Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nadiae

40, 50 latki, codzienność, pasje, życie, marzenia

Polecane posty

Gość gość
A jak wasza aktywność na początku tygodnia ? praca ? zajęcia dodatkowe ? spacery ? a może lekarze ?:) Róża.

Gość gość
Witaj Różo :) No to widać, że jesteście w rodzinie pozytywnie zakręceni :) Zwierzęta są cudowne, ja preferuję bardziej koty ale nie mam bo mieszkam sama. Macie teraz z mężem dobry czas bo synowie są dorośli a wy pewnie w wieku, kiedy można jeszcze spokojnie "poszaleć" :). Korzystajcie z życia i cieszcie się każdym dniem! I nie żałujcie sobie ptysiów tudzież innych smacznych ciastek na deser :) Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia. :)Taka Jedna.

Gość gość
Zwierzaki daja duzo radosci. Lubie psy (koty zreszta tez) bo wyciagaja czlowieka na dwor. Czy pada czy nie to trzeba wyjsc. Organizuja mi w ten sposob dzien :) Odpisuje teraz na maile, rano juz zakupy i co tam trzeba porobione, wiec teraz sie troche lekko pocwicze bo niestety mam jakies problemy z kregoslupem. To chyba od niewlasciwego siedzenia przy kompie. Potem pojade z psami do parku zeby polatali bez smyczy jezeli bedzie sie im chcialo. Przygotuje obiad i dzien prawie zleci. Meczy mnie zima. Nie lubie tej pory roku. Planujecie jakies wyjazdy w cieplejsze regiony? Slonecznik.

Gość gość
Cześć Słonecznik :) Ja panuję do dalekiegokraju (druga półkula) ale to raczej zwiedzanie niż "leżenie plackiem". T.J.

Gość gość
T.J. To pochwal sie gdzie bedziesz zwiedzac :) Fajnie jest miec jakas mala wyprawe zaplanowana zeby mozna sie bylo na to cieszyc. Osobiscie nic nie ma przeciwko lezeniu plackiem :) Psy mam tez leniwe 8zreszta maja juz 12 lat) i lezymy chetnie plackiem w trojke w jakims cieplym miejscu - o ile sie da. Obecnie w trojke na sofie :) Co robicie jutro? Chetnie tez skopiuje pomysl na obiad o ile nie wymaga wybitnych umiejetnosci kucharskich.

Gość gość
gość wczoraj - Cześć Słonecznik :) Pochwalę się jak szczęśliwie wrócę a to dopiero za kilka miesięcy bo w lipcu. Fajnie, że sam gotujesz, ja niestety nie mam w tygodniu czasu a że mieszkam sama to jadam niestety na mieście. Gotuję tylko w weekendy. Pozdrawiam :)

Gość gość
Taka sobie, moj przepis nie wymaga zadnych umiejetnosci a produkty masz w domu -pol kg.kartofli zetrzec,odcisnac wode dlonia,dac jajko i 2-3 lyzki maki, wymieszac, klasc na osolony wrzatek duza lyzka tak aby bylo pol lyzki ciasta, za kazdym razem maczac lyzke we wzatku,powstana kluski,gotowac 10 min. Wylac wode ale nie dokonca pozostawic ok.2cm.wody na dnie garnka,bedzie potrzebna do kapusty. Teras kapusta kiszona pol kilo ugotowac w malej ilosci wody ok.pol godzinki,na patelni zeszklic duza cebule,dac kapuste bez wody-wode wypic bardzo zdrowa-dusic 10 min. Teras polaczyc oba dania tj.kapuste i kluski,na niektorych wioskach posypuja to jeszcze odrobina sera bialego,posolic,popieprzyc,zycze smacznego... mniaaam,niejedna niemka zajadala sie tym daniem,proponuje sprubowac,naprawde warto,pychota.

