Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie ma kasy na żądania matek niepełnosprawnych

Polecane posty

Gość gość
Syn autystyczny, jedna wizyta u psychologa 300, logopeda raz w tygodniu 240 miesięcznie, psycholog raz w tygodniu 200 miesięcznie, konsultacja z terapeutą integracji sensorycznej stówa, wizyta u dietetyka stówa, sprzęty do codziennej domowej rehabilitacji, nawet nie liczę, konsultacja u psychiatry 150.

Gość gość
Pewnie ze niepelnosprawni maja duzo potrzeb nie zmienia to faktu ze Polakow nie stac na kolejne podatki, ktore pokrywalyby chociazby w polowie the potrzeby

Gość gość
Dlatego rząd planuje obciążyć tych, którzy mają aż w nadmiarze a nie takich szaraczków jak my :)

Gość gość
Jako matka niepełnosprawnego nie zgadzam się na żadne "janosikowe", ten rząd wywala kasę w błoto, a przeciętny Kowalski chachmęci ile wlezie by mieć "oficjalnie" tyle by dostawać "pińcet" także na drugie dziecko. Sama znam takie przypadki. Na umowie najniższa, reszta pod stołem i łapiemy się na osiem stów na głowę w rodzinie, za to powinni się wziąć to kasa by się znalazła. Poza tym przeraża mnie brak wiedzy na temat kosztów życia z niepełnosprawnym dzieckiem, większość z was "nie wie, ale się wypowie".

Gość gość
Pieniądze nie są "Polaków" tylko rządu i rząd decyduje na co je przeznaczy - dlatego właśnie te matki dyskutują teraz z rządem, a nie z podatnikami, bo ani Ty ani ja ani nikt inny nie wpłacił tam dobrowolnie ani złotówki. Nie zgrywaj darczyńcy, bo nic nie dałeś. A niepełnosprawni tak samo jak Ty muszą płacić podatki, nie są zwolnieni z powodu niepełnosprawności.

Gość gość
Niech dają matkom połowę tego co dostaje Rydzyk .

Gość gość
19:18 Ten rząd przeznacza je na Rydzyka, na nagrody dla siebie i na patologię co by kupić ich glosy...

Gość gość
każą rodzić niepełnosprawne dzieci a na utrzymanie ich to już nie mają... wstyd!

Gość gość
500 plus dla zdrowych jest, dla chorych niema.

Gość gość
Akurat oglądałam na TVP INFO reakcje tych matek - wiecznie im mało, x dalej oglądaj TVP PIS to będziesz głupia jak jesteś teraz

Gość gość
18:07: a czy temu bogatemu dziecku czegoś brakuje?

Gość gość
18:07: twoje myślenie jest polaczkowe. On dostaje, to ja też muszę dostać, chociaż nie potrzebuje, a są tacy, którzy nie mają za co dzieci leczyć.

Gość gość
Pomysł 500+ jest chybiony w tej formie, w której jest i tyle. Nie jestem milionerką, ale nie płakałabym, gdyby zrezygnowano z tego programu i dofinansowano dzieci niepełnosprawne. To są potworne koszty i często nadludzki wysiłek matek - najczęściej samotnych. Powinny mieć normalny płatny urlop i pomoc w czasowej opiece nad dzieckiem. To przykre, że kobiety są napuszczane na kobiety. Łatwo jest w mediach manipulować informacjami (nie mam na myśli konkretnych stacji, czy gazet - chodzi o regułę). Łatwo wykorzystać wzburzenie jednej, czy drugiej strony - ale pomiędzy tym są niepełnosprawne, niedofinansowane dzieci/młodzież/dorośli. Mam - póki co (bo nigdy nie wiadomo, co się wydarzy) - zdrowe dzieci, a i tak człowiek czasem pada na pysk (przepraszam za wyrażenie), a takie matki są SAME 24/dobę ze swoimi niepełnosprawnymi dziećmi, a później niepełnosprawnymi dorosłymi, którzy nadal pozostaną mentalnie dziećmi, albo mają ograniczenia fizyczne, albo jedno i drugie. Żadnych urlopów, wakacji, wyjazdów, spokojnych porannych kawuś na tarasie i 5h na zakupy, bo trzeba sobie torebkę do płaszcza kupić...

