Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Finitoo

Umowa na czas określony

Polecane posty

Gość Finitoo

Hej laski , Mam max problem . Rok temu pracowałam ponad 2 lata w fabryce która zgłosiła upadłość . Miałam ponad 2 miesiące przerwy od pracy i teraz znow zaczęłam pracować od tygodnia dopiero , kierowniczka jest ze mnie zadowolona i po 3 dniach pytala czy zostaje i podpisujemy umowę . Z tym ze dziewczyny mówią ze umowy są na czas określony tylko i wyłącznie . A ja dziś rano dowiedziałam się ze będę mamusia .. bardzo się cieszę , ogromnie bo gdy pracowałam staraliśmy się o dziecko a teraz gdy to najmniej odpowiedni moment przyszło . Taki psikus losu . Dziewczyny jak to wyglada bo kompletnie się nie orientuje ? Czy pracodawca może mnie zwolnić ? Będę ciąży i bez kasy ? Nie mówię mąż zarabia spoko ale mamy kredyty i trochę się martwię .. proszę dajcie mi znać jeśli ktoras coś wie w temacie ?

Gość gość
nic na razie nie mow. spokojnie podpisz umowe.a i tak nie moze cie zwolnic w ciazy.

Gość Finitto
Dziękuje za odpowiedz . Różnie mówią . Nie chwale się póki co wiedza tylko rodzice i mąż . Moj mi mówi ze musze mieć przepracowane 3miesiace żeby mieć „kwarantannę „ i się w tym wszystkim gubię .

Gość gość
Yuyyyy sorry pracujesz od tygodnia bez umowy? To raz. Dwa - pracodawca nie ma prawa pytac o plany co do zakładania rodziny ani czy jestes aktualnie w ciazy. Nic nie mow i podpisz. Bo jesli powiesz to marnie to widze, po prostu nie dostaniesz umowy. A teraz i tak pracujesz niezgodnie z prawem, wiec lepiej jutro zapytaj, kiedy wreszcie dostaniesz umowę.

Gość Finitto
Rok temu pracowałam dwa lata Hahha co ja napisałam nie wiem skąd mi się ten rok wziął , przepraszam to chyba z przemęczenia

Gość gość
Poczytaj w necie o wszystkim. Jakie masz prawa. Podpisz umowę, nic nie mow na razie. Przyjdzie czas to powiesz, a jak kierowniczka zapyta czy wiedziałaś, powiedz, ze nie.

Gość Finitto
Dzięki dziewczyny ! A powiedzcie mi jest jakaś różnica czy teraz podpisze umowę na czas określony czy nieokreślony?

Gość gość
Umowę na czas określony będziesz mieć do dnia porodu, a na nieokreślony daje więcej praw no urlop wychowawczy

Gość Finitto
Dobra właśnie sobie przeczytałam artykuł . Kurczę kierowniczka się spoko babka wydaje nie wiem czy nie lepiej byłoby gdybym jej powiedziała . Przecież i tak to nie idzie z jej kieszeni a po miesiące przejmuje mnie ZUS . Wiec nie wiem czy nie lepiej byłoby zagrać w otwarte karty i poprosić o umowę na czas nieokreślony .. masakra tyle czasu pracowałam na nieokreślonym i nic a teraz gdy nawet umowy nie mam podpisanej to bejbi .. życie to płata jednak nam figle . Dzięki bardzo ! Kochane jesteście ;)

Gość gość
Nie sądzę że dostaniesz umowe na czas nieokreślony będąc w ciąży w małej firmie

Gość gość
No to ja mialam identycznie jak ty. Podjelam nlwa prace i po tygodniu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Umowa zostala przedluzona do czasu porodu dlayego ze bylam na okresie probnym. Potem normalnie dostawalam macierzynski z zusu. Ta ciaza byla chciana wczesniejsza poronilam wiec radosc ogromna dla mnie podwojna bo w tej nowej pracy nie moglam sie odnalezc i tak nie planowalam przedluzac umowy a tu taka niespodzianka ktora dzisiaj ma 3 latka. Powodzenia .

