i na nie nie płacić? Super... wiesz, ja nikomu niczego nie narzucam i nie zakazuję, nie będę organizować protestów i strajków żeby komuś czegoś zabronić, ale podejście mam jakie mam bo wybacz - dzieci się same nie robią, ale to one potem najbardziej na tym cierpią.

Gość gość
dziś - ja sporo kiedys czytałam na takie tematy, i ludzie z tych nawet skrajnie patologicznych rodzin piszą z reguły o horrorze w domu np. bicie, molestowanie przez ojczyma, itp, a potem ten sam albo gorszy horror w domu dziecka. ZAinteresujcie sie tematem, bo większosc ludzi nie ma pojęcia. W domach dziecka jest z reguły jescze gorzej, tam jest sama patologia ale w ilosci pomnozonej... Jakis czas temu policjanci znalezli 3 letnia dziewczynke spacerujacą ... po torach kolejowych. Wyszła z domu dziecka i nikt sie nawet nie zorientował, co było tam normą. Starsze dziewczyny tam często zachodzą w niechciane ciaże, a dzieci sa bite i wyszydzane przez równiesników.

Gość gość
Prezes każe robić i rodzić no to macie to co wybraliście

Gość gość
Nie podoba mi się to co dzieje się w tym kraju bo jest coraz gorzej ale tu nie o tym mowa. Źle, że takie osoby mają dzieci, że zachodzą w ciążę. Powinno się je przymusowo leczyc lub sterylizowac. Tak, sterylizowac. Co z tego, że w tym kraju "chroni się życie poczęte" - jak się chroni? Zakazujac lub ograniczając dostęp do tabletek po? Jaka to ochrona? Czy kobieta taka jak w programie nie powinna być wówczas w jakimś ośrodku by zadbano o jej nienarodzone dziecko w jak najlepszym stopniu? Chodzi tylko o to, żeby narobić dzieciaków i tyle. Nikogo one potem nie obchodzą, nieważne że są ograniczone, niepełnosprawne, że nie mają szansy na normalne życie i, że zawsze będą mieć gdzieś w głowie tę myśl, że było "niechciane". Co to za kraj...!!! Takie jak ta patologiczna powinni im podwiazywac jajniki. Sama bym jej w ryj dała. Jak można być tak nieodpowiedzialnym!!!

Gość gość
Naprawdę sporo osób głupio pisze. Jak ktos jest np. lekko uposledzony, to dziwne ze jest nieodpowiedzialny? W naszym kraju katole promuja brak antykoncepcji, jedynie jakies bzdurne metody typu kalendarzyk. Juz chocby w ten sposób mozna sie doczekac gromadki. A teraz nas jeszcze faszeruja reklamami królików. Nie chcecie tragedii? To niech państwo jakos walczy z głupotami szerzonymi przez kk. Niech pozwoli na tabletkę po, bez recepty, jak najszerzej dostępną. I niech będą wszędzie dostępne jak we Francji- prezerwatywy, które tam są nawet w szkołach, a tabletkę po wydają higienistki. nic dziwnego ze w tym kraju nic nie idzie jak macie takie chore pomysły zeby sterylizowac ludzi. i kogo by sterylizowac? Rozumiem, ze biednych, wielodzietnych, i chorych ? Czyli jak np. za iles lat zachorujecie psychicznie, i będziecie musiały isc na rente, albo jej nawet nie dostaniecie, to sterylizacjia was będzie ok.? Ale nie, nie was, oczywiscie waszym zdaniem wy jestescie ponad to. Zebyscie sie nie zdziwiły..

Gość gość
kogo by sterylizowac? Rozumiem, ze biednych, wielodzietnych, i chorych ? Czyli jak np. za iles lat zachorujecie psychicznie, i będziecie musiały isc na rente, albo jej nawet nie dostaniecie, to sterylizacjia was będzie ok.? Ale nie, nie was, oczywiscie waszym zdaniem wy jestescie ponad to. Zebyscie sie nie zdziwiły.. x Myślę, że tu mowa raczej o skrajnych przypadkach, nie o biedzie czy chorobie. To są nieszczescia spadające na ludzi i nie trzeba im jeszcze "dokładać". Ale jeżeli kobieta ma dzieci z FAS i jest w kolejnej ciąży w której znów pije na umor to umówmy się, działa na szkodę dziecka, bo FAS to nie tylko wygląd czy brak koncentracji ale także uszkodzenie narządów wewnętrznych, które się dopiero rozwijają i nie radzą sobie z alkoholem, problemy zdrowotne dla dziecka już na starcie. Chlanie w ciąży to tak jakby ktoś Ciebie codziennie podtruwal, dolewając ci szkodliwych substancji do jedzenia. No ale w sumie masz rację, ja sama krzyczałam o sterylizacji a problem należałoby rozwiązać na zupełnie innej płaszczyźnie, zamiast siłą kłaść takich ludzi pod nóż, zapewnić im taki dostęp do antykoncepcji aby same mogły zapobiegać niechcianej ciąży łatwo i bez ponoszenia dużych kosztów.. Może to by się, wbrew pozorom sprawdziło...

