Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

200 czy 300 zł na 18nastkę?

Polecane posty

Gość gość

Mam niedługo 2 osiemnastki tydzień po tygodniu. Pierwsza - przyjaciółki. Daję jej zbiór do nauki jej przedmiotu rozszerzonego za 120 zł + 200 do koperty. Tu nie mam problemu, całość razem z pudełkiem, papierem itd. wyniesie ok. 350. Ale to moja bliska przyjaciółka, która zawsze jest przy mnie, kiedy jej potrzebuję. Druga natomiast to 18nastka mojego bardzo dobrego kolegi i jednocześnie chłopaka mojej przyjaciółki. Na początku chciałam zrównać koszt jego prezentu i prezentu mojej przyjaciółki, a więc dać 300 do koperty. Tylko kilka moich "ale": * chcę kupić sobie nowy telefon * jego dziewczyna kupuje mu perfumy za ok. 250-300 zł, a jego rodzina jest na nią cięta i nie wiem czy nie mieliby do niej problemów, że zwykła znajoma dała więcej niż dziewczyna * nie jestem z nim aż tak blisko jak z moją przyjaciółką Uważacie, że 200 zł byłoby okay? Już dawno nie miałabym problemu z tym ile dać, gdyby nie to, że on organizuje 18nastkę na sali bankietowej. Nie orientuję się w cenach ale wydaje się drogo, a jednak nie chciałabym mu robić kosztów. :/ Wiecie jak to jest ze znajomymi na 18nastkach, koszt za osobę załóżmy 120 a oni dają jakieś bezużyteczne g****o za 50. Tak, od rzucania hajsem jest rodzina, ale nie chcę żeby był wstyd, sumienie nie pozwala dać mi mniej niż 200. Ale 200 czy 300? Doradzcie czy okay.

Gość gość
Najpierw zarób te 200 zł a potem myśl jak je wydać, ok?

Gość gość
Oj, zachciało się być ciętym co? Akurat mam wystarczającą sumę MOICH (nie, nie rodziców) pieniędzy. Tym się nie przejmujcie. ;)

Gość gość
panie za 300zl 18tke ja to musioł ze 2kafle wydac zeby dała

Gość gość
Nie masz żadnych swoich pieniędzy, nie pracujesz i wszystko to pieniądze twoich starych

Gość gość
Nie wiem co próbujesz udowodnić, chyba tylko to jak niezaradnym i przykrym człowiekiem jesteś, skoro uważasz, że majac 17 lat nie mam własnych pieniędzy. Zarobiłam je sama, nie dał mi ni tatuś, ni mamusia, ni dziadek na urodziny. Ale zapewne dyskutuję z rozpieszczoną amebą, która sama nigdy pracy nie tknęła, więc nie wierzy, że inni mogą mieć coś odłożone. :)

Gość gość
A tak btw mam pieniądze za żarcie papieru nosem amebo rozpieszczona

Gość gość
A jakieś normalne odpowiedzi?

Gość gość
Weź sie nie wychylaj z kasa:) Kup jakis prezent i to wystarczy (jakieś dobre alko), pieniądze niech dają dziadkowie, chrzestni i rodzice

Gość gość
Z ciekawości: jak je zarobiłaś? Czy nastolatka może faktycznie cos legalnie zarobić, typu nie roznosząc ulotek? Pytam poważnie.

Gość gość
daj te 200 i np jakiś alkohol, albo jakąś śmieszną koszulkę dodaj i będzie ok. Myślę, że to odpowiednia suma jak za imprezę na sali

Gość gość
Nie chcę dawać nietrafionych prezentów i typowo 18nastkowych "śmiesznych" prezentów, alkohol też odpada, bo ma słabą głowę i rzadko pije, a pieniądze zawsze się przydadzą, chociażby na samochód, bo zbiera. Rysuję portrety i inne na zamówienie. Na początku dla rodziny za psie pieniądze, potem znajomi jakiś wujków, ciotek itd. podchwycili i tak rysuję najczęściej dzieci i stare zdjęcia ślubne na rocznicę. Kokosów nie zbijam, ale jednak coś tam mam. ;)

Gość gość
a jak już wszystkich narysujesz to co będziesz robić? Gó\wno będziesz żreć, amebo?

Gość gość
Dzięki za odpowiedź, mój syn jest bardzo uzdolniony plastycznie, ale bardziej w kierunku detali, budynków, szkieletów, martwej natury, 3 D, portrety niestety mu kompletnie nie wychodzą. Powodzenia i gratuluję!

Gość gość
To też świetnie, może iść w kierunku architekta/animatora (tła i sceny z detalami do filmów animowanych np.) Dziękuję i życzę powodzenia dla syna ;)