Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monia922

Dziecko dużo waży

Polecane posty

Gość Monia922

Moja córka ma 6 miesięcy i 4 tygodnie , ma 74cm i waży 9.2kg. Moi znajomi robią wielkie oczy jak mówię że tyle waży.. Mam siostrzeńca który ma 1.5roku i wazy 10.5. Córa jest od 4 miesiąca na modyfikowanym. Nie daje jej słodzonych kaszek, soczki pije kupce ale rozcienczam na pół z wodą. Orientacyjnie jej menu dzienne wygląda: 6; 170ml mleka 8.30-50ml wody z soczkiem 10; 150ml kleiku z 50g owoców 13.30 ; 190-200ml zupki lub obiadku (robię sama zazwyczaj) 15; woda/soczek 17; 170ml mleka 20.30;180ml mleka 1w nocy; 180ml mleka. Próbowałam zrezygnować z nocnej porcji mleka , ale małą bardzo się domaga. Nie działa też oszukiwanie jej wodą.. Jakiej sugestie dlaczego córa tak tyje? Ogólnie dużo czasu spędza na brzuszku i jest energiczna.

Gość gość
nic dziwnego ze tyje jak ją pasiesz

Gość Monia922
Czyli Twoim zdaniem porcje są za duże..? Nigdy nie wciskam na siłę mleka ani jedzenia...

Gość gość
Nie pasiesz jej ! Dziecie ma normalna wagę, wszystko jest ok. Maluchy szybciej przybierają na wadze po roczku to się zmienia, będzie bardziej mobilna i posiłki będą także inne bo stałe :) przykładowo mój synek w jej wieku ważył 8kg a córka 9.5 teraz syn ma 4.5roku waga 18wzrost 110 a córka 2.5 i waga 13 wzrost 92 i nie są grube

Gość gość
Dziecko jest grube. Z tzw. dzieciecego tłuszczu się nie wyrasta- będzie gruba lub grubawa. Co to jest soczek- mały sok? Pojenie jej kupnym sokiem- czyli masa cukru i e-costam czyli chemią fast food - po co? Przyzwyczajasz do syfu i chemii - to jest gruba. Co złego w pojeniu woda?

Gość Monia922
Soczek tzn bobofrut, nie mają one sztucznych cukrów. Pije ona soczki z wodą na przemian z sama woda. Chce jej trochę urozmaicać dietę żeby znała też smak owoców. Dziennie pije zazwyczaj 2 razy po 50ml miksu wody z sokiem. I z 30-40ml samej wody

Gość gość
Jak dziecko ma znać smak owoców, to podawaj mu je w normalnej formie, a jak chcesz już koniecznie sok, to wyciskaj sama. Poza t to już półroczne dziecko, a je jak noworodek- ma za krótkie przerwy pomiędzy posiłkami, więc nie nadąża trafić i organizm nie ma kiedy odpocząć

Gość Monia922
Przerwy 3.5 ma.. czasem 4. Bez przesady... Owoc dostaje raz dziennie z kaszką na śniadanie.

Gość gość
Dziecko w tym wieku powinno jeść Max 6 posiłków dziennie (w tym 3-4 to mleko), twoje je 8 (sok to też posilek)!

Gość gość
Matki wariatki... Gorzej niż sekta... Zapytaj się kochana lekarza jeśli masz jakieś wątpliwości. Nie pytaj o nic na forum matek... Matka matce wilkiem w większości przypadków niestety. Co jedna to lepszy autorytet w dziedzinie żywienia.

Gość gość
Wilkiem bo co? Bo ktoś twierdzi, ze dziecko je za dużo? Taka jest prawda i faktycznie jestem.ciekawa, co mówi pediatra na sposób żywienia tego dziecka.

Gość Monia922
Pediatra powiedziała zeby nie dawac słodzonych kaszek i nie przesadzać z owocami. Kaszek z cukrem w skladzie nigdy nie dawalam. Mała ma pic wodę lub wodę z sokiem max 150ml w ciągu całego dnia między posiłkami. Takie jest zalecenie. Staramy się przejść całkowicie na wodę.