Gość gość
Rozumiem tego kto ma szczytny cel sterylizować takich ludzi, ale z drugiej strony gdyby wszedł taki przepis to też na pewno zdarzałyby się nadużycia, bo oprócz skrajnych patoli to jest też całe mnóstwo patoli dyskusyjnych, gdzie dziecko wpadłoby w prawdziwą rozpacz będąc dosłownie wydarte rodzicom. O rodzicach nie wspomnę. Albo była sterylizowana kobieta bo miała za dużo dzieci i sprawiała wrażenie może upośledzonej, a żadna krzywda im się nie działa, nie piła, dzieci nie chodziły głodne. Takie rzeczy się dzieją i bez prawnie przymusowej sterylizacji, to cod dopiero by było po. Co nie zdecydujesz to ktoś na tym ucierpi

Gość gość
"Co z tego, że w tym kraju "chroni się życie poczęte" - jak się chroni? Zakazujac lub ograniczając dostęp do tabletek po?" O czym ty bredzisz? To to nawet nie wie kiedy współżyło i z kim a ty majaczysz o tabletce po

Gość gość
Co wy bredzicie. Dla takich ludzi nie liczy się nawet żarcie. Mogliby nawet niedojadać. Najważniejsze jest żeby kupić paczkę fajek i alkohol. Tu już jest degradacja komórek mózgowych a wy myślicie ze one będą tabsy łykać ? Serio ? Zastanawiam się czy to nie wy jesteście upośledzone. Tabsy sa dla ludzi zdrowych na umyśle w dodatku nawet takim się zdarza zapomnieć wziąć, o czym tu świadczy wiele założonych topików z płaczem o wpadce, a gdzie tu mówić o upośledzonej alkoholiczce. Mój ojciec jest alkoholikiem. Nie macie zielonego pojęcia jak życie takiego człowieka wygląda. Jak wpadnie w ciąg to dosłownie odpływa na ileś tygodni i wpada w niebyt, nie da sie z nim dogadać, a mój ojciec nie był upośledzony. Wystarczy że był alkoholikiem. Problem w tym, że państwo strasznie się boi takich ludzi wysyłać na choćby przymusowe leczenie, bo to godzi w prawa takiego człowieka, a mężczyźni alkoholicy przecież w ciąży nie chodzą, choć szczerze to jak ktoś nie chce się leczyć to nawet to nic nie pomoże. Sprawa jest bardzo trudna do rozwiązania.

Gość gość
A na twarzy Pani kurator cały czas uśmiech.

Gość gość
Gdzie to można obejrzeć?

Gość gość
Wejdź na stronę TVN Uwaga.

Gość gość
Z tą sterylizacją to trudna sprawa. Pamiętacie sprawę małej Róży? Alkoholu tam nie było z tego co pamiętam, dziecko odebrano, bo niby bałagan na chacie, stary ojciec i mamusia bez zębów. Wiem, że miała już chyba 8, część oddane, ale chodzi o to, że łatwo o nadużycia. Czy wolno nam decydować kto jest wystarczająco piękny i młody by mieć dziecko? Ostatnio rzucono pomysł o zamykaniu chlejących mamuś w specjalistycznych ośrodkach tylko jakby to miało wyglądać w praktyce? Łatwo by było kogoś "uwalić" jakby się bardzo chciało. Polacy narzekają, że w Norwegii odbierają im dzieci z byle powodu, bo dziecko dwa dni pod rząd przyszło w tym samym ubraniu do szkoły. Przesada w drugą stronę. Trudno stać nad taką patolą i pilnować dzień w dzień czy pije czy nie. Kto miałby to robić?

Gość gość
Poza tym zastanawia mnie, że wszystko spada na matkę, a co z facetami, którzy świadomie wykorzystują kobiety chore psychicznie byle sobie wsadzić? Oni za nic nie odpowiadają? Ktoś ich za to karze? Ponoszą potem odpowiedzialność za te dzieci? Ktoś ich ściga? Kogoś obchodzi w ogóle ich tożsamość?

Gość gość
Jeśli baba zachowuje sie jak suka a nie człowiek to powinno sie ja sterylizować .

Gość gość
Dla niektórych Talibów w tym kraju "suką" jest każda, która miała czelność mieć więcej niż jednego partnera seksualnego albo żyć bez ślubu. I nie żebym broniła tej durnej ciężarnej z reportażu.