Gość gość
Napisz czy Ci sie udalo,ale nie zrob ciasta za rzadkiego,odcisnij dobrze wode z kartofli bo kluski sie rozleca,smacznego.

Gość gość
gość dziś - dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję w najbliższy weekend. Pozdrawiam. Taka Jedna :)

Gość gość
Dzień dobry :) Mój dzisiejszy obiad to garnek żurku ze wstrząsającą ilością białej kiełbasy i jajek . No chciałabym ,żebyśmy byli bardziej wegetarianami ale to nie z moim mężem . Kiedyś miał gorsze wyniki na badaniach z pracy więc postanowiliśmy zmienić trochę dietę na bardziej warzywną a mąż siedzi przy stole , grzebie po talerzu i pyta - niby siebie niby mnie - " słyszałaś ,ze Unia chce zakwalifikować kurczaki jako wysoko przetworzone warzywa ?"? :D Ale tydzień wytrzymał :) Generalnie dużo gotuję bo i jedzenie dla psów jest poważną pozycją w naszym budżecie . Mąż ma nawet do mnie pretensje ,że lepiej traktuję zwierzęta niż jego , że nie przestrzegam hierarchii , że najpierw je człowiek a dopiero później zwierz ale ja po prostu nie potrafiłabym jeść w spokoju wiedząc ,że one są głodne . To poszłam na takie ustępstwo , ze maż je pierwszy - przed psami i przede mną . Trudno :D Róża.

Gość gość
Czy u Was też tak pięknie świeci słońce ? I choć nie jest ciepło to ptaszki jakieś tak śpiewają ,ze się serce w człowieku raduje . Ja nie przepadam za latem - to znaczy lubię lato ale nie takie kiedy tygodniami jest ponad 30 st a deszcz nie pada przez 3 miesiące. Optymalna temperatura dla mnie to ok 25 st- ciepło ale nie upał . Dlatego na urlop wybieramy się dopiero we wrześniu , może nawet na początku października ale gdzie ? jeszcze nie wiemy . Może jakieś propozycje ?:) Róża.

Gość gość
U nas też cieplutko było i słonecznie aż miło posiedzieć na ławce w parku,mnóstwo ludzi powychodzilo na spacer,wszyscy zadowoleni ze w końcu przyzwoita pogoda,termometr pokazywał 6 stopni ale wydawało się więcej chwilami,teraz zaczyna znowu mrozic więc musieliśmy wrócić, mąż robi cos do jedzenia warzywka będą jak zwykle.

Gość gość
Pytasz gdzie na urlop? Nie chce być zrozumiała ale dla mnie i nas tylko ciepłe kraje są atrakcją szczegolnie wiosna,jesień gdy jest u nas zimno,czuje ze nikt tego nie zaakceptuje z niewiadomych powodów ale jak mam tą sama kase wydać w kraju gdzie ząb i ponuro to wolę naładować akumulatory na słoneczku gdzie są palmy ,biały piasek ,muszelki na plazy i boskie zarlo tz.dary morza i owoce egzotyczne,Boskie przeżycia z ukochanym mężczyzna a który nigdy nie odmówi niczego,najbliżej i najtaniej polecam .-Majorka, taniej wychodzi niż wczasy w kraju gdzie zedrząd skórę z czlowieka na każdym kroku,do tego zero przyjemności bo nie pogoda i pada i plucha ciagla,mam rację czy nie?,ciekawa jestem opinii.

Gość gość
Roza, a jakie masz psie menu? :D U nas psy dostaja jedzenie najpierw bo jak wtedy ida spac zadowoleni i tworza malownicze tlo kiedy my siadamy do stolu. Leza z lapami do gory i chrapia :) Na sniadania gotuje im zazwyczaj dania typu: mieso 70/warzywa i wypelniacz jak ziemniaki czy ryz 30. W ciagu dnia dostaja rozne smaczne nagrody za dobre zachowanie a wieczorem sucha karme. Nadaje sie ewidentnie na kucharke dla psow bo im smakuje :) Co robicie ciekawego w sobote i niedziele? Ja jutro z rana zamierzam isc na dlugi, mrozny spacer, potem gdzies wyjdziemy cos zjesc i nastepnie postanowilam ze w koncu wyprobuje nowy kurs yogi ktory oferuja niedaleko. Poza tym bede sie byczyc z lapami do gory ;) Slonecznik.

