Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marjur91

Czy mogę być chora na tarczycę?

Polecane posty

Gość marjur91

Od jakiegoś czasu zaczęłam denerwować się swoim zdrowiem. Już latem coś zaczęło się ze mną dziać, ale zbagatelizowałam to. Na wakacje pojechałam do Chorwacji i z powodu pocenia się nie mogłam wytrzymać na słońcu (nie było mowy o opalaniu się), jak wracałam do hotelu to przez godzinę brałam prysznic. Gdy wróciłam do domu objawy zniknęły, więc pomyślałam, że to tylko był incydent. Niestety od jakiegoś czasu mimo zimy jest mi często zbyt gorąco i mam znów poty. Oprócz tego na szyi z jednej strony pojawiły mi się dwie zmarszczki. Czy to moze znaczyc, ze tarczyca mi się powiekszyla? Nie badalam się jeszcze nigdy pod tym kątem. Czy warto iść najpierw na usg?

Gość gość
tarczyca to nie choroba. wiec nie, nie zachorujesz na nia

Gość marjur91
proszę o jakąś poradę

Gość gość
Skonsultuj się z lekarzem, po prostu. A póki co poczytaj sobie o tarczycy i objawach zaburzeń.

Gość gość
Idź na pobranie krwi. Badanie na tsh. Jeśli wynik jest w granicach 1 to wszystko ok. Jeśli mniejszy lub większy to.tarczyca jest chora. Po.co gdybać?

Gość gość
gość dziś Nieprawda, są widełki. Poza tym, nawet w ramach widełek wynik może wskazywać na zaburzenie, w zależności od indywidualnej normy organizmu. Sęk w tym, że zdrowi nie badają tsh, więc nigdy nie wiadomo, jaka ta norma być w danym przypadku powinna... no i zaczyna się 'macanie' na ślepo dawkami leków hormonalnych, patrząc po samopoczuciu i nasileniu objawów.

Gość gość
A czy ktoś tutaj ma może podobne objawy jak ja? I jaka ma chorobę tarczycy?

Gość gość
Autorko... powiększenie tarczycy, o którym wspomniałaś, wskazywałoby na jej niedoczynność. Natomiast przy niedoczynności odczuwa się zimno, wahania nastrojów, zawroty głowy, ataki lękowe (pomijając objawy takie jak sucha skóra, wypadające obficie włosy). Przy nadczynności jest gorąco, pocisz się, jesteś nadpobudliwa i drażliwa. Nie będę Cię diagnozować na odległość, idź do lekarza.

Gość gość
Czy cos sie wyjasnilo? Co w koncu zdiagnozowano? Ja tez choruje na tarczyce :) Da sie zyc:D polecam Ci poczytac sobie takie eksperckie artykuly na https://hashimotoplan.com/ - swietnie wszystko wyjasniaja

Gość gość
To że musisz iść do lekarza to nie podlega wątpliwości. Sprawdź czy rzeczywiście masz tarczycę. Moja koleżanka też podejrzewała że może mieć i po badaniu mezatorem, który wykrywa różne choroby wyszło jej coś innego, więc warto dokładnie sprawdzić.