Gość gość
Marne szansce ze dostaniesz na czas nieokreslony wrecz zerowe. Moze kierowniczka spoko albo za krotko ja znasz. Ja pracowalam w firmie 4 lata mialam umowe przedluzana co 2 trzecia ostatnia miaalam dostac juz na stale. Zaszlam przed koncem 2 umowy w ciaze. Moja spoko kierowniczka przedluzyla mi umowe oczywiscie ale tylko do porodu. Kierowniczka dusza czlowjek sympatyczna,mila ale na ciaze zareagowala bardzo nerwowo i histerycznie.

Gość gość
Niezależnie na jaki czas bedzie ta umowa, przypuszczam, ze na rok, to i tak urodzisz będąc zatrudniona, wiec dostaniesz macierzyński. Jesli na krócej - przedłuża do czasu porodu i tez będziesz miała macierzyński. Ja bym na twoim miejscu nie mowila - kobieta moze bez podania przyczyny (choć bedzie oczywista) nie da ci jednak tej umowy. Poza tym - pisałam ci juz - powinnas podpisać umowę z dniem rozpoczęcia pracy! W tej chwili oni łamią prawo!

Gość gość
Poza tym - jesli bys powiedziała, a kierowniczka kierując sie twoim dobrem i tak dałaby ci umowę - istnieje cos takiego jak kontrola z ZUS, czy nie zachodzi fikcyjne zatrudnienie, zwłaszcza jesli pracownica zaraz idzie na zwolnienie. Moze sieciówek nie sprawdzają, ale małe firmy juz tak. Pracuj ile ci siły pozwolą, nic nie mow. Jak cos - mogłaś nie wiedzieć, zwłaszcza jesli to bardzo wczesna ciąża. Poza tym - skoro nadal nie masz umowy, a pracujesz juz od tygodnia, to nie wiem czy oni maja az tak dobre serce:O

Gość Finitto
Dobra namowilyscie mnie , Siedzę cicho jak makiem zasiał ;) Dziękuje za rady zobaczymy jak to się potoczy . Wiecie co Wam jeszcze powiem ze w środku skacze z radości . I możecie myślec ze blefuje ale od tygodnia myślałam sobie ale mi żyły powyskakiwaly piersi mam jakby napięte i ciagle gęsia skórka oczy przekrwione ciagle zmęczona chodziłam i odliczałam już kiedy będzie ten okres bo bardzo chciałam żeby nie przyszedł ale mówię sobie wmawiasz sobie już laska

Gość Finitto
Przerwało mi w trakcie pisania . Cieszę się jak dziecko tyle chciałam tylko powiedzieć mimo wszystko bardzo się cieszę

Gość Finitto
Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady i dobrej nocki ;) buziaki i zdrówka dla Was i Waszych pociech a jeśli jeszcze nie macie to tych przyszłych ;) i mniej takich sytuacji jak moja

Gość gość
Róznica w umowie na czas określony i nieokreślony jest taka, że jeśli twoja umowa jest na czas określony, to wtedy jest rozwiązana bez żadnych konsekwencji, pominąwszy okres ochronny w ciązy. Inaczej- masz umowę która dobiega końca przed 12 tc- pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Masz umowę która dobiega końca przed porodem, ale po 12 tc- pracodawca ma obowiązek ja przedłużyć do dnia porodu. Jeśli umowa dobiegnie końca w trakcie urlopu macierzyńskiego/wychowawczego, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Czyli zostaje prawo do zasiłku macierzyńskiego, ale nie masz praw pracownika. Pracodawca nie ma prawa zwolnić cię (tj. przedwcześnie rozwiązać umowy) jeśli jesteś w ciaży, na urlopie macierzyńskim bądź wychowawczym. Wyjątkiem jest zwolnienie dyscyplinarnie, upadłość pracodawcy i inne tego typu okoliczności.

Gość gość
Umowa nie moze sie skonczyc przed ukonczeniem 12 tygodnia ciazy. Jesli bys byla w 10 tygodniu to nie musi przedluzac.

Gość gość
Dzięki za tak liczne odpowiedzi ;) Dziś podpisałam umowę . Będę pracować na ile mi zdrówko pozwoli ... mam nadzieje ze chociaż pierwsze 3miesiace dam radę