Gość gość
Kobieta to suka a facet z nią współżyjący to kto?

Gość gość
knur :) tylko ze to nie tez facet będzie w ciązy i nie on urodzi chore dziecko Niektóre tak bronicie tej baby a nie jest wam zal tych chorych dzieci ? Ktora z was adoptuje takie chore dziecko ? Sterylizacja blee ale sprowadzanie na ten świat chorych dzieci juz ok ?

Gość gość
Ja nikogo nie bronię. Zwracam jedynie uwagę na rzeczy, które inni chętnie omijają. Ta kobieta to patola, nie neguję, dzieci biedne, będą chore-zgadza się. Mówię jedynie, że nie ma prostej recepty. Dobre zamiary to jedno, realizacja w praktyce gorzej. Do tego nikt się nawet nie zająknie o odpowiedzialności, jakiejkolwiek, ojców tych dzieci. Wsadzili, poszli w długą i tyle ich to obchodzi. Sami pewnie robili te dzieci po pijaku, nawet gumy nie założyli na niemytego pindola, bo po co. Nikt im nie ma nic do zarzucenia.

Gość gość
Poza tym jak się ustawodawca zapędzi to każdego można będzie sterylizować, bo paragraf się znajdzie i żebyście się nie zdziwili jak na was też. Nawet by wam do głowy nie przyszło, że na was trafi? Nie pijecie w ciąży? Co z tego? Pomówienie sąsiadki spod siódemki może wystarczyć, najpierw wysterylizują, a potem będziemy rozsądzać ewentualne wątpliwości co do prawdomówności świadka. Tak teoretycznie sobie gdybam, bo to nie jest takie proste jak się Kafe mamusiom wydaje.

Gość gość
gość dziś TO jest bardzo proste . Kobieta ma 20 lat , jest chora psychicznie , pije , pali 4 paczki fajek będąc w ciąży . Rodzi chore dzieci . Ile ona musu jeszcze urodzić chorych dzieci zeby wreszcie ktoś cos z tym zrobił ? Takie osoby powinny byc zamknięte w zakładzie albo poddane sterylizacji . CO do facetów a skąd oni maja wiedzieć kto jej robi te dzieci jak ona sama tego nie wie ?

Gość gość
13:15 nic dodać, nic ująć. Nie popadajcie w skrajność, nie żądamy przecież sterylizacji wszystkich osób mniej zaradnych życiowo. Dziewczyna jest upośledzona, prawdopodobnie prostytuuje się, nie wie z kim ma dziecko, poprzednie już jej odebrano, nadużywa alkoholu. Niech robi sobie co chce, ale niech nie skazuje biednych dzieci na choroby i biedne życie w przytułku. Można tak sobie chlać przez całą ciążę i rodzić upośledzone dzieci, które będą na utrzymaniu państwa? Nie ma na to paragrafu? Przecież fas nigdy nie zniknie, takie dziecko ma już przerąbane od samego początku. A jak dalej uważacie, że ta dziewczyna ma "swoje prawa" to może chociaż antykoncepcja w postaci zastrzyków lub spirali? Serio uważacie, że gdyby dostała karton prezerwatyw to by ich użyła?

Gość gość
Śmieszy mnie też jak pytacie gdzie ojciec dziecka. Ta dziewczyna sama tego nie wie. Teraz państwo ma wywalić kasę na badania DNA by szukać potencjalnego tatusia?

Gość gość
Dobrze, to ja się zapytam kto według was się kwalifikuje i kto ma o tym decydować?Ja mamusia chleje cały tydzień to tak, a jak tylko wtorki i piątki to nie? Kto ma sprawdzać i płacić za anioła stróża 24 h przy takiej ciężarnej?

Gość gość
gość dziś ty tak na serio ? ciągle bronisz tej baby . Ile ona jeszcze ma chorych dzieci urodzić żebyś zauważyła w tym coś złego . 3 chore dzieci ktore wylądowały w przytułku to mało ? Za kradzież telefonu z sklepu jest kara a za rodzenie chorych dzieci nie ma ? Bo to ze one sa chore to tylko i wyłącznie wina tej babki.

Gość gość
14 17 NIE BRONIE!!! Pytam o KONKRETY!!! Szafować hasełkami jest łatwo, a ja pytam o praktykę.

Gość gość
"gość dziś Dobrze, to ja się zapytam kto według was się kwalifikuje i kto ma o tym decydować?" A kto decyduje o umieszczaniu chorych psychicznie w szpitalu ? Sami sie tam nie znaleźli . Tutaj sytuacja jest patologiczna i wychodzi ze nic babce nie można zrobić .