Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tarczyca poziom TSH

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy Tsh na poziomie 2,26 u młodej dziewczyny (28) jest prawidłowy?dodam,ze ft3 i ft4 w normie.

Gość gość
Norma jest od 0,27 a 4,2, więc jak podany przez Ciebie jest jak najbardziej prawidłowy.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. Wiem o normie ale podobno dużo zależy od wieku:)

Gość gość
Póki mieści się w widełkach, jest okay. Ale dla pewności zawsze możesz dopytać lekarza, nie zaszkodzi. PS. Dopiero teraz widzę, że w swojej poprzedniej odpowiedzi napisałam "więc jak podany przez Ciebie" zamiast "więc wynik podany przez Ciebie" :D. Tak to jest, jak się zmienia wpis i za szybko kliknie Wyślij.

Gość Firanka 95
Ja w jednym badaniu miałam 2.018 a za równo miesiąc 0.834 I do tej pory nie wiem czy to jest ok i od czego to zależy:)

Gość gość
Nie, to nie jest prawidłowy wynik. Prawidłowy wynik dla młodej osoby to poniżej 2, i to bliżej 1 niż 2.

Gość gość
gosc powyzej wez nie opowiadaj p*****l :O.

Gość gość
Niestety nie jest w normie. U zdrowej osoby powiniejn być napoziomie 1,0. Wiem,bo też się leczę. A przeciwciałą badałaś? Samo tsh,ft3 ,ft4nie wystarczy. Czasami to jest w normie,a przeciwciała wychodzą podwyższone i masz Hashimoto.

Gość gość
gość dziś Nikt ci niczego nie "opowiada": "żowe z FSH, LH i hCG (2). Obowiązujący obecnie zakres normy TSH mieści się w przedziale wartości od 0,2-0,4 do 4,0-4,5 mIU/l. W ostatnim czasie wielu autorów kontestuje górny zakres normy TSH, uważając, że powinien być obniżony (2, 3, 4). Amerykańska Narodowa Akademia Biochemii Klinicznej (NACB – National Academy of Clinical Biochemistry) postuluje aby górna norma TSH wynosiła w przyszłości 2,5 mIU/l, powołując się na fakt, że ponad 95% zdrowych ochotników bez osobistych i rodzinnych wywiadów choroby tarczycy, wola, seronegatywnych dla przeciwciał antyperoksydazowych (a-TPO; anti-thyroperoxidase antibodies) i antytyreoglobulinowych (a-Tg; anti - thyroglobulin antibodies) oraz nie zażywających leków, ma stężenie TSH w przedziale wartości 0,4-2,5 mIU/l (5). Wydaje się zatem, że w wielu przypadkach stężenie TSH powyżej 2,5 mIU/l wskazuje na obecność utajonej choroby tarczycy, np. zapalenia typu Hashimoto. Słuszność takiego stanowiska zdają się potwierdzać wyniki badania Whickham (6), w którym prowadzono prospektywną 20-letnią obserwację liczącej 2779 osób dorosłej populacji angielskiej. Wykazano, że wartość TSH powyżej 2,0 mU/L jest związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niedoczynności tarczycy w ciągu 20 lat."