Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dla mnie projekt ustawy by w niedziele zamknąć sklepy to jakiś żart ponury.

Polecane posty

Gość sama nie wieeem
a ja bym chciała podważyć 2 koronne argumenty zwolenników zakazu handlu w niedzielę: 1. W niedzielę powinno się iść do koscioła ew. spędzić czas z rodziną, iść na spacer a nie po sklepach latać. Przepraszam bardzo ale czy to jest jakaś dyktatura, że państwo i ultra prawica będzie mi czas organizować i decydować co mam robić w niedzielę? 2. Pomyśl o pracownikach, oni też chcą mieć wolne i pobyć z rodziną. a czy ja ich zmuszam do tej pracy? Ja mam mieć wyrzuty sumienia dlatego, że oni wybrali taki ,a nie inny zawód? poza tym co z pracownikami kin, basenów, teatrów i gastronomii? Oni nie chcą mieć wolnego i spędzić niedzieli z rodziną? Pozamykajmy i te przybytki, no pomyślmy o tych ludziach!

Gość gość
dziś dokładnie mnie też smieszą te ich argumenty z d**y

Gość gość11212
Ja się cieszę, choć nie pracuję w handlu. Ciekawe, gdzie teraz rodziny z dziećmi będą spędzać wolny czas... Dobrze, że McD będą otwarte!

Gość gość
Mcdonaldy, kina baseny resturacje tez nalezy zamknac w niedziele bo tam tez pracuja ludzie ktorzy chca miec wolna niedziele!!! PIS jest naprawde glupi jesli mysli ze to nie wplynie na gosparke. Pis mysli ze sciagnie ludzi do kosciola HAHAHA naprawde sa az tak durni ze w to wierza.

Gość gość
Ja do Kościoła nie chodzę ale uważa, ze niedziele powinny byc wolne od handlu . Baseny kina itp tez moga dla mnie pozamykać . Dawniej nie bylo żadnych galerii , basenów i kazda niedziele spędzaliśmy z rodzina .,dziadkami , kuzynostwem . Bardzo milo wspominam te czasy .

Gość gość
Ustawami nie zmusisz ludzi do spędzenia czasu jak za twojej młodości/ dzieciństwa w PRLu. Ja ani z rodziną ani w kościele siedzieć nie będę, nawet jak zamkną sklepy na 7 dni w tygodniu. A te rodziny z dziećmi będą siedzieć w domu i gapić się każde w swój tablet /komp

Gość gość
No jeśli dla kogoś dzień wolny = wyjście do galerii albo siedzenie przed tv to juz nie mój problem . Ja wole z rodzina wyjść na długi spacer do lasu .

Gość gość
Na początku tego tematu było, moim zdaniem, sedno sprawy przedstawione. W CH brakuje ludzi do pracy. Dlatego zamknięcie sklepów w niedzielę nie robi tym sklepom różnicy. Nie ma kto pracować, a za niedzielę muszą sklepy dać wolny dzień w tygodniu. Towar nie wyładowany wtedy jest na półki, bo kto to zrobi? Błędnie uważacie, że lekarze i inne środowiska praciwnicze też niech mają wolne niedzielę.w tych zawodach jest na tyle ludzi do pracy, że niedziela pracująca wypadnie takiemu pracownikowi na przykład w kinie jedna na miesiac. W centrach brakuje pracowników i w niektórych sklepach pracownica jak ma jedną niedzielę wolna na miesiac, to jest szczyt marzeń.

Gość gość
A i dodam, że za pracę w niedzielę nie ma w Ch jakoś specjalnych dodatków typu więcej za dniowke. Stawka normalna jak praca w tygodniu.

Gość gość
One tego nie rozumieją . Myślę ze każdy kto pracuje w handlu wie o co chodzi . Wolne niedziele jest dobrym rozwiązaniem problemów z brakiem ludzi do pracy .

Gość gość
W lesie możesz siedzieć również, gdy sklepy otwarte . Przynajmniej dopóki nie sprywatyzują lasów ;)

Gość łooomatkooooooooooo
Nie rozumiem po co ta cala dyskusja ? Wolne niedziele będa i koniec . Plujecie sie jak głupie jakby to coś miało zmienić . Jest juz spis wolnych niedziel na cały 2018 rok wiec już teraz można sobie zaznaczyć w kalendarzu .

Gość Host
Kalendarz trzeba sobie powiesić na ścianie i pilnowac jak oka w głowie,żeby nie przegapić zrobienia nakupów drziwiej. Wcale nie twierdzę że nie wkurza mnie jak wszystkie sklepy pozamykane,no ale to z powodu mojego lenistwa gdyż nie używam (a przynajmniej do niedawna nie używałem) kalendarza by zaplanowac czas robienia różnych rzeczy.Wina leży nie po stronie sklepów tylko po stronie klienta

Gość gość
Forum jest od tego żeby rozmawiać, narzekać. Od żadnego tematu na kafe raczej się nic nie zmieniło, więc sama się "plujesz", bo nie rozumiesz idei forum jako takiego

Gość gość
hmmmm

Gość gość
wczoraj Naprawdę uważasz, że lekarzy, policjantów, strażaków jest na rynku pracy więcej niż sprzedawczyń, które - umówmy się - nie potrzebują ani wykształcenia ani specjalnych umiejętności? Wiesz ile pracuje lekarz na stażu? wydaje ci się, że ma 1 niedzielę pracującą? wolne żarty. Jest masa chętnych do handlu - choćby studenci, którzy tylko w weekendy mogą dorobić.