Gość gość
gość 2018.02.20 gość wczoraj - Cześć Słonecznik usmiech.gif Pochwalę się jak szczęśliwie wrócę a to dopiero za kilka miesięcy bo w lipcu. Fajnie, że sam gotujesz, ja niestety nie mam w tygodniu czasu a że mieszkam sama to jadam niestety na mieście. Gotuję tylko w weekendy. Pozdrawiam Czesc gosc! To zycze milych klimatow na wyjezdzie! Sama preferuje cieply klimat ale nie cierpie dlugich podrozy wiec to sie troche nawzajem wyklucza. W Tajlandii jest bardzo fajnie podczas naszej zimy ale ten lot 12 godzin mnie dobija, nie mowiac juz o tym jezeli chcesz gdzies troche dalej niz do Bangkoku. Jezeli o mnie chodzi to gotowanie mogloby dla mnie nie istniec i wolalabym jesc na miescie. Dzis byl u nas losos pieczony z koperkiem, do tego roznokolorowa papryka z kaparami i cytryna. Brakuje mi pomyslow. Mam brukselke, cukinie i czerwona papryke w lodowce, zastanawiam sie co z tym zrobic. Slonecznik.

Gość gość
Dzieki za mile klimaty ale nie w tej chwili bo moj facet ma straszne bole plecow i robi narazie badania a pozniej bedzie terapia,wymieniasz Tajlandja,Bangkok,watpie zeby moj facet chcial tam jechac,sa filmy na youtube -Mariolka w podrozy i inne o polakach ktorzy prywatnie organizuja sobie takie wyjazdy,mowia co ile kosztuje,koszt zycia jest bardzo niski tam,tyle ze samolot i te ogromne tlumy ludzi jak w Bangkoku mnie przerazaja no i bieda,brud wszedzie i ponoc straszny smrod uryny,bo tubylcy zalatwiaja swoje potrzeby tam gdzie stoja!- Nie ! To nie jest raczej normalny kraj dla turystow wg.mnie,Wole zdecydowanie Majorke,nie odbiegaja od naszych standartow no bo jak kiedy taki port lotniczy jakPalma de Mallorca przyjmuje rocznie 22 miljony turystow a lot trwa 3 godzinki tylko! Co do kosztu to mozna wyjechac za 1 199 zl. To nie jest duzo tak naprawde za ta atmosfere,wspaniale sloneczne plaze i turkusowe morze,niestety jest to najchetniej odwiedzany zakatek na swiecie wiec turystow jest tam od zaj... a co z jarzyn mozna zrobic? To proste szatkuje sie je,wklada do duzego sloja najlepiej 2l. Ubija dlonia albo tluczkiem warstwami najlepiej bo ladnie wyglada np.warstwa kapusty np.2-3cm,teras papryka tak samo,cebula,jablka,buraczki ,marchewka utarta na grubych oczkach,i znowu kapusta,papryka,jablka,marchewka,wszystko warstwami trzeba ubijac,kazda warstwe osobno,napelnic sloik zostawiajac 5cm.do konca sloja,zalac solanka -na 1l.przegotowanej wody dac lyzke czubata soli,woda musi przykrywac jarzyny,jesli jest za malo dorobic w tej samej proporcji, sol oczywiscie kamienna-nie jodowana,przykryc sciereczka,na nastepny dzien czysta lyzka odpowietrzyc naciskajac salatke tak aby wyszly babelki powietrza,przykryc sciereczka i tak przez 4-6 dni i gotowe,smacznego, film na youtube pokazuje dokladnie jak zrobic,mozna tez dowolne jarzyny posypac sola i ubujac tluczkiem warstwami do wyczerpania skladnikow tak jak to uroczo robi na youtube mily Pan Adolf Kudlinski-proponuje obejzec jesli jeszcze ktoras pani nie widziala filmow tego pana tez innych o roznej tematyce,warto zobaczyc dzisiaj sobota wolny dzien,nie ma co robic wiec proponuje rozrywka gwarantowana,facet bardzo interesujaco w prosty sposob umie dotrzec do wszystkich doslownie, Slonecznik nie lubisz gotowac ale jak juz zrobisz to palce lizac,Losos! Jedliscie wiec byli i goscie? Czy kupiony gotowy? U mnie dzisiaj zimno -3 stopni,o 14-tej ma byc 5 stopni na plusie wiec mozliwy i spacerek na sciezke rowerowa wzdluz rzeki,pewnie bedzie sporo ludzi jak zwykle gdy wyjdzie slonce chociaz troszke,sorry za tak dlugi tekst,jesli sie komus chcialo czytac to sie ciesze,moj misiu juz dawno wstal i jak to on gada,gada,gada...

