Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bardzo dobrze ze sklepy zamkniete w niedziele

Polecane posty

Gość gość
A mi zakaz nie odpowiada. Jestem bezrobotna. Jedzcie po mnie. Ale niedziela to właśnie był taki czas kiedy te zakupy miały sens. Co z ludźmi którzy tyraja cały tydzień i tylko w Nd robili porządne zakupy?? Dlaczego w tym miesiącu 3 niedziele były nieczynne a tylko jedna czynna?? Nie tak miało być. Dlaczego nie mam prawa wyboru??

Gość gość
U mnie w delikatesach ( prywatnych) dziewczyna zarabiała 2 tys. Co to jest jak na wielkie miasto? No i zaszla w ciążę z partnerem ia od państwa jakiś tysiąc zl nie wiem za co, może ma jakieś zasiłki ale nie dopytywałam i powiedziala ze za ten drugi tysiak nie oplaca jej sie wracac, bo jej psychika by siadla jakby miala tam wrócic. takim osobom psychika siada w każdej pracy w której trzeba cokolwiek robić. Do życia z MOPSU tak na stałe to trzeba mieć określone cechy osobowości

Gość gość
Ale PiS nie powinien się wtracać jak kto ma spedzać czas, albo kto ma kiedy pracować. Co do pracownikow handlu to tez nie wiem czy jest to takie dobre dla nich bo spora czesc straci prace, albo obnizy im sie pensja, bo cos za cos. No i jeden dzien mniej rowna sie mniej potrzebnych rak do pracy

Gość gość
i tak tym marketom zapłacicie za te wolne dni, juz ceny poleciały w góre, mój fryzjer bierze od miesiaca 10 zł więcej, pedicure bez malowania paznokci z 70 zł podskoczyło na 90, w cukierni też ceny na kazdym ciastku trochę w górę. Naprawde myslicie, ze któryś przedsiebiorca zechce mniej zarobić? Albo dołozy pracownikom podwyzkę skoro maja teraz weekendy wolne?

Gość gość
Poza tym- nigdy i tak nie dojdzie do tego,że będzie zakaz pracy w niedzielę. Bo jednak nadal pracuja restauracje, sluzba zdrowia, sklepy na dworcach , komunikacja miejska, uczelnie itd. Więc dlaczego akurat sklepy naja byc pozamykane? Ja rozumiem ,że każdy powinien mieć co najmniej dzien wolnego, ale lepiej byloby to zrobic w trybie zmianowym np. jeden ma wolny w poniedzialek, inny w sobote.... Dla pacownikow handlu tez ma to wiele negatywnych skutkow jak np. wiecej pracy w sobote kiedy wszyscy oderzaja do sklepow, albo nisze pensje, sporo sklepow tez zbankrutowalo... No i dlaczego miesza sie kosciol do polityki? przeciez w Polsce zyja tez ateisci i ludzie innych wyznan, ktorzy moze chca pracowac w niedziele, albo woleliby inny dzien miec wolny Powinniśmy isc z duchem czasu, a PiS robi z nas zacofany kraj. Nie mowiac juz o tym, że jak narazie wspieraja tylko najbiednieszych i wielodzietnych, a dla technologii i rozwoju kraju nie robią nic. Co PiS zrobił żeby Polska stałą się bogatszym panstwem?

Gość gość
A program 500 plus czy wolne niedziele, podniesienie najnizszej krajowej to jest tylku zludzenie lepszego zycia. Dlatego,że Polska przez to bogatsza sie nie stanie, a wrecz wzrosna przez to podatki i dlug publiczny. I to bledne kolo bo kiedy staniemy sie jeszcze biedniejszym krajem to wszyscy na tym stracimy. Singapur w ciagu 50 lat z biednego panstwa stal sie bogaty i superrozwiniety. Dlaczego? Bo wprowadzil minimalne podatki. Tak jak USA. Tam jeśli ktos nie pracuje konczy jako bezdomny, na ile ktos sobie zapracuje tyle ma. Dlatego to bogaty kraj. A PiS nie robi nic w kierunku żeby Polska się rozwijała, pomimo ze wtedy wszystkim podniosłyby się pensje. Ale to wymaga myslenia dlugoteminowego, a nie tworzenie zludzenia dla biedniejszych mas żeby tylko zdobyc glosy. Swoja droga sprytnie to sobie wymyslili, ale nienajlepiej dla Polski, oni nas hamują w rozwoju i wciskaja średniowieczne poglądy, dyktują jak mamy zyc

