Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wasze córki zaczęły dojrzewać czy to już

Polecane posty

Gość gość

Moja 9latka (w listopadzie skończy 10) od jakiegoś czasu poci się z "zapaszkiem", pojawilo się owłosienie lonowe i pojedyncze wypryski na buzi. Jak było u waszych córek, nie wiem czy to nie za wcześnie? No i troszeczke powiekszyly jej się piersi,bardzo też ostatnio urosła, w grudniu miała 139 cm a teraz 144 cm. Ile wzrostu mają wasze córki?

Gość gość
Nikt nie ma córki w tym wieku, tylko same niemowlaki?

Gość gość
Moja w październiku będzie miała 10 lat :) Poci się, brudzi majtki od dłuższego czasu. Piersi ma malusienkie ale widać, że już coś się zaczyna dziać ;) często rozmawiamy o okresie.

Gość gość
A ile ma wzrostu tak z ciekawości?

Gość gość
Moja w maju skonczy 10l i jest to samo. Pediatra mowi ze to normalne. Na wiosne mam przyjsc na szczegolowe badania. Pierwsze oznaki juz byly w zeszlym roku, porobilam jej morfologie, tsh i cukier i bylo wszystko w normie. Tez urosla i przybrala na wadze. Nawet w ksiazce do przyrody maja napusane ze dziewczynki zaczynaja dojrzewac ok. 10roku zycia. Pal licho juz te zmiany fizyczne, moja stala sie placzliwa, humorzasta...

Gość gość
Niecałe 140, ale u niej w klasie są dziewczynki dużo wyższe. Niższe też są ;)

Gość gość
To ja od majowej 10latki. Moja ma okolo 142 cm wzrostu.

Gość gość
Swoją drogą.. Jak ten czas szybko leci.. Dopiero co się urodziły nasze księżniczki :D

Gość gość
Moja też jest humorzasta, obraża się o byle co, nic jej nie mozna powiedzieć. Potem wprawdzie przychodzi i przeprosi, ale jest to męczące. No i nie założy już wszystkiego, każdą bluzkę muszę z nią konsultować bo potem okazuje się że kupiłam jej coś obciachowego..

Gość gość
Autorko ( ja od majowej ksiezniczki) ja w zeszlym roku zalozylam podobny temat i wtedy juz sie zlecialy wszechwiedzace od pedzonych kurczakow i innych cudow i mi wmawialy ze to nienormalne i za szybko ( corka w wieku 9l juz miala pojedyncze loniaki i ten pot). A to tez moze byc genetyczne. Moja mama dostala okres w wieku 10 l a ja 11.

Gość gość
Moja niestety z tymi nastrojami kiepsko, sama mowi ze sobie nie radzi z emocjami. Ale u nas to poteguje fakt, ze w zeszlym roku urodzilam drugie dziecko i ona jest zazdrosna. Niby tu czuje sie taka duza, nie chce juz obciachowych ciuchow w kwiatki i inne bajeczki ( choc u niej w klasie sa dziewczynki ktore nadal maja takie zainteresowania), wzoruje sie na starszych dziewczynach a z drugiej strony jest dalej mala dziewczynka w niektorych sytuacjach.

Gość gość
Moja ma 10 lat i 141 cm

Gość gość
Tak, to już. Dojrzewanie to nie jest roczny proces, tylko dużo dłuższy.

Gość gość
Tak mamusie, to już :) Zauważacie delikatne zmiany, później będzie trochę gorzej niestety: oprócz trądziku i miesiączki będzie więcej emocji, wahania nastrojów, trzaskania drzwiami, itp. :( Moja ma 13 lat i przechodzę tornado i pewnie daleko do apogeum.

Gość gość
Moja też 13 lat(7 klasa), 167 cm wzrostu i i tak jest jedną z niższych dziewczyn w klasie. Faktycznie tornado w pokoju, tornado w głowie.

Gość gość
Normalne. Moja ma 11 lat, 162 wzrostu. Od 8 mies miesiączkuje. I tak późno uważam, bo ja i moja mama pierwszy okres dostałyśmy tuż po 9 urodzinach.

Gość gość
11 lat miesiączka to nie jest późno!! To jest wcześnie, pewnie dostała okres jako jedna z pierwszych dziewczyn w klasie.