Gość gość
Ten rząd przeznacza je na Rydzyka, na nagrody dla siebie i na patologię co by kupić ich glosy... Dokładnie tak - rząd przeznacza na co chce, my możemy ładnie prosić, nieładnie prosić, ale rząd i tak zrobi co zechce. Bzdurą jest, że rząd podniesie podatki, żeby zadowolić niepełnosprawnych :D Rząd podniesie podatki tak czy siak, żeby móc więcej wydawać na co chce. Jeśli wszyscy niepełnosprawni, renciści, emeryci, więźniowie itp. nagle rozpłyną się w powietrzu to nie zapłacisz ani grosza mniej podatków (tylko usłyszysz inny pretekst, dlaczego z ciebie zdzierają).

Gość gość
19'18 jest dokładnie odwrotnie : to są pieniądze Polaków,które ciężko wypracowali ! Rzad nie ma zadnych swoich pieniędzy,nie ma odpowiedzialności wiec rozdaje wyłącznie pod przyszły elektorat a nie dlatego,żeby komuś pomóc/wesprzeć/ulżyć,itd.

Gość gość
17'23 piszesz tez gdzie indziej o tym.To niby skąd taka kwota,ktorą ciocia dostaje na to dziecko?

Gość gość
"19'18 jest dokładnie odwrotnie : to są pieniądze Polaków,które ciężko wypracowali|" Tak, a Ty jesteś jednym z tych Polaków? To kup sobie flaszkę za te pieniądze. W końcu są Twoje, co nie? "Rzad nie ma zadnych swoich pieniędzy" Ma - w momencie, gdy pieniądze wypłynęły z Twoich kont księgowych a wpłynęły do skarbu państwa są to pieniądze rządu i nie ma znaczenia kto wypracował i że nie wpłacił ich dobrowolnie. Właśnie dlatego nie możesz za nie kupić sobie flaszki. "nie ma odpowiedzialności wiec rozdaje wyłącznie pod przyszły elektorat a nie dlatego,żeby komuś pomóc/wesprzeć/ulżyć,itd. " Rozdaje, bo potrzebny jest pretekst żeby nadal pobierać podatki. W czasach, kiedy nie istniało żadne państwowe wsparcie dla niepełnosprawnych, dzieci itp. podatki też były i wcale nie niskie. Powód zawsze się znalazł (a to wojna, a to wydatki królewskie, a to coś tam).

Gość gość
bo w tym kraju nie warto być bogatym lepiej siedzieć w domu, robić dzieci i kasę brać.

Gość gość
Jak można w takiej sytuacji powiedzieć nie ma kasy?Przecież te dzieci też mają prawo do godnego życia. To tutaj rząd wydaje kupę kasy na swoje nagrody nie mówiąc już o kasie jaka idzie na zabezpieczenia smokenskich miesięcznic ,pomniki itp.a tu dla żyjących dzieci nie ma.

Gość gość
Chodzi o to, że program 500 plus nie ma na celu wspieranie najuboższych/najbardziej potrzebujących- nie o to chodzi. W założeniu to program który inwestuje w dzieci, które prawdopodobnie będą łożyć w przyszłości na system. Podkreślam słowo PRAWDOPODOBNIE, bo te dzieci mogą wyjechać, umrzeć przed pełnoletnością. Przelewanie grubych rent niepełnosprawnym jest luksusem Państwa bo oni w 99% nie pracują i na 99% pracować nie będą (ewentualnie ruszają trochę gospodarkę na konsumpcję i usługi typu rehabilitacja z tych swoich rent). To nie jest coś co się "opłaca" Państwu. Nie jest to przyjemna myśl ale taka prawda. Dalej sądzę, że jeśli powstanie jakiś podatek dla bogatych to zdecydowana większość postara się ominąć ten podatek no i jak zwykle zwiększą podatki średnio/mało zarabiającym, którzy i tak w Polsce mają dosyć ciężko.

