Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uciążliwa menopauza...

Polecane posty

Gość gość

Moja mama od paru miesięcy zmaga się z menopauzą i chciałbym jej pomóc. Nie chcę się rozpisywać, ale odkąd ma te wszystkie objawy jest jakby inną osobą. Bierze tylko jakieś tabletki na menopauzę, ale one jej nie pomagają. Nie rozmawiam z nią za bardzo na ten temat, bo go nie podejmuje, czasami tylko narzeka, że jest cała spocona, wtedy wyciera się lub zmienia ubranie. Z tego co wiem w nocy też się poci, bo piżama zawsze rano się suszy. Oprócz tego jest nerwowa i rozdrażniona. Wiem, że poty w menopauzie są normalne, ale jak można je złagodzić? Czytałam też, że chora tarczyca daje podobne objawy, może mama powinna się przebadać...

Gość gość
Z pewnoscia powinna przebadac sie i mierzyc cisnienie. Niestety, nie ma skutecznego leku na nadmierna potliwosc calego ciala, mam ten sam problem, unikam goracych napojow i ostrych przypraw, uzywam antyperspirantu. Czasem tuz przed wyjsciem z domu musze sie ponownie przebierac.

Gość gość
Spróbuję jakoś z nią porozmawiać. Właśnie zauważyłam, że po obiedzie poci się bardziej. Bywa, że kładzie się na kanapie w samej koszulce, bo jej gorąco.. Może własnie to dlatego, że je zbyt ciepłe potrawy. Może uda się ją namówić na wizytę u lekarza. A jakie badania powinna zrobić?

Gość gość
Fitohormony. Ale nie soja, która rozwala tarczycę, tylko na przykład koniczyna czerwona. Świeży sok, w aptece można kupić, polecam.

Gość gość
Właśnie też myślałam o naturalnych sposobach. A zioła jakieś mogłyby pomóc? Mama nie za chętnie chodzi do lekarza.

Gość Córka Wandy
Zależy jak silne mama ma objawy. Moja mama gdyby miała tylko pity to by d ziekowala Bogu ☺a ma tak silne udeerzenia non stop, ze żadne naturalne środki nie pomagaja

Gość gość
ale jakie leki stosuje twoja mama? Robiła jakieś badania?

Gość Córka Wandy
Długo stosowana różne suplementy ale raczej żadnej ulgi nie zobaczyła. Właśnie zaczyna stosować HTZ bo inaczej nie dałoby rady. Mojej mamy mama też tak ciężko przechodziła menopauze. Jak jej się zaczęło to przebadane się pod każdym kątem i u różnych specjalistów bo nie wiedziała co jej jest. Ale wszystko wyszło ok, zdrowa jak ryba a samopoczucie okropne.

Gość gość
Ogolne badanie krwi, poziom hormonow tarczycy i koniecznie regularna kontrola cisnienia krwi. Za takimi potami moze sie kryc grozace wylewem nadcisnienie lub choroba nerek.

Gość gość
mama nie ma nadciśnienia, wiedziałabym. Zawsze raczej mówiła, że ma niskie ciśnienie, ale powiem jej, że powinna mierzyć. Myślałam raczej o endokrynologu... bo wiem, że jej siostra ma coś z tarczycą, to może ona też, tylko o tym nie wie... Niedługo ma urodziny, to może jako prezent wykupię jej badania tarczycy i wizytę u endokrynologa.

Gość gość
Polecicie jakiegoś endokrynologa w Krakowie, bo tu mieszkamy?

Gość Córka Wandy
Endokrynolog to dobry pomysł,bo tarczyca daje podobne objawy do menopauzy.

Gość gość
Ja tez zawsze mialam niskie cisnienie az do menopauzy. To wazne, zeby mierzyc, bo czesto w tym wieku pojawia sie nawet grozne dla zycia nadcisnienie.

Gość gość
ale jak samopoczucie w menopauzie? Masz poty, jesteś nerwowa?

Gość gość
przyjrzałam się teraz szyi mamy... i chyba nie jest taka smukła jak kiedyś. boję się, że ma powiększoną tarczycę.

Gość gość
uważam, że wizyta u endokrynologa to dobry pomysł. A jak twoja mama się dowie, że to prezent na pewno odwiedzi lekarza :-) Te badania są ważne, bo możliwe, że potliwość nie jest spowodowana tylko menopauzą, ale np. guzkami na tarczycy.

Gość gość
Powiedziałam mamie, że powinna zbadać ciśnienie. Zrobiła to i wyszlo 120/80. Mam nadzieję, że nie jest zbyt wysokie. Proszę o opinię... Wymyśliłam, że zapisze ja najpierw na usg tarczycy i to będzie prezent na urodziny. Zobaczymy czy ma powiększoną te tarczyce. Nie wiem czy badanie to jest dobry prezent, ale myślę, że przynajmniej wtedy bez stania w kolejce ktoś ja dokładnie przebada.

Gość gość
w sensie że powie o swoich dolegliwościach i ktoś się nią zainteresuje, przypisze jakieś leki

Gość gość
Oprócz badań tarczycy kup mamie też jakąś ziołowa mieszankę z kozłkiem lekarskim, szałwia. Uspokoi się, mniej się będzie pocic. Możesz też wieczorem zaproponować, że zrobisz jej letnia kąpiel. będzie lepiej spać, nie będą jej tak dokuczac nocne poty

Gość gość
super, dzięki za rady :-) dziś wieczorem przygotuje kapiel, jak pomoże będzie to robić częściej

Gość gość
Jeżeli niepokoisz się stanem zdrowia twojej mamy, zasugeruj jej żeby może jak będzie mieć chwilkę wolnego czasu przypatrzyla się swojej szyi przed lustrem. Czy wygląda jak kiedyś, czy z jednej strony się coś nie wybrzuszylo... Możesz też sama zbadać tarczyce mamie jeśli będzie chcieć. dotykając po prostu dłońmi jej szyję wyczujesz czy jest obrzęk lub ma jakieś guzki. to bardzo proste, nic nie kosztuje, a już można coś wiedzieć o stanie tarczycy. oczywiście usg gruczołu jest niezbędne.