Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skąd w wielu Polakach przekonanie ze bogatszy ma się dzielić i coś "musi"?!!

Polecane posty

Gość gość
17:29 atak rozmowa nie ma sensu :/ a ty jesteś równie ciemna jak ja w takim razie bo stygmatyzujesz. Znam ludzi, którzy wręcz się szczycą tym, ze kombinują albo takich, którzy wiadomo, że się dorobili na nieuczciwości. Mafie, burdele i te sprawy, tego towarzystwa nie znam, ale to jest naprawdę popularne i wielu celebrytów sie na tym dorobiło. Oczywiscie ty będziesz wmawiać, ze to margines, ale ich jest bardzo dużo. Niczego nie zazdroszczę, ale nie będę szanować ludzi nieuczciwych, czy to biedny czy bogaty, ale tutaj mówimy o bogatych. Ty tu przywołujesz pomysłodawcę facebooka, to tak jakbym ci Matkę Teresę przywołała, też ta sama ranga tylko z innej branży :D nie kompromituj się już dłużej

Gość gość
17:30 W sedno. Powinno się wklejać Twoja wypowiedź pod każdym biadoleniem o tym jak to bogaci to złodzieje wiec powinni oddać. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma i idę o zakład na każdą sumę :) ze gdyby to te ujadające wygrały nagle w totka to wcale juz by nie były takie skore to dzielenia się z tymi, którym się zagrać akurat nie chciało. Ci co krzyczą o dzieleniu się, to ci którym niby się należy. Mój ojciec i jego tekst "nie masz cwaniaka nad Warszawiaka" hehe a sam jest na rencie i jeszcze dorabia na czarno a teraz mój brat robi to samo. Tyle że brat chodzi do UP stawia się jako bezrobotny a codziennie robi na czarno. To jest kombinatorstwo i złodziejstwo. A nie uczciwie zrobiona kasa nawet jeśli na giełdzie i kombinowaniu jak rozmnażać SWOJE środki a nie państwowe.

Gość gość
17:34 No jak na razie to niestety ale jedyną osobą która się kompromituje jesteś ty... Nie powiedziałam niczego dziwnego. Komu ukradł mój znajomy który dorobi się zapewne za chwile na kryptowalutach? Tak, będzie miał kilka mln być może. Właściciele hoteli lub marek znanych na rynku komuś coś ukradli? Właściciel Biedronki tez? Hmmm a wytłumacz mi co ukradł mój wujek który najpierw miał zakład obuwniczy a potem dobry hotel? Uczciwi bogaci są wśród nas i stanowią DUŻĄ część bogatych. Ale dla przeciętnego Polaka to są istoty z innego świata, ich zaradnosc jest dl niego nieosiagalana a jak wiemy, często jak czegoś nie rozumiecie to to wysmiewacie lub gnoicie bo tak łatwiej.

Gość gość
Po prostu lepiej zrobić z siebie ofiarę niz przyznqc się do tego, że całe życie palcem się nie kiwnelo aby coś osiągnąć, niestety, nic się samo nie zrobi. Nie każdy ma rodziców milionerów. A raczej nikte prawie nie ma rodziców milionerów. Na tym polega dorosłość, sam zarób na siebie a nie oczekuj, że będą cie utrzymywać całe życie rodzice, dzieci, rodzeństwo i zasiłki. I tak, z moich obserwacji wynika to, że najgłośniej krzyczą, że biednym należy się pomóc Ci, którzy są koncertowymi leniami.

Gość gość_ech
Problemem jest mentalność ludzi, myślą że im się wszystko należy i to jak najmniejszym kosztem. W szkole nie uczą się bo nuda albo im się nie podoba, w szkole średniej podobnie, na studia nie idą bo to strata czasu, pracy żadnej nie znajdą bo wszędzie za mało płacą, i tak czas upływa.

Gość gość
Uważam ze bogaty nie ma żadnego obowiązku dawać biednym biorcom 500+ lub zasiłków. A niestety nasze państwo które bawi się w Robin Hooda zamierza brać od bogatych i dawać gawiedzi oglądającej tv od rana do nocy.. w tym celu niedawno przeszła ustawa o tym ze jak zarabiasz powyżej 10k na rękę miesięcznie to będziesz płacić wyższy niż dotąd podatek. Ci co mieli 10 k na rękę będą mieli 8 na rękę tak mniej więcej. Ja się pytam w imię czego? Dobrze ze my nie jesteśmy na zlodziejskiej umowie o.prace.

Gość gość
17:46 Rany Julek, opisałes gościu moja koleżankę. Teczka w teczkę to są jej argumenty:D Kiedyś wypaliło do mnie z tekstem, że mam co mam, bo mi się udało. Czujesz, udało. Wiele krwi mi napsuła, ale pogonilam dziadówe. Z tego co słyszałam, reszta znajomych też.