Gość gość
I tak teraz niektórym to odpowiada bo dostaną te swoje 500 plus, ale brak rozwoju się na nad odbije, powoli, rok za rokiem, za jakieś 10 lat będziemy już mocno do tyłu w porównaniu do tego jakim krajem Polska by byla gdyby inwestowala w swoj rozwoj. I tak pozostaniemy w tyle za zachodem, jak to jest od lat, wlasnie przez brak rozwoju

Gość gość
a przede wszystkim nie zacheca sie ludzi do tego zeby pracować, a niestety kochane to z pracujących i ich podatków macie swiadczenia, emerytury, zasiłki. Bogate sa te państwa które maja rozbudowaną klasę średnią, czyli nieżle zarabiajacych włascicieli nieduzych firm, dobrze zarabiajacych nauczycieli, urzędników, lekarzy, prawników, inzynierów, czy wyspecjalizowanych robotników. Bo to oni inwestuja , oni dają pracę, oni płacą większość podatków. Z których dopiero potem sa pieniądze na poprawienie standardu zycia tym , którym mniej sie udało.

Wolne niedziele to standard w wielu krajach, tylko u nas budzą jakieś wzburzenie.

Gość gość
Wolne niedziele to standard w wielu krajach, tylko u nas budzą jakieś wzburzenie. a w wielu nie, nawet w bardziej wielu nie

Gość gość
Zreszta po prostu poczekajmy na efekty tak do końca roku, wtedy będzie wiadomo co wyjdzie. Teraz były święta, zaraz długi weekend wiec ludzie kupują duzo, zwłaszcza jedzenia, a i pogoda sprzyja spacerom itp.

Gość gość
artykuł stacja sklep chleb razowy 500 g 4,99 zł 3,99 zł mleko 3,2%, 2 l 3,97 zł 2,97 zł fasolka po bretońsku słoik 9,99 zł 5,99 zł wafle ryżowe 4,59 zł 3,59 zł makaron spaghetti 4,99 zł 3,59 zł woda mineralna 1,5 l 3,49 zł 1,79 zł chipsy 150 g 7,49 zł 4,99 zł musztarda 3,99 zł 2,99 zł pasztet w puszce 3,69 zł 2,69 zł kukurydza w puszce 5,99 zł 3,99 zł

Gość gość
Ja proponuję w ogóle dać wolne kasjerkom i program "kasjerka plus " dla nich, czyli 3 tys zł netto zeby biedne sie nie przemeczaly :P Pewnie by nie protestowały

Gość gość
No i oczywiscie te 3 tys. za ich dzielne zaslugi dla kraju i wykonywanie odpowiedzialnego zawodu kasjerki

Gość gość
i oczywiście panie tu piszace o niskich zarobkach w handlu i o tym ze nie opłaca sie pracować zapewne w tematach o nauczycielach się dra, ze za duzo zarabiaja za taka pracę- a chciałyby zeby im ktos dzieci wychował i wyuczył na cos więcej niz absolwenta zawodówki. zapewne też jak był protest lekarzy rezydentów to były oburzone ze chcą tyle zarabiać, ale potem chciałyby zeby im lekarz nie uciął zdrowej nogi. bo jednak jest drobna róznica między złym rozstawieniem mleka na półce, czy złym wydaniem reszty z 20 zł, a poskładaniem złamanej nogi

Gość gość
no ale lekarz, pielęgniarka, strażak, nauczyciel powinni pracować 24 godziny na dobę za darmo, bo to przecież misja społeczna a pracownik handlu nie ma misji więc powinien zarabiać i mieć wolne:)

Gość gość
Lekarze pracują w niedzielę =no gdzie :D ? Spróbujcie iść np. do dentysty w niedzielę ...

