Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jestem dziwna ze Warszawa mnie przytłacza?

Polecane posty

Gość gość

pochodzę też z miasta wojewodzkiego, ale o wiele mniejszego. Do Warszawy poszłam mieszkać bo tam znalazłam lepszą pracę. Jednak to miasto mnie jakos przytłacza. To, że muszę dojeżdzać do pracy ( z pragi południe do mokotowa) ponad godzinę czasu w jedną stronę. To, że jest wiele chamstwa np. ostatnio zobaczyłam obsrany przystanek ( ludzką kupą) i całe szczęście, że na nim nie usiadłam. To, że jest większy pospiech, autobusy nie raz zapchane do granic możliwości. No i jest zimniej, bo pochodzę z południa Polski, więc róznica tych kilku stopni, ale jest odczuwalna. Poza tym wszędzie pełno tych imigrantów :O Podoba mi sie w Warszawie to, ze jest tak wiele możliwości, rozrywek i ludzie generalnie są bardziej otwarci i mnie tracaja sie w czyjes sprawy. Ale czuje sie taka przytloczona nią nie raz i zmęczona... Najchetniej to zamieszkałabym w ogóle w jakimś cieplejszym kraju jak np. południe Francji, ale to raczej mało możliwe... Nie twierdze, ze Warszawa jest zla i nawet ją polubiłam,, ale przytłacza mnie po prostu. ..Ma ktoś podobnie?

Gość gość
Albo się przyzwyczaisz, albo... nie Ja pochodzę ze 100-tysięcznego miasta i długie lata myślałem o powrocie tam, a teraz już sobie tego nawet nie wyobrażam. Przytłacza mnie tamtejsza prowincjonalność, ubóstwo oferty kulturalnej, zresztą niemal wszyscy znajomi powyjeżdżali. W Warszawie mieszkam już niemal 20 lat (przyjechałem na studia) i tak naprawdę dopiero ostatnie 3-4 to czas kiedy poczułem się tu prawdziwie "u siebie". Nie wiem, może na starość wyniosę się w spokojniejsze miejsce, ale wątpię

Gość gość
No bo jedno i drugie ma swoje wady i minusy. Mnie też z jednej strony przytłacza na prowincji choćby brak prywatności, wtrącanie się w czyjeś życie ( tak, nawet w moim miejscie wojewódzkim tak bywa), mniejszy wybór rozrywek, krórej otwarte lokale i sklepy, mniejszy wybór towarów w sklepach i restauracjach itd. Ale z drugiej strony zycie nie toczy się tak szybko, nie ma aż tak duzych odległości, podróż autobusem trwa np. 15 minut, góra pół godziny, a nie ponad godzinę drogi. Wcześniej, zanim w niej zamieszkałam bardzo lubiłam Warszawę, a teraz mam co do niej mieszane uczucia. No i jest zimniej zimą, co też jest dla mnie minusem bo nawet te kilka stopni ma znaczenie.

Gość gość
to przeprowadź się bliżej pracy i problem z głowy. Przelicz sobie marnowany czas i może się nagle okazać, że droższe mieszkanie będzie korzystniejsze ;) Ja teraz mieszkam w miarę blisko, jadę rowerem 15 minut, piechotą 30-32. Do centrum tramwajem 17-18. I jest spoko. Akurat korzystam z teatrów więc dla mnie powrót do mojego miasta z jednym, i do tego średnim, teatrem, to katastrofa.. Jak w życiu, trzeba szukać dobrych stron, a wszędzie okaże się, że jest ok

Gość gość
Ja to w ogóle zastanawiam sie nad wyprowadzka do jakiegos cieplejszego kraju typu Francja, albo chocby Belgia... marzenie, tylko nie wiem czy do zrealizowania :( Nienawidze zimy i mnie tez meczy