Gość gość
10:56 500 plus wcale nie zwiększyło dzietności jak zakładali, wyższy wskaźnik urodzeń to zasługa dzisiejszych 30-30 paro latków, ostatnich roczników wyżu demograficznego.. Ten program miał kupić głosy wyborcze, a niepełnosprawni to żadni wyborcy więc rząd ma ich gdzieś

Gość gość
Z niepelnosprawnoscia w tym kraju to jest naprawde jakis koszmar. Taki rodzic w sumie nie ma zadnego wyjscia, bo co z tego, ze teoretycznie moze oddac dziecko do "jakiegos" osrodka, kiedy w praktyce takich osrodkow jest malo i zupelnie nie sa dostosowane do potrzeb. Jak dla mnie to jest celowe dzialanie panstwa. Nie dac wyboru, rzucic jakies grosze i niech sobie ludzie radza, bo co innego maja zrobic?

Gość gość
do dziś Zgadzam się z Tobą. Niby miało zwiększyć dzietność- nie podziałało ale za to wspiera rodziny z dziećmi a za to wielki plus. Nie są to wielkie pieniądze ale zawsze jakieś wsparcie. U mnie w okolicy te 500zł nawet nie pokryje kosztów prywatnego żłobka (ceny ok. 980-1100zł). Do państwowego się dostać to jest tutaj cud;) do dziś Oczywiście, że koszmar. Tak jest w krajach rozwijających się, jakim jest Polska. Tu nawet będąc zdrowym, mając zdrowe dziecko nie jest łatwo. Pomyśl sobie, że w naszym kraju nie jest AŻ tak źle jak np. w Afryce, gdzie NIKT nie da złamanego grosza a w dodatku niepełnosprawne dzieci najczęściej są od razu uznawane przez sąsiadów za złego ducha/demona i jest presja żeby się go pozbyć -czyli zostawić na pastwę losu lub oddać szamanowi do "wyleczenia" (polegającemu na zabiciu przez np. truciznę)

Gość gość
Bogaci finansują ze swoich podatków wiele przedsięwzięć w tym kraju, bo zarabiając dużo płacą odpowiednio większe podatki, a z wielu z tych przedsięwzięć nie mogą skorzystać. Ja wchodzę w najwyższy próg podatkowy już w kwietniu. Moje dziecko nie ma szans dostać się do publicznego żłobka ani przedszkola, nie dostaliśmy żadnego becikowego, 500+ ani innych tym podobnych gratisów. Płacę ogromne podatki, w tym podatek dochodowy (wyobraź sobie 32% mojej pensji brutto, a nie jest to jedyna danina zabierana z moich ciężko wypracowanych pieniędzy). Oczywiście gdy przychodzi rozliczanie PIT i z rozliczeń wynika, że mam jakąś nadpłatę podatków, to czekam prawie 3 miesiące na zwrot, bo przede mną pierwszeństwo ma cała rzesza uprzywilejowanych (do 30 dni podatek musi urząd skarbowy zwrócić np. rodzinom wielodzietnym, warto poczytać). I nic do tych wielodzietnych nie mam, o ile rozmnażają się świadomie i utrzymują swój przychówek z własnych pieniędzy. Sama (jak i mój mąż i dziecko) nie korzystam z publicznej służby zdrowia, a więc finansuję opiekę zdrowotną innym. Pomyślcie co by było, gdyby ci wszyscy "bogaci" wrócili do korzystania z lecznictwa w ramach NFZ - kolejki do specjalistów wydłużyłyby się o 100%. Teraz jeszcze wspaniałomyślny rząd wpadł na pomysł aby bogaci płacili daninę na niepełnosprawnych. A może by tak zacząć w końcu rozsądnie gospodarować wpływami z i tak już wielkich podatków? Z wpłacanych przeze mnie pieniędzy podatkobiorca mógłby chociaż mojemu dziecku wysłać pudełko czekoladek na dzień dziecka, bo na nic innego się nie łapię. Mam tylko stulić pysk i bulić na patologię. A teksty, że państwo wpycha bogatym bachorom w tyłek po 500 zł jest poniżej godności człowieka, a co dopiero matki. Nie pozdrawiam

