Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Renta z zusu ale przez całe życie mama opłacała składki krus

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś z was orientuje się w sprawach zus i krus ? Mama ma 62 lata była ubezpieczona w kursie i opłacała składki. 6 lat temu zmarł tata dostała rentę po tacie z zusu. Dziś znajoma z pracy czytała w gazecie coś o jakimś dodatku z krus ale jakoś się tym nie interesowałam. I dopiero teraz stwierdziłam ze może coś w tym jest? Co z mamy pieniędzmi? przez tyle lat płaciła KRUS

Gość gość
To mama będzie pobierała rentę z krus.

Gość gość
Jak będzie pobierałatwiej rentę z krus? Przecież napisałam ze ma rente z zusu. Krus przestała płacić jak zmarł tata czyli 6 lat temu

Gość gość
A tata gdzie był ubezpieczony? Bo jeśli w ZUS, to ZUS wypłaca po nim rentę, z jego składek. Czemu mama przestała płacić składki KRUS? To by jej dało emeryturę na przyszłość. No chyba że renta po tacie jest wyższa.

Gość gość
to jeśli przestała płacić, to chyba się jej już nie nalezy

Gość gość
Strasznie mętnie przedstawiłaś sytuację. Twoja matka zapewne przeszła na emeryturę swojego męża. Zapewne była wyższa niż jej z krusu. Nie można pobierać dwóch świadczeń. Niestety. Co do jakiś dodatków. Wiem, że jeszcze 2 lata temu nic takiego nie było bo byłam w temacie.

Gość gość
Idz do Zusu powiedza Ci co trzeba dostarczy c z KRUSU mialam podobna sytuacje i emeryture za oplacane skladki w KRUSie wyplacana mam razem z emerytura Zusowska.

Gość gość
Niedawno otrzymałam emeryturę z ZUS. Wcześniej kilka lat opłacałam KRUS, niewiele, bo tylko 4 lata. Po zaświadczeniu z KRUS ZUS doliczył mi kilka złotych do emerytury.

Gość gość
Jaka kwotę pani dostała?

Gość gość
18 26 może dokładnie opisać jak to załatwialas? Ja nie mogę sama tego załatwić w zus czy krus bo nic mi nie powiedzą. Musze jakoś mamę odpowiednio uświadomić.

Gość gość
18 26 może dokładnie opisać jak to załatwialas? Ja nie mogę sama tego załatwić w zus czy krus bo nic mi nie powiedzą. Musze jakoś mamę odpowiednio uświadomić.

Gość gość
Idz lub zadzwon do zusu wszystko Ci wyjasnia kwota jest uzalezniona od ilosci oplacanych lat.

Gość gość
Jakie zaświadczenie mama powinna wziąć z krusu? Czy jej faktycznie będzie się należałło większe świadczenie? Skoro ma rente z zusu po tacie? Mama na zusię pracowała w wieku 18-22l.

Gość gość
Za 4 lata opłacanych składek w KRUS otrzymalam 22zł. niewiele, ale w skali roku to jest 264zł

Gość gość
Autorko Twoja matka nie ma prawa do składek z Krus. Bo przyjęła rentę rodzinną po zmarłym mężu. Nie ma znaczenia czy opłacała przez całe życie składki Zus, Krus czy oba.

Gość gość
Musi cos jej się należeć. Kurcze ale sprawiedliwość tyle kasy płaciła a teraz nawet złotówki nie dostaje. Najlepiej jak byś miała kogoś znajomego albo chociaż znajowego znajomej co pracuje w zus pomysl bo jak pójdziesz obca z ulicy to różnie mogą was poinformować

Gość gość
W KRUS nie płacą dużych składek, dlatego mamie autorki bardziej opłacało się mieć rentę/emeryturę po zmarłym mężu. Ale może faktycznie należy jej się parę złotych więcej

Gość gość
Wydaje mi się ze ten dodatek to chodzi o takie osoby które mają emeryturę np.z ZUS i coś dolicxone z krusu wtedy po waloryzacji może się kwotą zmieni. W przypadku gdy twoja mama bierze rentę po ojcu a ojciec w całości miał rentę Zusowska to KRUS juz nie ma nic do tego

Gość gość
To gdzie te pieniądze z krus?

Gość gość
W pl nie można pobierać dwóch emerytur swojej i od męża trzeba się zdecydować na któras przeważnie kobiety biorą po mężu bo jest wyższa .Facet wdowiec tez renty po żonie nie dostanie nawet nie na takiej możliwości choćby żona miska wyższa emeryture

Gość gość
Autorko, jak twoja matka pobiera po ojcu, to pobiera po ojcu. Jak chce brać swoje krusowskue, to niech bierze, ale zostawi pieniądze po mężu, na które pracował jej mąż, a nie ona. Proste?

Gość gość
Słusznie piszą,nie można mieć po mężu i swojej.Z KRUS emerytura jest niska bo i składki małe.

Gość gość
Widzicie teraz roznice miedzy slubem a konkubinatem? Konkubina po konkubencie renty nie dostanie!

Gość gość
bo teraz ślub należy brać dopiero wtedy jak już są dzieci dorosłe, tj. po wykorzystaniu wszelakiej pomocy jako samotna matka, a później na stare lata ja zaraz po ślubie chłop umrze tj. renta po mężu