Gość gość
Ktoś nie śpi , haruje po nocach jak wół przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat w końcu osiąga sukces i CO? ma oddać niby "biednym"? no chyba jaja sobie robicie. Cała patologia niech weżnie za robotę to będą mieć miliony... Ja jak mam wypłatę to oszczędzam i inwestuje w rozwój. A "biedni" kupują fajki, gorzołe i chlają do upadłego Lepiej być bucem niż tępakiem....

Gość gość_ech
Niestety też mam taką koleżankę, ona myśli że wszystkim z nieba manna spada, a to już ile człowiek pracy wkłada we wszystko to jakoś nie widzi. Strasznie męcząca osoba, obwiniająca wszystkich o to że mają lepiej od niej, a sama nie daje od siebie nic.

Gość gość
A tylko ja nie wiem kogo wy tu nazywacie "biednym" i "niezaradnym", bo już o patologii z 13 dzieci to słyszałam, ale np. pielęgniarki, nauczycieli, pracowników w firmach zarabiających 2000-4000 też uważacie za niezaradnych życiowo biedaków? Opanujcie się trochę, bo przytaczacie przedsiębiorców, ciekawe co by było gdyby każdy miał własną firmę i był dyrektorem. Ale dzieciaka do szkoły puszczacie żeby go ta niezaradna pani uczyła, do szpitali chodzicie i nie chcielibyście żeby ta niezaradna pani wstrzyknęła wam za dużą dawkę i żebyście sie przekręcili nie? Pogotowie też wzywacie itd itp. spusccie troche z tonu. Ja nikomu nie zazdroszcze, chciałabym zarabiać więcej jasne, ale sobie radzę i od nikogo nic nie chce, ale pensje są jakie są w Polsce każdy wie. Ale inne zawody też ktoś musi wykonywać. Poza tym ludzie każdemu czegoś zadzroszczą, do czegoś sie doczepią, jednemu pracy, drugiemu pensji, treciemu urody, czwratemu męża fajnego a piątemu zdrowia... życie, juz się tak nie umartwiajcie, bo temat przypomina mi nastolatkowe "one mnie nie lubią bo jestem ładna! jak żyć??" :D

Gość gość
Mowa jest cały czas o ludziach którzy żyją z 500+ i zasiłków i roznoszą patologię oraz o takich co nonstop komuś zazdroszczą.. Lekarzy nauczycieli to nie dotyczy bo ciężko pracują na każdy grosz.

Gość gość
Loooo matkooo czy ktoś was zmusza do dzielenia się z innymi ??? Druga sprawa żadna z was nie jest bogata bo tacy ludzie nie siedzą na kafe .

Gość gość
ale wiesz, że na patologię żadnego wpływu nie masz? Bo ona zawsze będzie jest i w każdym kraju i to są ludzie którzy się niczym nie przejmują i waszym apelem również, a wiem, że teraz właśnie ludzie zarabiający 2000 uważają sie za biednych i nic dziwnego i przeczyta potem coś takiego na forum i będzie się uważał za niezaradnego cwoka bo przecież to takie łatwe otworzyć firmę wystarczyć i trzepać kasiorkę a każdy by chciał mieć więcej to chyba oczywiste i tacy ludzie też zazroszczą z frustracji ale przecież wszyscy nie rzucą nagle swojej kiepsko płatnej pracy i nie zaczną robić biznesplanu to nierealne

Gość Mirek25
Ja pisałem powyżej o patologii i też napiszę Odp do osoby powyżej. Mam 25 lat i firmę , moje dotacje z uni sięgają ponad milion złotych mój wkład 500 tyś w kredycie na 7 lat firma się rozwija dochód miesięczny 15 tyś zł Otóż jak widzisz siedzę na kafe i czytam wszystko oraz uważam się za biednego i nie mam zamiaru z ludzmi zdrowymi którzy przetrwonili majątek się dzielić..

Gość gość
Pielęgniarki i nauczyciele nie krzyczą do osób prywatnych, by oddawały im własne, ciężko zarobione pieniądze. Co innego ci wielodzietni.

Gość gość
Mirek25 Wiesz dla mnie bogata osoba to np taka co ma kilka domów , Obecnie mieszka w RPA ( bo w Europie za zimno ) tam ma posiadłość . Kucharka , sprzątaczka , ogrodnik na stale mieszkają tam cały rok . Basen , stajnia koni , kilka rasowych psów którymi zajmuje sie specjalnie do tego zatrudniona osoba . O takim bogactwie pisze . Ta kobieta ustawiła swoją cala rodzinę :) Nie ma dupościku bo przelała komuś kilka tysięcy bo zwyczajnie stać ja na to . Jak przyjeżdża do Polski to pierwsze co robi idzie do restauracji na pierogi ruskie . Zawsze daje wysokie napiwki . Zawsze wrzuca biednym do puszki .