Gość gość
Gosc 16.02 - 10/10! To spoleczenstwo umie tylko lapy wyciagac. Mundurowi, gornicy itd, kazdy by chcial tylko dostac plik pieniedzy zawiazanych kokardką.

Gość gość
gość dziś Przepraszam bardzo ale jak ty sobie to wyobrażasz inaczej ? Jeden zarobi 20 tys miesięcznie , drugi 1700 zł i maja płacić tyle samo podatków ? U nas sa za duze różnice w wynagrodzeniach . Cały czas jest za duża przepaść miedzy bogatymi i biednymi . Ta osoba co zarabia więcej musi płacić więcej podatków . Kto Ci broni chodzić na NFZ ?. Możesz korzystać z żłobka , przedszkola ,szkoły itd . Korzystasz z opieki prywatnej to tylko i wyłącznie Twój wybór .

Gość gość
Ktoś tu napisał: " To nie jest coś co się "opłaca" Państwu. " bo niby że niepełnosprawni (wg autora tego komenta 99% proszę o źródło) nie wypracowują zysku. Dużo w tym prawdy - ALE państwo nadal przymusowo trzyma tych ludzi w swoim systemie podatkowym, chociaż się podobno nie opłaca. Przecież wystarczyłoby powiedzieć: "nie jesteście rentowni, więcej dokładamy niż pobieramy, więc od dzisiaj żadnych rent i zapomóg, ale też żadnych podatków od was" ;-) I to jest właśnie śmieszne, że z jakichś motywów państwo pragnie tych nieopłacających się podatników nadal mieć. Osoba niepełnosprawna nie jest zwolniona z podatków! Jeśli nie wypracowuje zysku to nie zapłac***it (jak każdy z nas). I tylko pit. Bo jak każdy z nas płaci podatek od dochodów kapitałowych (takie przecież może mieć każdy połamaniec), podatek od darowizny, podatek spadkowy, o podatku VAT nawet nie wspomnę. No to jak to? Do płacenia są wystarczająco opłacalni a do korzystania już nie?

Gość gość
Do gość 17:01: ja nie jestem tą kobietą z godz. 16:02, ale rozumiem ją. Wlasnie chodzi o to, ze bogatsi nie placa proporcjonalnie wiecej od mniej uposazonych, tylko o wiele wiecej, bo placa nie 18% ale 32% podatku dochodowego od swoich pensji. I jeszcze im sie wypomina, gdy dostana na drugie lub dalsze dziecko 500+. I nikt nie broni jej chodzic do lekarzy na nfz, napisala tylko ze placi a korzystaja inni i pyta co by bylo jakby jeszcze ci wszyscy bogaci placacy skladki zaczeli korzystac z nfztu. To jest niesprawiedliwe gdy ktos tylko jest wykorzystywany do placenia a panstwo jako najprostsza sciezke wskazuje "niech bogaci zaplaca kolejny podatek".

Gość gość
Podatki zarzynaja przedsiębiorczych. Mój mąż za roku na rok płaci coraz więcej podatków i innych opłat chociaż obroty ma takie same. Ja pracuje w budżetowce. Coraz częściej zastanawiamy się nad wyjazdem za granicę. W tym roku, po odliczeniu dzieci musimy zapłaci 16 tys podatku. Masakra. Niby zarabiamy coraz więcej a na coraz mniej nas stać.

Gość gość
Niech zabiorą gornikom emerytom deputaty węglowe, tj.10 tys. Przecież dostają emeryturę.