Gość Monia922
według pediatry nie je za dużo. Nie wiem czy ona na rację czy nie.. dlatego też tu pisze :) ja nie przyszłam słuchać że moje dziecko jest idealne. Chce obiektywne oceny usłyszeć. Córka je 4 razy mleko, 1 raz kaszkę z dwiema łyżkami owoców , 1 raz zupkę lub obiadek. Poza posiłkami pije max 150ml bobofruta/wody

Gość gość
pytalam faceta co o tym sadzi, on co prawda jest po innej specce (jednak lekarz to lekarz) ale byl przerazony tym, ze niespełna 7 miesieczne dziecko je OBIAD. A nie zaczyna wprowadzac pojedyncze produkty. Piszesz, ze corka jest od 4 miesiaca na modyfikowanym, co nie zmienia faktu, ze przez 2/3 swojego zycia byla na TWOIM MLEKU. czyli powinna miec wprowadzane pierwsze produkty po SKONCZENIU 6 miesiaca, czyli na poczatku 7. Ona nie ma nawet 7, a juz ma wepchniete owoce w diete, obiady i soki. Twoje dziecko je szklanke papki na obiad. Po czym po 3 godzinach dostaje pol szklanki mleka MODYFIKOWANEGO (czytaj zapychacz zoladka). po 3 godzinach znow pol szklanki i na noc (gdzie organizm ma miec rest) kolejne pol szklanki. Jakim cudem ona ma nie tyc? Jej zoladek jest wielkosci jej piesci..

Gość gość
Daj spokój. Tutaj wszystkie są eko a ich dzieci to szczyt ideału :-) szkoda tylko ze prawda wychodzi na jaw jak wychodzimy na ulice :-P Rodzic najlepiej zna swoje dziecko i wie czego mu potrzeba, a te krytykantki niech rozejrza się po swoim gospodarstwie

Gość gość
Moj starszy syn zaczal miec rozszerzana diete po 4 miesiacu mimo karmienia piersia. Mial ogromny apetyt zjadal wszystko z checia. Mając 6 miesiecy wazyl 6,5 kg bedac tym samym pod siatka centylowa... Mlodszy syn na razie karmiony tylko i wylacznie piersia wazy 7kg majac 3 miesiace i tym samym jest nad siatka centylowa... Nie ma reguly. Kazde dziecko inne. Zalezy tez od wagi urodzeniowej. Nie panikuj sluchaj lekarza i matczynej intuicji a nie pseudospecjalistek z forum.

Gość gość
Otóż to :) lekarz i intuicja a nie matki geniuszki. Ktoś pyta czemu wilkiem? Odkąd jestem mamą i mam kontakt z innymi mamami (chcąc nie chcąc, bawialnie , przedszkole, place zabaw itd.itp) to widzę... Ja na szczęście mam silny charakter a i porad szukam jedynie u specjalisty jeśli coś mnie niepokoi. W większości przypadków to po ciąży coś się głowach poprzestawialo mam ważenie. Najlepsze są te mądrzejsze od lekarzy i w ogóle w każdej dziedzinie chyba mają Nobla :) Na szczęście są i wyjątki ale większość to psychopatki. Sorry dziewczyny, nie mówcie, że nie :) Zaczęłam czytać wątek właśnie z ciekawości ile matkek-agresorek rzuci się z zębiskami, że,, fataaaalnieee odżywia dziecko, że pasie, tuczy....,, Aaaaa aa aaaaa. ;)))

Gość gość
Wkurza mnie to gadanie ze matka wie najlepeij... Otoz po to sa stworzone jakies tam ramy zywienia zeby jakas madra inaczej nie dawala 2 msc dziecku biszkoptow (a takie tez tu byly). Nie kazda ma super instynkt i odpowiedzialna matka slucha madrzejszych od siebie a nie eksperymentuje bo "matka zawsze wie najlepiej" Jak dla mnie dziecko niepotrzebnie pije te soki...