Gość gość
17:57 Tak tak:) O tym samym mówimy, Ta moja dawna koleżanka, to każdego obrobila:Kaśka ma fajne życie, bo bogatych rodzicow miała, Michał ma dobrą pracę, bo dostałem po znajomości, Gośka jest lekarzem, no ale ona miała zdolności do nauki i łatwo się uczyła. Leszek właśnie znalazł lepsza pracę, ale mu się udało, inni nie mają tego szczęścia co on. To wszystko argumenty mojej koleżanki. A jak 3 lata temu zapisałam się na angielski i namawiają ją też na ten kurs, mówię, może Ci pomoże znajomość języka w pracy, to powiedziała, że nie, bo ona już wie z góry, że angielski jej się w życiu nie przyda :D a poza tym musiała by się uczyć codziennie :D

Gość gość
18:56 To nie dobrze. U nas w radio była dyskusja z opieką społeczna i wyraźnie owili, żeby nikomu nic do puszek nie wrzucac. Bo to ich utwierdza w wyuczonej bezradności. I do pracy ich nie można zagonic. Czasem są prace typu sprzątanie, a te osoby wola zebrać niż iść do roboty.

Gość gość
gość dziś Ale to jest jej kasa i jak ma ochotę wrzucić komuś 100 zł do puszki to Tobie nic do tego .

Gość gość
19:04 Niom. To niech go do domu weźmie na utrzymanie, a nie, że raz mu 100 zł wrzuci. To na jakieś 5 paczek fajek starczy :D

Gość gość
gość dziś Zal Ci dupę ściska, ze jakiś biedy człowiek dostał 100 zł ? Nawet jak kupił sobie za to 5 paczek to miał prawo :) jego kasa i może wydać na co chce . Tak samo jak ta bogata pani której kilka stów mniej na koncie nie robi zadniej różnicy .

Gość gość
Też bym chciała aby mi jakiś obcy na ulicy dał 100 zł. A ja głupia chodziłam do szkoły i pracuje :/

Gość gość
19:11 A już do domu na utrzymanie go zabrać to nie łaska? Głupie 100 zł dała. Powinna go przygarnac, codziennie przez 20 lat karmić, ubierać, wozić, kupować rzeczy-to by była pomoc. Ale lepiej dać głupie 100 zł :D

Gość gość
Wiecie co,tak was czytam i doszłam do wniosku,że wam"bogatym"brakuje empatii i się wywyższacie.Oczywiscie,że nic nie musicie,ale mając tyle pieniędzy można komuś pomóc tak z dobrego serca,po prostu.A wszyscy tu tylko krzyczycie,że sobie zapracowaliście,że to są wasze pieniadze,tylko pilnujcie tych pieniędzy,liczycie w kółko i patrzycie ile jest zer na koncie.A co te pieniądze do grobu weźmiecie?A udlawcie się tymi pieniędzmi.

Gość gość
gość dziś No widzisz a Ciebie nie stać nawet na to głupie 100 zł dlatego tak zal Ci dupę ściska .Bogactwo innych zawsze boli ale jeszcze bardziej boli jak osoba bogata daje innym coś ot tak ...bo ma ochotę.

Gość gość
Kurde blade, fajna sprawa dostać tak 100 za free. A tu w robocie nikt ci nawet nie da złotówki więcej niż masz na umowie.

Gość gość
"gość dziś Wiecie co,tak was czytam i doszłam do wniosku,że wam"bogatym"brakuje empatii i się wywyższacie.Oczywiscie,że nic nie musicie,ale mając tyle pieniędzy można komuś pomóc tak z dobrego serca,po prostu." Te osoby nie maja pojęcia co to jest bogactwo . Serio osoby bogate dzielą sie w innymi , prowadza fundacje , pomagają w rożnych akcjach .

Gość gość
19:20 Racja. Po co pracować, jak się zawsze znajdzie jakiś naiwniak, który będzie zapieprzal na nieobow :D Sasiad stary alkoholik, od10 lat nie skalal się pracą, mówi, że on jest chory, to mu się należą pieniądze od państwa. Poza tym jest biedny i oczekuję pomocy. Koniec końców żyje z emerytury matki, od siostry też coś wyciąga, noi dochodzi jeszcze zasiłek czy co on tam bierze. Wywiaduje z kolegami murek przy najbliższym psssie).).

Gość gość
Nadal nie rozumiem po co ten duposcisk ? Nikt nikogo nie zmusza do pomagania innym . Jeśli ktoś ma duzo kasy i pomaga to juz nie wasza sprawa . Nie wasze pieniądze rozdaje tylko swoje wiec co wam to przeszkadza?

Gość gość
Przyglupy :D niewazne co sobie kupisz, wiekszosc to i tak zabaweczki dla przyglupow. Na szczescie jest sprawiedliwosc w tej kwestii i kazda swinia zdechnie