Gość gość
Przykro mi, ze mezowi czy chlopakowi cos sie stalo z plecami/kregoslupem :( To nie wesole :( Wiem co mowie bo niestety tez mnie czasem dopada ze wzgledu na to, ze siedze przed komputerem za dlugo. Uroki przeplywajacego czasu :D Czasem wygrzewanie tym czerwonym swiatlem pomaga. Majorke bardzo lubie, zwlaszcza okolice Arta bo sa dosc naturalne i jest duzo fajnych spacerow i fajnych, pustych plaz w zasiegu 20 minutow samochodem. Na przyklad park narodowy Illetas. Wedrowalam tam chyba z 6 godzin. Widzialam wiele dzikich owiec oraz koz ale zadnych ludzi :) Jest tam pare wedrowek, niektore sa wzdluz plazy ale czasem trzeba uwazac pod nogami na skalkach. Widoki wspaniale. Oplaca sie wziac ze soba jakis piknik bo po drodze tylko pustki i natura. W Tajlandii mialam raczej inne wrazenia niz to co opisujesz. Chociaz kolezanki tez wspominaly o tym chaosie i multum ludzi... W moim przypadku byla to oaza spokoju. Ale w Bangkoku tylko sie przesiadalam z jednego do drugiego samolotu. Do tego jedzenie przepyszne, duzo warzyw, ludzie ogolnie przyjazni, zadnych problemow, kobieta moze sama sie poruszac w tym kraju bez zadnych obaw. Thailandczycy maja super popczucie humoru i sa pokojowo i tolerancyjnie nastawieni do swiata. Bylam tam dwa razy wiec zaden ze mnie ekspert ale bardzo mi sie podobalo. U nas strasznie mrozno dzisiaj. Na rowerze to by mi chybe rece zamarzly :) Gdzie Ty tak na rzeka jezdzisz? To musi byc ciepla rzeka :) Slonecznik.

Gość gość
U nas jest mała ale rwista rzeka-obudowana kamieniami,waska jakieś 5-7m szerokości, ta rzeczka leci równolegle z drogą rowerowa przez ponad 30 km. może więcej nie wiem 8,nie dałam rady sprawdzić , ciepła rzeka ? Chyba nie ,zimno dzisiaj strasznie, nie, nie wychodze dzisiaj na spacer,brrrr.tylko do sklepu mam jakieś 300 m. Dam radę, Mężowi nie stał się ten ból nagle,miał już kiedyś dawno jakieś 10 lat temu wypadek,był w szpitalu i wydawało się mu że wszystko przeszlo,no niestety wrocilo teraz,połamalo go na dobre,nie może autkiem jechać a to jest juz katastrofa,piszesz ze byłaś na Majorce wędrowałas przez park narodowy, mowisz ze opłaca się mieć jakiś piknik że sobą, to byłaś tam prywatnie bez firmy tak? Ciekawe też bym się tak wybrała ale gdzie znalesć nocleg,chyba nie byłaś sama? A w Tajlandii jak załatwilas wyjazd?opowiadaj bo ciekawa jestem,prywatnie?Słonecznik dzięki za odp.