Gość gość
17.36 Tak, tak uważam. Brakuje w centrach handlowych sprzedawczyn, bo praca ciężka a mało płatna i niedoceniana przez klientów. Wszędzie braki personelu, jak myślisz dlaczego zatrudniają Ukraińców?

Gość gość
jak sprzedawczyniom nie podoba się praca w niedzielę to niech zmienią pracę.

Gość gość
Dawniej nie bylo żadnych galerii , basenów i kazda niedziele spędzaliśmy z rodzina .,dziadkami , kuzynostwem . Bardzo milo wspominam te czasy xx nie, nie było basenów chyba u ciebie na wsi :P restauracje , kawiarnie, kina tak samo działały za PRL-u, przed wojną, w zaborach i duuuużo wczesniej i były otwatre w niedzielę jak chcesz wiedziec i ludzie z tego korzystali

Gość gość
"Jest masa chętnych do handlu - choćby studenci, którzy tylko w weekendy mogą dorobić." hehehe jasne jak sobie narysujesz . U mnie w mieście w każdej galerii wszędzie ogłoszenia .Do większego marketu szukają ok 20 osób , W każdej biedronce jest ogłoszenie . Zresztą wiele razy czytałam na tym forum jakie to osoby pracujące w handlu sa beznadziejne , głupie , puste , robole itd itd . Teraz nagle jak chca zakazać handlu 2 dni w miesiącu okazuje sie ze polowa Polaków nie potrafi zyc bez spaceru po galerii gdzie pracują te" tępe niedouczone sklepikarzy nie umiejące znaleźć lepszej pracy ".

Gość gość
gość dziś jak sprzedawczyniom nie podoba się praca w niedzielę to niech zmienią pracę. Xxxxxxxxxx Zmieniają prace. Dlatego brak ludzi do pracy w centrach handlowych i zamykają sklepy w niedziele.

Gość gość
Właśnie tak jak napisał ktoś wyżej: sprzedawczyniom się nie podoba, stąd ta ustawa. Nie myślcie, że kogoś na serio obchodzi zdanie kościoła, radiomaryjnych emerytek i dzieci kasjerek - to są grupy bez wpływu na politykę. Na politykę wpływ ma wielki biznes i teraz opłaca im się zamknąć sklepy w niedzielę zamiast podnosić stawki pracownikom. I nie pierwszy raz polityka wmawia nam, że podejmuje decyzje z myślą o dobru najsłabszych grup - a jest wręcz odwrotnie.

Gość gość
Ja uważam że w niedziele sklepy powinny byc wolne.I śmieszy mnie gdy ktoś mówi ze lekarz strażak tez tak chce bo to są zawody specyficzne .To samo jeśli chodzi o restauracje kina itp.....a co matce po tym ze za niedziele na wolny np.wtorek gdy dzieci w szkole na w pracy?oba wtedy nie odpocznie tylko będzie nadaniac robotę za cały tydzień

Gość gość
Strażak i lekarz to też nie są zawody specyficzne - jeśli zaszłaby taka okoliczność, że korporacjom opłacałoby się zamknąć szpitale w niedziele to by tak było. Teraz opłaca się utrzymywać stan, w którym lekarze pracują na kilku etatach często ponad siły - dlatego tak jest choć niezbyt to mądre i dobre.

Gość gość
A ja pracuje w handlu w niedziele i chce tak pracować.

Gość gość
Pracuję w handlu, co drugi pracuję w zamian mogę bez problemów otrzymać w tygodniu 2 dni wolne. Dla mnie jest to komfortowa sytuacja, mam czas wolny na spokojne załatwienie swoich spraw - lekarz, sprawy urzędowe, fryzjer, spokojne zakupy bez dziecka przy nogawce. Mąż pracuje w godz. 8-16, ja w poprzedniej pracy od 9 do 17. Cokolwiek załatwić w urzędzie to był problem, lekarz, stomatolog, teraz mam super, a co drugi weekend dziecko jest pod opieką męża, nawet obiad potrafią ugotować, a z naleśników na kolację zawsze się cieszę. [W weekendy pracuję na zmiany po 8 godzin]

Gość gość
Ale nikogo nie obchodzi co chcesz Ty jako szeregowy pracownik - koncerny handlowe z wielkim kapitałem chcą zamknąć więc będzie zamknięte.

Gość gość
Po co matce wolny wtorek? Z byka spadłaś?! Ja uwielbiam mieć wolne w środku tygodnia. Właśnie wtedy można odetchnąć jak dzieci w szkole, nie mówiąc o tym, że możesz pozałatwiać różne rzeczy na spokojnie, zjeść lunch w ulubionej restauracji bez tłoku. Niedziela mi nie jest potrzebna do szczęścia.

Gość gość
to juz nawet supermarkety w niedziele nie beda otwarte! chore! bedzie tak jak w Niemczech ze w niedziele nawet supermarkety sa zamknięte

Gość gość
Od kiedy maja byc wolne? Słyszałem ze jednak nie przeszlo