Gość gość
powinno być tak jak było sklepy powinny być otwarte nie chodziłam często w niedziele do sklepu , ale wiele osób korzystała z możliwości zrobienia zakupów w niedziele i to nie tylko spożywczych takie uszczęśliwianie społeczeństwa na siłę ja pracuję od poniedziałku do piątku soboty to na ogarnięcie domu , jakieś spotkanie towarzyskie czasem taki szybki zakup w niedziele był mi potrzebny komu to przeszkadzało?

Gość gość
A co was tak cieszy że ludzie zamiast łazić po galeriach pójdą do parku? Rozumiem że solidaryzujecie się z kasjerami i sprzedawcami ale co wam do klientów? Dlaczego uważacie że można się komuś wpieprzać w jego prywatny czas i mu go organizować tak jak wy uważacie za słuszne? Nie rozumiem tego typu komentarzy. Typowa cebulandia.

Gość gość
A ja proponuję wprowadzić jeszcze mandaty i kary grzywny za niechodzenie do kościoła. Także przed każdym kościołem powinna być lista obecności i jeżeli dwie niedziele w miesiącu nie będą na mszy wtedy nalezy płacic mandat!

Gość gość
Aha i zapomniałabym- obowiązkowo w noc poślubną powinien być obecny ktoś kto będzie nad tym sprawował nadzór. Czyli ksiądz, a najlepiej proboszcz parafii i powinno zostać to uregulowanie prawnie!

Gość gość
Od agitacji politycznej będę konsekwentnie trzymać się z daleka. Co do zakazu handlu, to go nie zauważam. Zawsze mam w domu jakieś produkty, z których mogę coś przyrządzić, albo chociażby na szybko upiec bułki na suchych drożdżach (nie bawiąc się już w ożywianie zakwasu) - i też są ok. A tak, to spacer i laba. Nie widzę powodu, dla którego inni nie mogą mieć do tego prawa, choć i tak to złudna "wolna niedziela", bo autobusem można pojechać, obiad do domu zamówić, do lekarza na SOR też jak potrzeba. Jest wiele grup zawodowych, które tej wolnej niedzieli nie mają.

Gość gość
Looo matkooo dwa dni w miesiącu zamknięte sklepy i wielka histeria narodowa . Idzcie do psychiatry jak sobie nie radzicie w życiu z takimi problemami . Mozę niektórzy przyjmują w niedziele to będziecie miały co robić . Nie wydacie na ciuchy i żarcie w śmieciowej "restauracji " to będziecie miały na psychiatrę .

Gość gość
Mnie nie cieszy to, że ludzie pójdą do parku zamiast do sklepu. Jest mi to w sumie obojętne, bo co mnie obchodzi cudzy czas? Jak dla mnie mogliby i po sklepach buszować, ale żeby do tego doszło ktoś tam musi pracować. To jest to czego polacy nie potrafią zrozumieć. Żyjemy i funkcjonujemy na zasadzie pewnych zależności: aby zjeść chleb ktoś go musi upiec i sprzedać, aby być zdrowym ktoś nas musi leczyć itd. Jeśli w handlu nie ma ludzi do pracy, a uwierzcie, że nie ma to kto ma was obsługiwać. Państwo nie ograniczyło waszej wolności tylko poszło na rękę ludziom pracującym w handlu, bo łatwiej jest dać wolne dni niż podwyższyć pensję. A do ludzi, że nie chcą w weekendy pracować bez podwyżek pretensji mieć nie możecie:O

Gość gość
22:11 dentyści są w wiekszosci samozatrudnieni nawet gdy pracują u kogoś więc sami decydują o tym kiedy pracują tępaku to nie jest odgórnie ustalane wolne jak w przypadku urzędów czy biur i normalnie u mnie jest kilka gabinetów czynnych w niedzielę. Poza tym masz całe szpitale pełne lekarzy debilko w niedzielę, święta, nocki, a ta będzie pieprzyc że nie pracują bo u niej na wsi szpitala nie ma to nigdzie nie ma

Gość gość
gość dziś Jesteś ułomna ? Co to za bełkot ? Ratowanie ludzkiego życia stawiasz na tej samej szali co kupno kg ziemniaków ?