Gość gość
No w sumie to nic nie egzotycznego. Na Majorce zwyczajnie szukalam domow do wynajecia, najlepiej od Niemcow bo maja standard Europejski w domu a zazwyczaj uzywaja domu 2 tygodnie w roku :) Hoteli nie lubie bo jest glosno i mnie denerwuje ze zawsze trzeba byc "od...do" na posilek. No, nie lubie i tyle. Juz wole sobie sama jajecznice przygotowac. Jak kto lubi. W Thailandii natomiast bylam na wyspie i w sumie wszystko pod nos nam dostawiali :D Bardzo mili ludzie. Lot i hotel wykupowalismy sami online. Tanio nie bylo ale w sumie nie wyjezdzamy zbyt czesto wiec w sumie nie patrzylismy za bardzo na cene. W zasadzie brakowalo mi moich psow i mojego normalnego zycia wiec nie polecam...ale ogolnie to byly fajne wakacje. Tyle, ze tesknie za moja gadzina :D Slonecznik.

Gość gość
A gdzie nasza autorka Nadiae???

Gość gość
Slonecznik-a jak szukac tych domow prywatnych podpowiedz prosze,tez bym chciala tak wyjechac,napisz jak znalesc taki dom?

Gość gość
W hotelach nie trzeba byc od-do na posilek, bo mozna wynajac hotel bez posilkow lub odwrotnie z opcja all-inclusive, gdzie jedzenie jest non stop. Mozna tez po prostu zrezygnowac z obiadu i zjesc gdzie sie chce. Najwygodniej jest miec sniadania i kolacje, a obiad na luzie.

Gość gość
gość 2018.02.24 Slonecznik-a jak szukac tych domow prywatnych podpowiedz prosze,tez bym chciala tak wyjechac,napisz jak znalesc taki dom? Wpisujesz w wyszukiwarke, finca do wynajecia po angielsku i po niemiecku (nie wchodzi mi tu post kiedy dokladnie napisalam co wpisuje do wyszukiwarki kiedy szukam ) i wychodza rozne strony. W takim wynajetym domku zazwyczaj jest basen, duzy ogrod i swiety spokoj :) Mozna sobie samemu zrobic sniadanie, pogrillowac, nie ma tego gwaru i halasu jak w hotelu.

Gość gość
gość 2018.02.24 No niby tez racja. Ale hotele uwazam za strasznie meczace, zawsze jakis halas, pokojowki chodza, przy sniadaniu lataja i zbieraja talerze, dzieci placza, ktos tam glosno je itd. Ja potrzebuje do dnia powoli sie rozpedzic wiec zaczynam zazwyczaj od kubka herbaty w totalnej ciszy i spokoju.

Gość gość
Dziękuję Słonecznik mam to!!! Są drogie i tanie miejsca,znajdziesz nawet super wille z basenem nawet do 10e za os.super cena ale my jesteśmy tylko we dwójkę, czym więcej ludzi to taniej jest,szukam dalej...

Gość gość
Up.

Gość gość
Up.

Gość gość
Slonecznik napisz prosze jak to organizujecie? To jest fantasticznie miec kilka -kilkanascie osob i wyjechac na taki urlop,Jak to robisz? Tez bym tak chciala ,odpisz prosze.

Gość gość
Dlaczego nie mogę się zarejestrować? Odp. ze zły jestan adres mail.dlaczego? Jak znalesć dobry adres????pomoże ktoś?