Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GreenEyedMonster

Ile dac chrzesnicy na Komunie?

Polecane posty

Gość GreenEyedMonster

Witam wszystkich, w tym roku mam Komunie mojej chrzesnicy i nie zupelnie wiem ile jej dac pieniedzy poniewasz nie mieszkam w Polsce. Jej rodzice zbieraja na kilk rzeczy dla niej wiec doradzili,ze pieniadze beda najlepszym rozwiazaniem. Prosze o kulturalne odpowiedzi - zaznaczam, ze sama powiedzialam siostrze,ze nikogo nie chce na sile uszczescliwiac i zeby doradzili co bedzie najlepsze. Z gory dziekuje za pomoc.

Gość gość
100euro w zupełności załatwi sprawę.

Gość zyczłiwy ktoś3
jestes wujkiem czy cocią???kasa kasą,ale jako osoba powolana do roli chrzestengo jestes odpowiedzialny za kaotlickie wychowanie Dziecka.Wiec warto dac cos co bedzie pamietka na dlugie lata. 1.Biblia,złoty lancuszek z Jezusem ,srebry obrazek z jezusem itp Kasa zalezy od twojej zamoznosci. Ja rok temu dałam skrzetnie uzbierane 700 zł chrzesnicy.Podobno od kilku lat norma jest okragly tysiac...

Gość gość
To zależy ile jestes w stanie dać,mój chrześniak ma za rok komunie mieszka w DE ja w PL i tez się zastanawiam już teraz,mysle ze najlepiej zapytać co sobie życzy i ewentualnie sfinansować ta rzecz w granicach rozsądku oczywiście,siostrzenicy która nie jest chrześnicą daliśmy 100 euro na 18 urodziny a na komunie to mysle ze 200 bądź 300 euro najwiecej

Gość poli35
tylko nie kupuj nic z jezusem bo dziecko i tak tego nie będzie nosić,kto teraz nosi takie święte rzeczy? :O biblię też każdy ma w domu to po co powielać,najlepiej dać tylko pieniądze (nie mam pojęcia ile się teraz daje)

Gość gość
Ja dalam w tamtym roku 200 zl i prezent za 100

Gość gość
Oprócz pieniędzy bo to najwygodniejsze fajnie tez do tego kupić jakaś pamiątkę łańcuszek złoty badz bransoletkę

Gość GreenEyedMonster
Jestem ciocia. Poli35 napewno nie bede nic takiego kupowac ha.

Gość gość
co wy gadacie...nie splycajcie komunii do komercji i preznetow.TO KAtolickie swieto.Dziecko ma prany mozg juz 2 lata wczesniej przez kler. MUSI miec pamietke na cale zycie od chrzestnych.JA mam 35 lat i mam wciaz te pamiatki w piwnicy w eleganckim pudełku,sa mega sentymentalne. KAse dziecko zaraz rozpusci...a jakis medalik z grawerem,zegarek z grawerem...zlote kolczyki,zloty lancuszek to klasyka od lat.Ksiązka o swietch z wpisem pamietkowym.? Nie zapominajcie ze wg kosciola chrzestny ma role dbac o katoliczyzm dziecka. zadne tam cyrki,rolki czy skok na bungi.

Gość gość
Jakbym bez większego problemu mogła sobie pozwolić na 200 euro to właśnie tyle bym dała na Twoim miejscu.

Gość gość
1000zł

Gość GreenEyedMonster
Niestetty nie zgadzam sie z komentarzem, ze kasa zaraz dziecko rozpusci... moja chrzesnica jest bardzo dobrze wychowana i jakbys czytala ze zrozumieniem to bys widziala,ze to jej rodzice zbieraja na cos dla niej.

Gość GreenEyedMonster
Gosc tak wlasnie myslalam