Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o rozszerzanie diety u niemowląt karmionych piersia

Polecane posty

Gość gość

Zaczynam rozszerzac diete dziecko po 6 miesiacu. Na poczatku podaje cos raz dziennie. Od kiedy powinny byc wprowadzone dwa posilki niemleczne? A od kiedy trzy?

Gość gość
Fajnie, że poczekalas i rozszerzasz dietę po 6 miesiącu. Ja wprowadziłam drugi posiłek (podwieczorek) gdzieś po miesiącu, ale myślę że powinnaś zdać się na intuicję i obserwować swoje dziecko. Staraj się tak wycyrklowac, żeby koło roczku dziecko już pilo mleko tylko rano i przed spaniem wieczorem. Na początku nie nastawiaj się na zastepowanie posilkow mlecznych niemlecznymi, niech sobie dziecko na spokojnie poprobuje i dojada z piersi jeżeli ma taka ochotę.

Gość gość
Zobaczysz na " oko". Jak dziecku nic nie będzie i będzie się garnelo do jedzenia to po jakimś czasie wprowadzisz 2 posiłki niemleczne i tak dalej. Ja bym zaczęła od warzyw / kaszek / owoców . Np jakaś zupka warzywna na obiad ( z biegiem czasu coraz więcej warzyw , potem dodajesz gluten, mięso, żoltko wg wytycznych ) , owoce na podwieczorek , kasza na kolację lub śniadanie - ale to po jakimś czasie. Obserwuj dziecko i działaj .