Gość gość
Z grona jej 6 najbliższych rówieśniczek wszystkie już miesiączkują. Starsza córka chodzi do 6 klasy, ma 13 lat, od trzech lat miesiączkuje i z tego co mi mówiła w ich klasie jest tylko jedna dziewczynka, która jeszcze nie dostała okresu.

moja 8lat skończyła w październiku.ma pojedyncze wypryski na buzi i się poci.zrobiła się pyskata.czyli po waszych wpisach już powoli się zaczyna.Nawet wychowawczyni córki mi mówiła że wcześnie, bo jako pierwsza w klasie,tylko ze u mnie Pani to powiedziała w firmie zarzutu.

Gość gość
Okres jest obrzydliwy :/ zrypanie ze miesiaczkujemy :/

Gość gość
moja też ma 13 lat i w jej klasie jest tylko 5 miesiączkujących dziewczyn. 14 dziewczyn jeszcze nie ma okresu. Jak można mówić, że dostać okres w wieku 11 lat to późno?:) To jest przecież wczesna miesiączka :) Moja kuzynka dostała późno, bo miała już 16 lat.

Gość gość
Dojrzewanie to proces i to kilkuletni - że się zaczyna w wieku 9 czy 10 lat to raczej ok, gorzej by było gdyby wszystko - od wyprysków po piersi stało się w jednym roku.

Gość gość
Mama Mileny i Izabeli dziś 8 lat i pojedyncze wypryski to za wcześnie na dojrzewanie psychiczne. Oznacza to, że nie możesz pyskowania zwalać na dojrzewanie. Nie dziwię się, że wychowawczyni mówiła to w formie zarzutu. Zarzut na pewno nie dotyczył jej wyprysków tylko zachowania, a tu już bym na Twoim miejscu była zaniepokojona. Fizycznie ok, już się zaczyna. Natomiast psychicznie to jeszcze nie to. Jeśli mogę Ci coś doradzić to trzymaj córkę w ryzach, bo niebawem będziesz miała z nią większy problem. Stanie się to bardzo gwałtowne i nagłe. Także trzymajcie ją krótko, serio.

akurat pyskowanie tyczy się tylko w domu,bo w szkole nie.Wychowawczyni mowila akurat o tym poceniu się,nie pyskowaniu.Widzę się często z nauczycielami i nie ma uwag odnośnie pyskowania.

Gość gość
Nauczycielka zwrocila uwage ze dziecko sie poci? ?? Moja tez sie poci. Pilnuje zeby sie myla, zmieniala ciuchy. Kupilam jej delikatny antyperspirant ale nie uzywa. Wf z reguly jako pierwsza lekcja i wtedy reszte dnia tacy siedza. Nauczycielka kaze przynosic skarpetki na zmiany po wfie. Tez bez sensu. To jak by czyste majtki zalozyc na nieumyty tylek....

Gość gość
Moja w styczniu skończyła 13 lat i jeszcze nie ma miesiączki, w klasie maja tylko 3 dziewczynki. Wypryski, humory, owłosienie łonowe i pod pachami jest, ale okresu jeszcze brak.

Gość gość
Skąd wy wiecie ile dziewczynek w klasie ma miesiączkę ;-) Niektóre pewnie się przechwalają na zapas a inne, bardziej wstydliwe ukrywają chociaż już mają.

Gość gość
Ja dostałam okres w wieku 13 lat, to był wtedy taki książkowy wiek. Piersi zaczęły mi rosnąć, kiedy miałam 10 lat. Jak jest teraz? Czy rzeczywiście dziewczęta dużo szybciej zaczynają miesiączkować? Nie mam córki, a mój syn ma osiem lat, sam pewnie niedługo zacznie dojrzewać, choć u chłopców ten proces zaczyna się pózniej.

Gość gość
Moja wlasnie dostala pierwszy okres Ma czternascie lat Mysle,ze to ok i przynajmniej nie tak wczesnie... Tornado bylo male,ale bylo Teraz poza miloscia do makijazu jest ok ;-)

Gość gość
a moja zaraz bedzie miec trzynascie i jeszcze nie ma Oby jak najdluzej Piersi prawie brak,nie poci sie,jest wysoka i chuda Spokojna,dosyc dziecinna,wesola Ale szykuje sie na wszystko.