Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój narzeczony chce kupić mieszkanie za zarobione pieniądze za granicą. Sęk w tym, że ja w tej chwili nie dostanę kredytu bo mam małe zarobki,tzn macierzyński. Mamy kilkumiesięczne dziecko i między nami bywało różnie. Trochę mieszkanie u jego rodziców trochę u moich bo wynajmować nie chciał. Teraz się zastanawiam co robić,bo kupi sam mieszkanie to oczywiście rachunki po połowie tylko się zastanawiam jak z remontami i wyposażeniem. Mam trochę rzeczy, które kupowałam wcześniej i przydałby się w mieszkaniu, tylko boję się że jak przyjdzie co do czego to ja wyląduje z dzieckiem na bruku bo to jego mieszkanie. Z meldunkiem też chyba będzie różnie bo nawet ostatnio była rozmowa to stwierdzil że po co wszystkich meldować skoro meldunek mamy i co zamelduje siebie i dziecko. A ja będę miała być zameldowana u rodziców to będę podwójnie się dokładać do utrzymania. Czasem myślę że to nie ma sensu, bo to będzie jego mieszkanie a ja nie będę miała nic do gadania np jaki kolor ścian wybrać. Ale do rzeczy tak sobie myślę że skoro to będzie jego mieszkanie to niech je remontuje za swoje i kupuje wyposażenie. Ciągle są kłótnie o finanse,tak sobie myślę że on i tak mnie wykorzystywał bo ja kupowałam cała wyprawkę dla dziecka, opłacałam wizyty u lekarza a teraz mam puste konto. Nie wspomnę ,że on ma ulokowane pieniądze na giełdzie i już były teksty że ja mam zapłacić np. zakupy a on później odda bo nie chce teraz wypłacić bo będzie miał mniej. I podczas ostatniej kłótni powiedziałam że tak nie będzie że ja przeznaczony z 600 zł a resztę tez odkładam może mi wzrosnąć na koncie. Mamy podobne dochody z tym że on nie ma stałych dochodów miesięcznie czasem wypłaty są za dwa miesiące. Wkurza mnie to i powinien że ok weźmy kredyt na mieszkanie a tamte pieniądze niech sobie zostawi. No i jeszcze są pretensje do mnie że mi rodzice nic nie pomogli a jemu chociaż działkę zapisali. Powiedziałam mu że jak moi zapiszai działkę to wezmę mieszkanie na kredyt i też będzie moje. Czasem myślę że on nie chce być ze mną i że to tylko że względu na dziecko. Jak sobie tak analizuje swój związek i innych to unie wygląda to tak jak jakaś patologia tydZ spokoju i potem kłótnia o byle co. Nie pasuje mu że mieszkamy u moich rodziców ale wyprowadzic się nie chce,tzn wynajac. Po ostatnim awanturze zadzw do jego matki i powiedziałam że albo będzie rozmowa z nimi albo zakładam sprawę o alimenty i nie będę się denerwować.

Gość gość
Faktycznie cos tu nie gra.

Gość gość
Skoro on nie chce wspolnej inwestycji z Toba, to go nie zmusisz. W kwestii oplat- i tak bys ponosila ten koszt gdziekolwiek nie zamieszkasz, to dosc logiczne. Wiec niech sie urzadza po swojemu, Ty po powrocie do pracy wez kredyt, kup mieszkanie, wynajmij komus i niech sie splaca, zebys miala cos swojego.

Gość gość
I jeszcze chciałam dodać ,że będziemy mieli drugie dziecko i juz mu zapowiedzialam że kupuje wyprawkę dla 2 dziecka. On zagorzały wegetarianin się zrobił i są też kłótnie na tym tle. Ogólnie jak zaproponowalam odkładam gotówki na bieżące wydatki to źle i efekty są takie że ja płaciłam swoją karta za zakupy a potem pusto na koncie. Doradców coś bo ja już naprawdę myślę o wynajęciu mieszkanie i niech dokłada się z alimentów. Jak tak dalej pójdzie to nigdy nie będę mieć żadnych oszczędności. Jeszcze on po moimacierzynskm planuje że został z dzieckiem w domu a ja mam wrócić do pracy to będzie miał zniżkę na składki w ubezpieczeniach. Zaproponuj mu że wezmę wychowawczy a on utrzymuje dom, bo poza siedzibą przed komputerem z dzieckiem resztę obowiązków domowych byłaby na mojej głowie po robocie. Tylko ja nigdy nie zgodzę się na bycie na jego utrzymanie bez własnych dochodów. Tak chyba nie wygląda życie w normalnej rodzinie jak patrzę na ludzi wokoło. Co robić?

Gość gość
Nie układa sie wam a drugiego dzieciora dałaś sobie zrobić?

Gość gość
No właśnie nie spieszył się ,że ślubem i w ogóle zaręczyny też były jak zrobiłam mu awanturę że po 5 latach bycia razem nie ma wspólnych planów co dalej. I wiecie wszystko takie od niechcenia. Teraz jak kupi to mieszk to będę mieć z 10 km do rodziców i z 2 dzieci bez samochodu jestem w czarnej d... Więc myślę nad autem żeby być choć trochę niezalezną. Nie widzę z nim przyszłości zbyt długo i ciągle mam w głowie po jakim czasie będę się stamtąd wyprowadzać skoro teraz nie możemy się dogadać w prawie żadnym temacie. A patrzy na to wszystko nasze malutkie dziecko a drugie odczuwa moje nerwy.

Gość gość
To kobieta powinna rządzić w związku.

Gość marmurek123
Jeśli bank można nazwać firmą to polecam Raiffeisen Polbank. Można tam dostać kredyt mieszkaniowy nawet na 30 lat. Udogodnieniem jest to że 2 razy w roku można zmniejszyć raty o połowę a raz wcale nie płacić.