Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Most protetyczny pytanie

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Hej Od kilku lat boryka艂em si臋 z brakiem g贸rnej czw贸rki. Po od艂o偶eniu pieni臋dzy na implant, lekarz stomatolog powiedzia艂 mi, 偶e w moim przypadku b臋dzie to o wiele dro偶sza impreza bo trzeba b臋dzie odbudowa膰 ko艣膰, wyprostowa膰 z膮bki i dopiero potem zak艂ada膰 implant. Natomiast podobno mam doskona艂e warunki do za艂o偶enia mostu protetycznego. Sp臋dzi艂em dwa tygodnie w internecie i czyta艂em du偶o na ten temat i zdecydowa艂em si臋 na ten zabieg. Wybra艂em most protetyczny na podbudowie z cyrkonu (p艂aci艂em 1500 za punkt), w sumie wyda艂em 4500 . Na pierwszej wizycie oszlifowanie z臋b贸w 3 i 5 i pobranie wycisk贸w. Po tym przez tydzie艅 mia艂em za艂o偶one tymczasowe korony. Dzisiaj by艂em ju偶 zamontowa膰 most na sta艂e. Przy przymiarce wszystko ok, nic nie przeszkadza w zgryzie, ogl膮da艂em w lusterku i estetyka 艣wietna - powiedzia艂bym, 偶e mistrzostwo 艣wiata. I teraz tak. Jestem kilka godzin po zacementowaniu mostka i powiem szczerze, 偶e strasznie dziwnie si臋 czuj臋. Uczucie cia艂a obcego w jamie ustnej i nie do ko艅ca potrafi臋 zaakceptowa膰. Materia艂 z kt贸rego zrobione s膮 koronki jest 艣liski (bardziej 艣liski od moich naturalnych z臋b贸w) co dodatkowo pot臋guje uczucie dziwnego obcego cia艂a w ustach. My艣la艂em, 偶e nie b臋d臋 tego czu艂 i b臋d臋 si臋 czu艂 jak bym mia艂 swoje w艂asne z臋by. Oczywi艣cie zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e to niemo偶liwe, ale my艣la艂em, 偶e b臋dzie to bardziej wygodniejsze i nie b臋d臋 tego tak odczuwa艂 w jamie ustnej. M贸wi艂em stomatologowi przed zacementowaniem, 偶e nic mnie nie uwiera podczas gryzienia, tylko po prostu czuj臋, 偶e mam co艣 dziwnego w ustach. On mi powiedzia艂, 偶e wszystko jest ok i 偶e si臋 przyzwyczaj臋. Powied藕cie mi ile u Was trwa艂o przyzwyczajenie si臋 do takiego stanu rzeczy? Szczerze m贸wi膮c, zap艂aci艂em 4500 i jak mam to ca艂y czas czu膰 w ustach to zwyczajnie wola艂bym chodzi膰 z dziur膮 ni偶 nosi膰 teraz ten mostek :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Twoj dentysta dobrze Ci powiedzial. Ja mam mostek na dolnej 3 i 5 i uczucie ciala obcego towarzyszylo mi przez jakies 2 tygodnie, to normalne, ja mia艂am wra偶enie jakby guma do zucia albo jakas krowka mordoklejka przyczepila mi sie do zeba ale to minie, kwestia przyzwyczajenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Uff to mnie teraz troszk臋 uspokoi艂a艣. Wiesz, powiem Ci, 偶e ja by艂em ca艂kowitym przeciwnikiem mostu (szlifowanie zdrowych z臋b贸w), ale m贸j stomatolog powiedzia艂 mi, 偶e mam doskona艂e warunki do zrobienia takiego mostu (zdrowa 3 i 5, d艂ugie mocne korzenie), dlatego by艂yby doskona艂ym filarem dla braku po 4. Wygl膮da to bardzo naturalnie, kolor dobrany idealnie, wygl膮daj膮 jak moje naturalne z臋by. Jednak czuj臋 po prostu, 偶e mam to w ustach i takie dziwne uczucie ucisku, 艣cisku, nie wiem jak to nazwa膰. W ka偶dym b膮d藕 razie podczas jedzenia nic boli, wszystko jest ok. Czyli m贸wisz 偶e to kwestia przyzwyczajenia? I nie b臋d臋 tego odczuwa艂 tak jak dotychczas w艂asnych z臋b贸w?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Paula a 83
Te偶 zastanawiam si臋 nad wykonaniem takiego mostu. Moje z臋by 4 i 5 nie s膮 w dobrym stanie i chcia艂abym zrobi膰 most w oparciu o 3 i 6. Podobno jedni przyzwyczajaj膮 si臋 wolniej inni szybciej a jeszcze inni wcale :( I tego si臋 boj臋. 呕e pomimo dobrze wykonanej pracy i 艂adnego u艣miechu nie b臋d臋 potrafi艂a zaakceptowa膰 tej pracy w ustach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moim zdaniem zamiast takiego mostu lepiej zrobi膰 implant bo nie trzeba wtedy pi艂owa膰 s膮siednich z臋b贸w

Udost臋pnij ten post

Wysz艂am z podobnego za艂o偶enia, chocia偶 to kwestia indywidualna. Jedni przyzwyczajaj膮 si臋 d艂u偶ej do most贸w, inni kr贸cej. Sama mam implanty (2 z臋by) robione niedawno w UniMed Dent w 艁odzi http://unimeddent.pl/. Je艣li jest dobry lekarz, to ka偶de rozwi膮zanie "protetyczne" b臋dzie skuteczne. Implanty co prawda s膮 troch臋 dro偶sze, ale mi bardziej przypasowa艂y :)

Udost臋pnij ten post