Gość gość
A ile ważyła przy narodzinach? Mój ważył 3,8kg powinien podwoić, a na pół roczku ważył już 9,5kg też normalnie jadł. Na roczek ważył nie całe 12kg. Nic się nie martw. Każde dziecko jest inne. Ostatnio byłam u koleżanki jej dziecko 11mcy a 10kg nawet nie waży. Dziwnie się czułam jak pomyślałam, że mój ważył więcej jak miał pół roczku.

Gość gość
Moja majac 7 msc wazyla 8.5 kg. Jadla piers do tego na dzien jedna "zupke" (zblendowane warzywa w roznych kombinacjach ) i troche musu z owocow. Czasem byla tez jaglanka. Nie dawalam kupnych sokow ani kaszek instant.

Gość gość
Nie zgadzam się, że matka wie lepiej (te co piją i pala tez wiedzą lepiej) i trzeba bezkrytycznie słuchać lekarzy. Koleżanki córka ważyła 10 kg mając pól roku. Pediatra nie reagował, ona tez nie, bo myślała, że robi dobrze. Dzisiaj ta dziewczynka chodzi juz do szkoły i mimo diety dalej jest gruba. Może nie bardzo, ale przed nia dopiero okres dojrzewania. Autorko, nie wierz bezkrytycznie, że jako matka wiesz najlepiej, albo że dziecko wyrośnie z otyłości. Jedne wyrastają, inne - nie.

Gość gość
Mamusiu, zrobisz jak zechcesz. Otyłość jest teraz w modzie.

Gość gość
Nie chcę żeby moje dziecko było otyłe.. chce żeby była zdrowa. Waga urodzeniowa to 3.400. Wyeliminuje soczki, mam nadzieję że jakiś rezultat bedzie

Gość gość
Moja skończyła właśnie 7 miesiący. Waży 7900, urodziła się 3150. Co je? Pierś na żądanie. Rano 120-ml kaszki i to samo wieczorem Jeszcze zupkę, ale wciskam jej ledwo kilka łyżeczek Raz dziennie deserek, pół słoiczka lub pół jabłka Pije tylko wodę Czasami chrupek kukurydziany, biszkopcik, wafelek ryżowy.

Gość gość
Autorko moje dziecko jak miało 4 miesiace wazylo 9kg, teraz ma 6 lat wazy 20kg i ma 1,2m jest szczupłe

Gość gość
gość1003 dziś To napiszcie jak Wy karmicie swoje dzieci w tym wieku x Dziecko w tym wieku bez wzgledu na rodzaj karmienia powinno byc wylacznie na mleku.

Gość gość
Moja córka w wieku 6 miesięcy też była strasznym pulpetem i też ważyła około 9kg. Nawet lekarz mówił, że za dużo. Ale potem przestała tak szybko przybierać. A jak nauczyła się raczkować, to już w ogóle waga stanęła w miejscu. Na rok ważyła niespełna 10kg.

Gość gość
Prawie siedmio miesieczne dziecko tylko na mleku??? Co Ty gadasz kobieto

Gość gość
Wyłącznie na mleku heh zwariowala. Dobrze karmisz ale fajnie by było zrezygnować z jednej porcji mlecznej skoro mała je jeszcze w nocy. Mój ma 10mcy waży jakieś 11kg też sporo. Ale brat był identyczny. Takie mam dzieci ;) Koło 7 je 180ml kaszki z glutenem 10- jajecznica, kanapka, jogurt, owoce 13 miseczka chudej zupy czy warzywa z pary, indyk lub ryba 15 180ml kaszy bez glutenu 17:30 czasem jakiś owoc, chrupki, mała przekąska 19:30 180ml kaszy na noc Musi być kasza- samego mleka nie chce niestety. Używamy bez cukru zazwyczaj Holle Do picia woda Na piersi był.do 6go mca