Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja będę mogła w ogóle mieć dzieci?

Polecane posty

Gość gość

W wieku 12 lat wyszła i niedoczynność tarczycy TSH ok.9 i Hashimoto. Nie wiem dlaczego aż tak w młodym wieku. Mam rocznikowo 24 lata i chciałabym zacząć się starać o dziecko. Nie wiem tylko czy coś z tego wyjdzie bo znam dziewczyny, które zachodziły z tym w ciąże, ale niedługo po tym jak wyszły u nich te choroby i miały niższe TSH. U mnie od wykrycia minęło ponad 10 lat. I chyba miałam już to dużo wcześniej. Nie wiem czy te choroby przez tyle lat nie "zniszczyły" całkowicie mojej płodności i czy będę mogła mieć dzieci. Mam teraz TSH 0,9, ft4 w górnej granicy normy i bardzo regularne miesiączki. Mimo tej tarczycy nigdy nie miałam nawet wagi prawidłowej tylko niedowagę.

Gość gość
Będziesz mogła zajść. Będziesz pod stałą kontrolą endokrynologa, będziesz miała stale badane tsh i zwiększaną bądź zmniejszaną dawkę euthyroxu czy jak tam ma ten lek. Najważniejszy jest pierwszy trymestr ciąży, bo potem dziecko ma już własną tarczycę. Dlatego skoro planujesz ciążę powiedz o tym swojemu ginekologowi i endokrynologowi już teraz.

Gość gość
Autorko nie ty pierwsza i nie ty ostatnia ;) mówię o ciąży i tarczycy. A czy byłaś pod opieką Endo od tego 12 roku życia ? Zakładam ze tak.

Gość gość
Ja ostatnio byłam na usg tarczycy bo tez rozpocząć starania o dzidziusia a chciałam wiedzieć w jakim stanie jest moja tarczyca i takie badania zlecił mi endokrynolog. Na nfz to nie ma co bo dlugo się czeka. Zapisałam się do http://www.med-expert.pl i na szczęście pod względem hormonalnym i wizualnym z moja tarczyca jest wszystko okej.

Gość gość
Ja miałam USG tarczycy że skierowania od rodzinnego lekarza czyli na NFZ i czekałam 4 dni. Na wizytę u endokrynologa już gorzej.

Gość gość
tak, będziesz mogła. Ja sama mam niedoczynnosc tarczycy i jestem w ciazy, zaszłam w nia w wieku 33 lat a staralismy sie 5 cykli i zaskoczylo. Moja koleżanka z hashimoto jest wlasnie w drugiej ciazy

Gość gość
aha, i ja tez mialam cale zycie niedowage. przy wzroscie 170cm wazylam 51kg. a jestem w 7 miesiacu ciazy. a Ty masz lepsza sytuacje niz ja bo o niedoczynnosci wiedzialas wczesniej i ja leczysz, a ja sie dowiedzialam jak zaczelam starac sie o dziecko.